Culisele demisiei șefului ANAF Lucian Heiuș. Sunt cel puțin două explicații, una politică și una de natură economică: Bugetul e praf!

Postat la: 30.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Culisele demisiei șefului ANAF Lucian Heiuș. Sunt cel puțin două explicații, una politică și una de natură economică

Președintele ANAF, Lucian Heiuș (PNL), și-a dat luni demisia, fără să explice motivele.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili", a scris Heiuș, luni, pe contul său de Facebook.

Sunt cel puțin două explicații, una politică și una de natură economică: Cea politică ține de Protocolul Coaliției PNL-PSD-UDMR. S-a stabilit încă de la început ca partidul care deține Ministerul Finanțelor să cedeze celuilat șefia ANAF. Prin urmare ministru a fost numit un social-democrat, Adrian Câciu, iar la ANAF a fost numit Lucian Heiuș. Demisia de azi ar însemna că rotația a început chiar dacă nu se face încă la nivel de miniștri. De altfel se și aude deja că fostul deja președinte al ANAF, Lucian Heiuș, va fi numit într-o altă funcție importantă.

Cea economică ține de performanțele modeste. Colectarea a fost foarte slabă la buget în acest an și de aici o suită de probleme. Doar la marii contribuabili deficitul de încasare este de 8.9 miliarde de lei în primele 5 luni. Sunt posibile măsuri dure împotriva responsabililor din ANAF care au tolerat această stare de lucruri.

El a fost numit în funcţie în 5 mai 2022, postul revenind la acel moment PNL. Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să revină PSD odată cu punerea în aplicare a sistemului de rotaţie prevăzut în protocolul de guvernare dintre PSD şi PNL. Protocolul dintre cele două partide prevede ca Ministerul Finanţelor, la conducerea căruia se află în prezent Adrian Câciu, din partea PSD, să revină PNL. Deşi ANAF nu este prevăzut explicit în protocol, conducerea Fiscului a fost lăsată PNL, la conducerea instituţiei fiind pus preşedinte Lucian Heiuş. Conducerea ANAF ar urma însă să revină PSD pe acelaşi raţionament pe care a revenit şi PNL, anume că cine controlează Ministerul Finanţelor trebuie să lase ANAF celeilalte părţi.

Heiuș afirmă că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei. În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, şi s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, spune leful demisionar al ANAF.

În plus, în luna aprilie 2023, insituţia a trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile. Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, cei de la Direcţia antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei şi au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

"Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administraţia fiscală a deschis căi de acţiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei", conchide Lucian Heiuş.

loading...
PUTETI CITI SI...