Cristian Terheș despre Portofelul Digital: "Au votat pentru transformarea UE într-o pușcărie!"

Postat la: 17.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cristian Terheș despre Portofelul Digital:

Parlamentul European a adoptat joi, 16 martie, mandatul pentru începerea negocierilor interinstituționale privind identitatea digitală europeană, prima reuniune politică fiind programată pentru săptămâna viitoare. Dintre europarlamentarii români doar doi, Cristian Terheș și Tudor Ciuhodaru, au votat împotriva Portofelului Digital, transmite europarlamentarul Cristian Terheș. „Restul fie nu au votat, fie au votat pentru", a subliniat Terheș.

Votul de joi din plen a fost doar o formalitate, deoarece comisia parlamentară principală a adoptat raportul în februarie cu o largă majoritate. „Votul de astăzi din plen ne aduce cu un pas mai aproape de un cadru de identitate digitală de încredere care să le ofere utilizatorilor portofelului digital controlul deplin asupra propriilor date. Măsura în care cetățenii noștri vor avea încredere în noul sistem va fi măsura supremă a succesului acestuia, iar noi vom continua să lucrăm din greu pentru a câștiga această încredere", a declarat pentru EURACTIV raportoarea Parlamentului European, Romana Jerkovic.

Întrucât Consiliul de Miniștri al UE a ajuns la o poziție în decembrie, instituțiile UE vor intra acum în negocieri interinstituționale, cunoscute sub numele de "triloguri", prima fiind deja planificată pentru marțea viitoare. Intenția este de a ajunge la un acord politic sub președinția suedeză în prima parte a anului.

„Cu 418 de voturi pentru, 103 voturi împotrivă și 24 de abțineri, plenul Parlamentului European a decis ca Portofelul Digital să nu mai fie supus la vot în plen, ci să se intre direct în negocieri inter-instituționale între Parlament și Consiliu cu textul de lege agreat de comisiile ce au lucrat pe acest dosar. Votul a fost cu cartelă, astfel încât cetețenii să știe cum a votat fiecare europarlamentar. Modul acesta de vot a fost cerut de către Grupul ECR, la solicitarea inclusiv a europarlamentarului Cristian Terheș. Dintre europarlamentarii români doar Cristian Terheș și Tudor Ciuhodaru au votat împotriva Portofelului Digital, restul fie nu au votat pentru această prevedere, fie au votat în favoarea ei", arată europarlamentarul Cristian Terheș, pe pagina sa de Facebook.

"Prin acest vot, în fapt, majoritatea europarlamentarilor au decis să accepte Portofelul Digital astfel cum a fost agreat de comisii, ceea ce nu mai dă șansa la dezbateri și amendamente pe text în plen. Cei care au votat în favoarea Portofelului Digital, sau nu au votat deloc pe acest punct, deși erau în sală, au votat în fapt pentru transformarea UE dintr-un spațiu al libertății, într-o pușcărie, unde cetățenii vor fi monitorizați în masă", a comentat europarlamentarul Terheș.

Identitatea digitală europeană este concepută pentru a oferi cadrul juridic pentru stabilirea unui sistem de portofele digitale naționale interoperabile în întreaga UE, în care cetățenii pot avea acces la toate documentele, de la certificatele de naștere la permisele de conducere. Intenția este de a crea un portofel digital european care ar putea concura cu sistemele de identificare oferite de marile companii de tehnologie, precum Google și Apple.

loading...
PUTETI CITI SI...