Confiscarea copiilor de către stat: Cristian Terheș dezvăluie abuzurile Jugendamt din Germania
Postat la: 26.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Europarlamentarul Cristian Terheș a luat o poziție dură în Comisia PETI cu ocazia prezentării raportului de verificare la fața locului din Germania în urma multiplelor petiții privind abuzurile Jugendamt care, sub pretextul protecției copilului, efectiv confiscă din familii copiii și-i dă altora.
O petiție dintre cele care a stat la baza acestei misiuni PETI de verificare în Germania a fost introdusă de asociația lui Erich Mocanu și privea situația mai multor familii de români a căror copii au fost confiscați de către statul german. Una dintre familii a fost și familia Furdui. Prezentăm în continuare traducerea intervenției europarlamentarului Cristian Terheș în comisia PETI, poziția Comisiei Europene privind situația din Germania și replica lui Cristian Terheș.
"Poziția Comisiei Europene demonstrează disprețul acestei instituții europene pentru apărarea cu adevărat a statului de drept și a drepturilor omului în UE. Dacă o instituție a statului poate lua abuziv copiii din familii iar oficialii europeni se spală pe mâini, înseamnă că drepturile oricui sunt în pericol", a spus europarlamentarul Cristian Terheș.
"MEP Terheș: Doresc să-i felicit pe colegi pentru descoperirile făcute de această misiune de verificare în Germania. E uimitor să vezi că acest gen de abuzuri se întâmplă într-o țară care ar trebui să fie un exemplu de urmat în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în mod special ale copilului. În 2018, acest Parlament a adoptat o rezoluție care scoate în evidență aceleași lucruri pe care, câțiva ani mai târziu, dumneavoastră le-ați descoperit în această misiune de verificare a faptelor [în Germania].
Vreau să scot în evidență trei probleme care trenează din 2018 și încă n-au fost rezolvate, dar trebuie soluționate. Prima, și citez din rezoluția din 2018, din paragraful cinci, care spune următoarele: „Deplângem faptul că, ani de zile, Comisia n-a efectuat verificări adecvate asupra procedurilor și practicilor folosite în sistemul german de drept al familiei, inclusiv asupra Jugendamt, în contextul disputelor legate de familii, cu implementare transfrontalieră." Și textul continuă.
Deci, timp de ani de zile, Comisia Europeană nu și-a făcut treaba de a preveni ceea ce dumneavoastră ați descoperit ani mai târziu. Așadar, din moment ce vorbim despre raportul misiunii de verificare a faptelor, cred că ar trebui să adăugăm în concluzii că Comisia Europeană trebuie să-și facă treaba și să se asigure că genul acesta de abuzuri nu se mai întâmplă pe viitor.
A doua concluzie a rezoluției din 2018 este următoarea, și citez: „Criticăm puternic absența datelor concrete privind numărul de cazuri din Germania în care deciziile instanțelor nu au fost în aceeași linie recomandările Jugendamt." E absolut șocant, aș spune, că într-o eră a digitalizării, Germania să nu poată oferi date statistice despre câte decizii sau recomandări ale Jugendamt au fost respinse de instanțe. Aceasta este o problemă care poate fi rezolvată cu ușurință, cu un singur click.
A treia problemă. „Condamnă faptul că, în cazul accesu lui parental supravegheat, nerespectarea de către părinții non-germani de a se supune deciziei impuse de oficialii Jugendamt de a folosi limba germană în discuția cu copiii lor a dus la o interpretare abuzivă a conversației." Cu alte cuvinte, părinții nu au putut vorbi cu copiii lor în limba maternă. Așa ceva e... Nu vreau să folosesc cuvinte prea dure, dar nu cred că așa ceva mai trebuie acceptat și permis în Uniunea Europeană.
Și, din moment ce vorbim despre o Uniune care respectă statul de drept, o altă concluzie și o recomandare a acestei misiuni de verificare a faptelor este să se includă această problemă în mecanismul de monitorizare a statului de drept în Germania, deoarece nu cred că e în regulă și corect ca familiile care locuiesc și muncesc în Germania să aibă copiii expuși unui asemenea tratament.
Am avut un caz, a unei familii de români cu 7 copii, familia Furdui, ai cărei copii au fost luați de această instituție, iar ulterior decizia a fost anulată de instanță. Dar, problema este că cei șapte frați au fost separați în familii diferite, n-au putut comunica unii cu alții. Imaginați-vă genul de traumă pe care asta îl cauzează pe termen lung acestor copii. Așadar, recomandarea mea este să păstrăm deschisă petiția inițiată de Erich Mocanu, din moment ce problema încă n-a fost rezolvată. Vă mulțumesc!"
---------------
Comisia Europeană: Comisia dorește să mulțumească comisiei de petiții pentru acest raport al misiunii din Germania pe problema Jugendamt, pentru dialogul constructiv cu autoritățile relevante în această problemă foarte sensibilă. Doresc să apreciez îmbunătățirile aduse de Germania în această problemă a cetățenilor.
Comisia dorește să reamintească că deciziile autorităților naționale competente cu privire la responsabilitatea părinților, custodie și administrare, acolo unde nu e vorba de elemente transfrontaliere, nu sunt reglementate de legile UE. Reglementările 2A de la Bruxelles, care au fost înlocuit de reglementările 2B, de asemenea, reglementările de întreținere, vizează doar cazurile transfrontaliere.
Aceste instrumente nu stabilesc nici o regulă substanțială în ce privește dreptul familiei, care ține exclusiv de competența statelor membre. În plus, rolul autorităților de protecție a copiilor, precum și administrarea de zi cu zi a sistemelor de justiție din statele membre, este de competența exclusivă a statelor membre. Conform tratatelor UE, Uniunea Europeană nu are puterea să intervină într-o problemă care nu e acoperită de legislația europeană.
În ce privește raportul acestei comisii, incluziv petițiile inițiate, e treaba statelor membre să respecte obligațiile privind protecția drepturilor copilului, precum și a drepturilor fundamentale ale părinților, ce rezultă din convențiile internaționale, precum convenția ONU pe tema drepturilor copilului, și din legislațiile naționale.
În acord cu această convenție, statele membre trebuie să se asigure că, în toate acțiunile privitoare la copii, interesul copilului reprezintă principala preocupare. În ce privește așa-zisa discriminare pe considerente de naționalitate a părinților non-germani, nu avem în acest moment date clare în ce privește cazurile de custodie judecate de instanțele germane, care implică părinți germani și non-germani.
Reglementarea 2B de la Bruxelles, în articolul 101.2, stabilește că statele membre vor colecta date relevante ce intră în scopul acestei reglementări. Totuși, aceasta nu poate include colectarea datelor tuturor cazurilor ce implică familii doar pe baza naționalității familiei și fără elemente transfrontaliere. În plus, directiva pentru asistență juridică 2003/8, ce trebuia transpusă până pe 13 noiembrie 2004, obligă statele membre să ofere cetățenilor UE posibilitatea de a solicita ajutor juridic, inclusiv costul traducerii și interpretării.
Statele membre sunt obligate să ofere ajutor juridic fără nicio discriminare cetățenilor Uniunii. Ajutorul juridic trebuie oferit pe baza acelorași criterii [de state] propriilor cetățeni. Comisia a arătat implicare în această problemă prin diferite acțiuni.
În primul rând, în strategia UE privitoare la drepturile copilului din 2021, Comisia Europeană invită statele membre să îmbunătățească funcționarea sistemelor de protecția a copilului la nivel național. În cadrul strategiei, Comisia s-a angajat să dezvolte o inițiativă menite să susțină dezvoltarea și consolidarea sistemelor integrate de protecție a copilului, care vor încuraja toate autoritățile și serviciile relevante să colaboreze mai bine într-un sistem care pune copilul în centru.
În al doilea rând, Forumul European pentru Drepturile Copilului, organizat de Comisie în edițiile 9, 10, 11 și 14 a discutat subiectul sistemelor integrate de protecție a copilului.
În al treilea rând, Comisia a sprijinit instruirea persoanelor implicate, precum asistenții sociali și angajații din justiție, din acest fond din domeniul combaterii violenței împotriva copilului și al programului pe justiție.
Comisia va co-finanța și un proiect, împreună cu Consiliul Europei, pentru a susține implementarea recomandărilor Consiliului Europei cu privire la instruirea lucrătorilor din acest domeniu. Vă mulțumesc!
---------------
MEP Terheș: "Aș vrea să fac două comentarii cu privire la afirmațiile Comisiei Europene pe această temă. Reprezentata Comisiei Europene a declarat că aceasta nu este o problemă care intră sub jurisdicția Comisiei Europene. E complet fals, deoarece Comisia Europeană în acest moment pretinde că apără statul de drept în toată Europa.
Așadar, dacă protejarea drepturilor copilului și drepturilor familiei nu e o problemă de stat de drept, atunci ce altceva e? Ați extins conceptul [de stat de drept] la chestiuni care chiar sunt în afara jurisdicției voastre, însă exact pe chestiunile importante de care trebuie să vă pese și care să vă preocupe, susțineți acum că nu aveți nicio jurisdicție. Asta e pur și simplu absurd.
Mai mult, ați spus că nu aveți date statistice despre aceste cazuri. Așa stătea situația în 2018. Asta spune raportul Parlamentului European, că aceste abuzuri au continuat ani de zile și că, la data respectivă, în 2018, nu existau date statistice. În prezent suntem în 2023. Ce ați făcut în acești cinci ani? Câți ani mai trebuie să tolerăm aceste probleme și să inventați scuze că nu aveți date statistice?
Dacă nu aveți date statistice, asigurați-vă că le primiți. Suntem aici să oferim soluții la probleme, nu să găsim scuze de ce o situație a trenat pentru ani de zile. Acesta e motivul pentru care solicit din nou ca în concluziile raportului să se includă faptul că Comisia nu și-a făcut treaba și că trebuie să o facă. Vă mulțumesc!"
-
Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în plenul PE: Cea mai mare democrație a lumii a instalat un președinte care a început să demoleze edificiul ideologic al stângii radicale
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a declarat, marți, la Strasbourg, că noul președinte al SUA a în ...
-
Rareș Bogdan. "Am intrat într-o nouă eră. Cine nu înțelege dispare"
"Trump a anunțat direct că susține în primul rând economia americană și că îi pasă de cheltuielile militare și că proble ...
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alege ...
-
Fost șef SIE: Călin Georgescu a dat mereu din coate pentru câte un post. Nu este un om din afara sistemului, ci unul care a făcut parte din sistem
Fost șef al SIE, fost ministru de externe și premier, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la RFI că Călin Georgescu nu est ...
-
Cât a costat biletul la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump. Au fost scoase la vânzare 220.000 de bilete. Cum au ajuns Ponta, Simion și Neamțu în Statele Unite
Peste 220.000 de bilete au fost distribuite de către Joint Congressional Comittee on Inaugural Ceremonies, un grup bipar ...
-
Sondaj - AUR a urcat pe primul loc în opțiunile românilor, Călin Georgescu ar câștiga alegerile
Potrivit unei cercetări sociologice realizate de Avangarde în perioada 10-16 ianuarie 2025, opțiunile politice ale român ...
-
Comisia Europeană a blocat finanțările din PNRR. Pensiile speciale și numirile politice în companiile de stat, printre motivele principale
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, fost ministru al Finanțelor, a explicat luni motivele pen ...
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numi ...
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Ge ...
-
Dianei Șoșoacă vrea ca România sa se apropie de BRICS: "Aş putea ajunge la închisoare, iar partidul să fie interzis!"
Într-un interviu acordat celei mai vechi publicaţii din Rusia, Izvestia, europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. ...
-
RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
Fost ofițer superior în divizia de Apărare a MApN, cont Raisa 8283, a dat semnalul pentru contra-lovitura de stat, din p ...
-
Inca o nota de plata de la Schengen: 100.000 de străini iau cu asalt piața de muncă din România
Marcel Ciolacu a bătut palma cu afaceriștii din România. S-a aprobat numărul de muncitori străini necesari pentru anul 2 ...
-
Marcel Ciolacu despre intenția lui Ponta de a candida la alegerile prezidențiale: "Trebuie să-l dau afară din partid!"
Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a avut o reacție tranșantă în legătură cu anunțul lu ...
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a ...
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 1 ...
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit ...
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănăt ...
-
Klaus Iohannis divizează PNL - Unii îl vor la Cotroceni. Alții îi cer demisia: "Aceasta ar fi normalitatea!"
Prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis face foarte mult rău Partidului Național Liberal, transmite vicepreș ...
-
Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
Gigi Becali a avut o reacție dură la adresa lui Călin Georgescu, cel pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale anu ...
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a ...
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebar ...
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un ...
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Sim ...
-
Lavinia Șandru: Elena Lasconi reprezintă un risc pentru stabilitatea politică a României
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, trebuie să se retragă din cursă, consideră Lavinia Șandru, coo ...
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SO ...
-
Europarlamentar român neafiliat: "Vestul aproape nu mai există. E dezmembrat bucată cu bucată!"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă consideră că „vestul" - așa cum era cunoscut el odinioară - „aproape nu mai ...
-
Claudiu Târziu: "Este incredibil ce se întâmplă! Au băgat țara-n haos, iar ei fac glumite pe tik-tok"
Liderul AUR Claudiu Târziu a comentat in scris situatia actuala din România:
-
Crin Antonescu anunță: "Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025"
Crin Antonescu a afirmat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile pr ...
-
Șoșoacă crede că icoana ridicată de ea în Parlamentul European si-a făcut efectul: "Nimic nu rămâne neplătit, Ursuloooo!"
Europarlamentara Diana Șoșoacă a comentat în stilul consacrat informația potrivit căreia preşedinta Comisiei Europene, U ...