Claudiu Târziu îi adresează o scrisoare lui Zelenski: "Este de neînțeles de ce Ucraina nu retrage cetățenia marionetelor Moscovei din Transnistria!"
Postat la: 14.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Senatorul Claudiu Târziu, in calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni ii adresează o scrisoare deschisă presedintelui Ucrainei, pe care o redam in continuare:
București, 14 martie 2023
Excelenței Sale, domnului Vladimir ZELENSKI,
Președintele Ucrainei
Excelență,
După lăsarea fără răspuns a solicitării noastre oficiale către Ambasadorul Ucrainei la București de a proceda la un schimb de păreri pe marginea situației și evoluțiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ocazie cu care intenționam să vă transmitem, conform cutumei diplomatice, un mesaj, ne vedem nevoiți să vă adresăm această scrisoare deschisă.
România și românii au dovedit o solidaritate exemplară cu poporul ucrainean în războiul nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022.
Peste trei milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră, unii în tranzit, alții alegând să rămână în România, unde sunt găzduiți și sprijiniți. Cantități importante de ajutoare umanitare au fost transmise de către români populației civile din întreaga Ucraină, inclusiv sutelor de mii de etnici români care locuiesc în regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatică.
Urmărim cu atenție evoluțiile din țara dumneavoastră, dar și din Republica Moldova, stat populat preponderent de etnici români (peste 82%), dintre care peste jumătate și-au redobândit deja cetățenia română.
Ca președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, fiind preocupat de situația etnicilor români din Republica Moldova, inclusiv din regiunea ei transnistreană, dar și din Ucraina, nu pot fi indiferent față de orice risc sau pericol îndreptat împotriva acestor conaționali.
De aceea considerăm de obligația noastră să sesizăm factorii politici de la Chișinău și Kiev asupra acestor riscuri sau pericole. Cu atât mai mult cu cât, așa cum și dumneavoastră ați atras atenția recent, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii rusești îndreptate dinspre regiunea transnistreană.
După cum bine cunoașteți, regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova este un teritoriu ocupat militar de către Federația Rusă și reprezintă o adevărată gaură neagră sau o zonă a fărădelegii. Prezența trupelor militare ruse de ocupație în regiunea transnistreană, ca și existența regimului separatist marionetă de la Tiraspol, prezintă o chestiune de securitate, asociată cu riscuri majore, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România și Ucraina. De fapt, atacul Rusiei asupra Ucrainei reprezintă o altă fază a războiului de expansiune dus de Moscova împotriva unor state independente, început în 1992, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Nu este un secret faptul că, în chestiunea transnistreană, timp de 23 de ani (între 1992 și 2015), Ucraina s-a situat, din păcate, pe aceeași poziție cu Federația Rusă. Abia peste mai bine de un an de la invadarea și anexarea Republicii Autonome Crimeea de către Federația Rusă, Ucraina a decis, la 1 mai 2015, suspendarea Acordului militar semnat cu Rusia la 25 noiembrie 1995, la Soci, privind dreptul de tranzit al Armatei ruse spre regiunea transnistreană ocupată de armata și serviciile secrete ale Moscovei.
Dincolo de aceste aspecte, condamnând ferm și univoc agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și ținând cont de ecuația geopolitică complexă din regiune, vă supun atenției o chestiune de maximă importanță, legată de implicațiile Ucrainei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, rugându-vă să acționați personal pentru soluționarea corectă și promptă a acestei chestiuni.
Chiar dacă a instituit cetățenia unică, Ucraina a procedat de-a lungul anilor, contrar propriei legislații, la acordarea masivă a cetățeniei ucrainene locuitorilor din Republica Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană aflată sub ocupație militară rusă. Procesul este numit, în limba ucraineană, „паспортизація", adică "pașaportizare".
Astfel, Ucraina le-a acordat cetățenia sa căpeteniilor separatiste din regiune, marionete ale Moscovei (așa-zișii „președinte" Vadim Krasnoselski, „prim-ministru" Aleksandr Rosenberg, „ministru de externe" Vitali Ignatiev, oligarhul Victor Gușan, care are controlul economic efectiv al regiunii, precum și majoritatea membrilor așa-zisului „soviet suprem" și ai așa-zisului „cabinet de miniștri" de la Tiraspol).
Căpeteniile separatiste de la Tiraspol, deținătoare ale cetățeniei ucrainene, traversează nestingherit frontiera de stat a Ucrainei, intrând și ieșind liber din țara dumneavoastră, dețin proprietăți importante în marile orașe (Odesa, Kiev și altele) și dezvoltă afaceri economice în Ucraina.
De-a lungul anilor, fenomenul „pașaportizării" de către Ucraina a locuitorilor din Republica Moldova a făcut obiectul investigațiilor presei ucrainene, a examinării în unele comisii ale Radei Supreme a Ucrainei, a interpelărilor și declarațiilor unor parlamentari de la Kiev, fiind confirmat în mod repetat chiar de către marionetele Moscovei la Tiraspol.
Ultimele cifre disponibile, vehiculate în spațiul public și care exprimă doar parțial realitatea, au fost de 120 de mii de cetățenii acordate de către Ucraina doar în regiunea separatistă transnistreană și de peste 200 de mii de cetățenii acordate de țara dumneavoastră în restul Republicii Moldova. Opinia publică nu cunoaște care sunt dimensiunile reale ale acestui fenomen. În spațiul public din Ucraina s-a vorbit adesea despre „piața neagră a pașapoartelor ucrainene", „dezmățul cu pașapoarte care are loc în Transnistria", „mafia pașapoartelor" etc. În aceste sute de mii de cazuri cetățenia ucraineană a fost acordată fără condiția renunțării prealabile la cetățenia deținută anterior, cum ar fi fost firesc din perspectiva legislației ucrainene despre cetățenie.
Potrivit datelor de care dispunem, mulți dintre sutele de mii de „noi cetățeni ucraineni" creați în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană ocupată militar de Federația Rusă, se retrag în România și alte state ale Uniunii Europene sub pretextul de a fi „refugiați ucraineni".
În condițiile războiului convențional și a celui hibrid desfășurat de Rusia împotriva Ucrainei este de neînțeles de ce Ucraina nu le retrage cetățenia sa marionetelor Moscovei din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova.
În această situație, vă adresăm respectuos apelul să uzați de prerogativele dumneavoastră legale și să le retrageți cetățenia Ucrainei, prin decret prezidențial, tuturor căpeteniilor separatiste din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am merge chiar mai departe, propunând autorităților ucrainene înghețarea conturilor bancare, blocarea afacerilor și punerea sub sechestru a proprietăților și firmelor deținute în Ucraina de aceste căpetenii separatiste, după modelul aplicat de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși care susțin războiul Rusiei putiniste contra țării dumneavoastră.
De asemenea, vă rugăm să dispuneți o anchetă oficială privind „pașaportizarea" de către Ucraina a sute de mii de locuitori din Republica Moldova, dintre care peste 100 de mii doar în regiunea transnistreană, în vederea retragerii, prin decret prezidențial, într-un timp cât mai scurt posibil, a cetățeniei ucrainene acordate acestor persoane.
Exprimăm convingerea că retragerea cetățeniei ucrainene acordate anterior agenturii Moscovei de la Tiraspol va fi o dovadă concretă de solidaritate cu Republica Moldova în efortul de înlăturare a ocupației militare ruse, dar și o contribuție la depășirea riscurilor de securitate regională pe care le prezintă factorul militar rusesc.
Vă rog, Excelență, să primiți asigurarea cuvenitului respect.
Senator Claudiu TÂRZIU,
Președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, ...
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui cand ...
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senat ...
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politi ...
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senato ...
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va de ...
-
Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
Victor Ponta a subliniat, în postarea sa pe Facebook că omenirea va intra într-o „Nouă Lume", iar asta se va petrece „în ...
-
Vom avea un guvern minoritar: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la guvernare - "Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e silă să stea la masă cu tine"
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt d ...
-
Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
Initial, Victor Ponta si-a aranjat o intalnire la Mar-a-Lago cu fiul lui Donald Trump. Ponta a intrat in combinatie pe f ...
-
Claudiu Târziu: „Libertatea de expresie nu e negociabilă. Cenzura deschide calea dictaturii"
În cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind anularea recentă a alegerilor din România, europarlamentarul Claud ...
-
Nicușor Dan readuce pe tapet căsătoriile între persoanele de același sex: Sunt de acord cu parteneriatul civil
Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale și a răspuns la o temă extrem de fierbinte, afirmând est ...
-
Minoritățile naționale: finanțări majore, contribuții minore
Cu foarte mici excepții punctuale, grupul parlamentar al minorităților naționale s-a consacrat, de-a lungul a mai bine d ...
-
PSD, PNL și UDMR au convenit impozitarea progresivă a marilor averi, menținerea cotei unice și reducerea taxelor pe salarii
Președinții PSD, PNL, UDMR și ai grupului Minorităților Naționale au convenit, marți, într-o reuniune la Palatul Victori ...
-
Luis Lazarus: Parlamentul European nu e interesat de agricultura din România. Ei sunt preocupați de egalitatea de gen și câte femei lucrează în domeniu VIDEO
Europarlamentarul Luis Lazarus a răbufnit după discursul susținut săptămâna trecută în Comisia AGRI a UE. Lazarus susțin ...
-
Negocieri pentru Noul Guvern al României - Ce minister ar putea să îi revină fiecărui partid component al noii coaliții
Deși inițial se căzuse de acord ca toate negocierile și procedurile parlamentare, legale și constituționale să fie îndep ...
-
Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
Doamna avocat dr. Ana-Maria Mihălcescu (Baroul București) a făcut o analiză juridică a situației create în România în da ...
-
„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
„Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri ș ...
-
Diana Șoșoacă amenință că zboară creierii polițiștilor cu o armă. Poliția Capitalei s-a autosesizat intr-un nou dosar
Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat verificările după ce, într-un filmuleț de aproximativ 40 de minute transm ...
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR ...
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lide ...
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele ...
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la cap ...
-
Decizia unanimă a coaliției de guvernare privind viitorul președinte al României
Prima decizie unanimă a viitoarei pro-europene de guvernare, chiar înainte de formarea oficială a noul Parlament și Guve ...
-
Șefa diplomației UE avertizează că Rusia a învățat să influențeze alegerile: "Văd exemplele din România"
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnolog ...
-
Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
Recent, au apărut speculații despre o posibilă intervenție estetică a președintelui Klaus Iohannis, iar informațiile vin ...
-
Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, acuză că a fost contrânsă să îl susțină pe Călin Georgescu în cursa pentru aleg ...
-
Un politolog acuză CCR că nu a fixat un termen pentru reorganizarea alegerilor: "Dacă guvernul decide, Iohannis mai rămâne în post încă 3 ani"
Politologul Cristian Preda, fost decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, critică decizia ...
-
Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu: „România a primit astăzi interdicția oficială de a-și alege un președinte prin voința liber exprimată a națiunii"
România a ajuns astăzi într-un punct extrem de primejdios pentru existența statului roman și a unei societăți democratic ...