Claudiu Târziu îi adresează o scrisoare lui Zelenski: "Este de neînțeles de ce Ucraina nu retrage cetățenia marionetelor Moscovei din Transnistria!"
Postat la: 14.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Senatorul Claudiu Târziu, in calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni ii adresează o scrisoare deschisă presedintelui Ucrainei, pe care o redam in continuare:
București, 14 martie 2023
Excelenței Sale, domnului Vladimir ZELENSKI,
Președintele Ucrainei
Excelență,
După lăsarea fără răspuns a solicitării noastre oficiale către Ambasadorul Ucrainei la București de a proceda la un schimb de păreri pe marginea situației și evoluțiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ocazie cu care intenționam să vă transmitem, conform cutumei diplomatice, un mesaj, ne vedem nevoiți să vă adresăm această scrisoare deschisă.
România și românii au dovedit o solidaritate exemplară cu poporul ucrainean în războiul nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022.
Peste trei milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră, unii în tranzit, alții alegând să rămână în România, unde sunt găzduiți și sprijiniți. Cantități importante de ajutoare umanitare au fost transmise de către români populației civile din întreaga Ucraină, inclusiv sutelor de mii de etnici români care locuiesc în regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatică.
Urmărim cu atenție evoluțiile din țara dumneavoastră, dar și din Republica Moldova, stat populat preponderent de etnici români (peste 82%), dintre care peste jumătate și-au redobândit deja cetățenia română.
Ca președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, fiind preocupat de situația etnicilor români din Republica Moldova, inclusiv din regiunea ei transnistreană, dar și din Ucraina, nu pot fi indiferent față de orice risc sau pericol îndreptat împotriva acestor conaționali.
De aceea considerăm de obligația noastră să sesizăm factorii politici de la Chișinău și Kiev asupra acestor riscuri sau pericole. Cu atât mai mult cu cât, așa cum și dumneavoastră ați atras atenția recent, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii rusești îndreptate dinspre regiunea transnistreană.
După cum bine cunoașteți, regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova este un teritoriu ocupat militar de către Federația Rusă și reprezintă o adevărată gaură neagră sau o zonă a fărădelegii. Prezența trupelor militare ruse de ocupație în regiunea transnistreană, ca și existența regimului separatist marionetă de la Tiraspol, prezintă o chestiune de securitate, asociată cu riscuri majore, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România și Ucraina. De fapt, atacul Rusiei asupra Ucrainei reprezintă o altă fază a războiului de expansiune dus de Moscova împotriva unor state independente, început în 1992, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Nu este un secret faptul că, în chestiunea transnistreană, timp de 23 de ani (între 1992 și 2015), Ucraina s-a situat, din păcate, pe aceeași poziție cu Federația Rusă. Abia peste mai bine de un an de la invadarea și anexarea Republicii Autonome Crimeea de către Federația Rusă, Ucraina a decis, la 1 mai 2015, suspendarea Acordului militar semnat cu Rusia la 25 noiembrie 1995, la Soci, privind dreptul de tranzit al Armatei ruse spre regiunea transnistreană ocupată de armata și serviciile secrete ale Moscovei.
Dincolo de aceste aspecte, condamnând ferm și univoc agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și ținând cont de ecuația geopolitică complexă din regiune, vă supun atenției o chestiune de maximă importanță, legată de implicațiile Ucrainei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, rugându-vă să acționați personal pentru soluționarea corectă și promptă a acestei chestiuni.
Chiar dacă a instituit cetățenia unică, Ucraina a procedat de-a lungul anilor, contrar propriei legislații, la acordarea masivă a cetățeniei ucrainene locuitorilor din Republica Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană aflată sub ocupație militară rusă. Procesul este numit, în limba ucraineană, „паспортизація", adică "pașaportizare".
Astfel, Ucraina le-a acordat cetățenia sa căpeteniilor separatiste din regiune, marionete ale Moscovei (așa-zișii „președinte" Vadim Krasnoselski, „prim-ministru" Aleksandr Rosenberg, „ministru de externe" Vitali Ignatiev, oligarhul Victor Gușan, care are controlul economic efectiv al regiunii, precum și majoritatea membrilor așa-zisului „soviet suprem" și ai așa-zisului „cabinet de miniștri" de la Tiraspol).
Căpeteniile separatiste de la Tiraspol, deținătoare ale cetățeniei ucrainene, traversează nestingherit frontiera de stat a Ucrainei, intrând și ieșind liber din țara dumneavoastră, dețin proprietăți importante în marile orașe (Odesa, Kiev și altele) și dezvoltă afaceri economice în Ucraina.
De-a lungul anilor, fenomenul „pașaportizării" de către Ucraina a locuitorilor din Republica Moldova a făcut obiectul investigațiilor presei ucrainene, a examinării în unele comisii ale Radei Supreme a Ucrainei, a interpelărilor și declarațiilor unor parlamentari de la Kiev, fiind confirmat în mod repetat chiar de către marionetele Moscovei la Tiraspol.
Ultimele cifre disponibile, vehiculate în spațiul public și care exprimă doar parțial realitatea, au fost de 120 de mii de cetățenii acordate de către Ucraina doar în regiunea separatistă transnistreană și de peste 200 de mii de cetățenii acordate de țara dumneavoastră în restul Republicii Moldova. Opinia publică nu cunoaște care sunt dimensiunile reale ale acestui fenomen. În spațiul public din Ucraina s-a vorbit adesea despre „piața neagră a pașapoartelor ucrainene", „dezmățul cu pașapoarte care are loc în Transnistria", „mafia pașapoartelor" etc. În aceste sute de mii de cazuri cetățenia ucraineană a fost acordată fără condiția renunțării prealabile la cetățenia deținută anterior, cum ar fi fost firesc din perspectiva legislației ucrainene despre cetățenie.
Potrivit datelor de care dispunem, mulți dintre sutele de mii de „noi cetățeni ucraineni" creați în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană ocupată militar de Federația Rusă, se retrag în România și alte state ale Uniunii Europene sub pretextul de a fi „refugiați ucraineni".
În condițiile războiului convențional și a celui hibrid desfășurat de Rusia împotriva Ucrainei este de neînțeles de ce Ucraina nu le retrage cetățenia sa marionetelor Moscovei din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova.
În această situație, vă adresăm respectuos apelul să uzați de prerogativele dumneavoastră legale și să le retrageți cetățenia Ucrainei, prin decret prezidențial, tuturor căpeteniilor separatiste din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am merge chiar mai departe, propunând autorităților ucrainene înghețarea conturilor bancare, blocarea afacerilor și punerea sub sechestru a proprietăților și firmelor deținute în Ucraina de aceste căpetenii separatiste, după modelul aplicat de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși care susțin războiul Rusiei putiniste contra țării dumneavoastră.
De asemenea, vă rugăm să dispuneți o anchetă oficială privind „pașaportizarea" de către Ucraina a sute de mii de locuitori din Republica Moldova, dintre care peste 100 de mii doar în regiunea transnistreană, în vederea retragerii, prin decret prezidențial, într-un timp cât mai scurt posibil, a cetățeniei ucrainene acordate acestor persoane.
Exprimăm convingerea că retragerea cetățeniei ucrainene acordate anterior agenturii Moscovei de la Tiraspol va fi o dovadă concretă de solidaritate cu Republica Moldova în efortul de înlăturare a ocupației militare ruse, dar și o contribuție la depășirea riscurilor de securitate regională pe care le prezintă factorul militar rusesc.
Vă rog, Excelență, să primiți asigurarea cuvenitului respect.
Senator Claudiu TÂRZIU,
Președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni
-
Dosarul DNA pe achiziția de vaccinuri - George Simion cere extinderea anchetei la Arafat, Rafila și Streinu Cercel
Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, marţi, că partidul său va solicita extinderea cercetării penale privind achi ...
-
Din tainele Scandalului "Amantlâc la Buzău". Cum ar vrea Mihai Tudose sa-l mozolească pe Marcel Ciolacu ca sa-i ia locul
Au tot aparut informatii prin presa de cazarmă referitor la relatiile dintre Marcel Ciolacu - presedintele PSD si prim m ...
-
Reducerea consumului de pesticide în UE, respinsă. Daniel Buda: prin acest amendament, ne-am asigurat că fermierii români nu vor avea de pierdut
Fermierii români vor fi protejați datorită unui amendament, depus de europarlamentarul PNL Daniel Buda, în contextul în ...
-
Clotilde Armand, cu mâinle curate după ce și-a mărit salariul. Din nou
Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a mai dat o dispoziție conform căreia tocmai ce s-a decis majorarea ...
-
Rareș Bogdan îl avertizează pe Marcel Ciolacu: "Mă aștept să revină cu rezultate din SUA! Trebuie să aducă un plus pentru țara mea!"
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan susține că nu a dezvăluit discuțiile din coaliție, așa cum a fost acuzat de premi ...
-
Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii: „Vârsta de pensionare va crește doar dacă crește speranța de viață. Asta, din păcate pentru noi, este aproape zero"
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru Alba24, că vârsta de pensionare nu ...
-
Prima vizită peste Ocean a premierului Ciolacu: finanțele și apărarea țin capul de afiș
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, începând de duminică până miercuri, ...
-
George Simion se teme că o să fie asasinat: "Vor încerca de la lichidarea noastră fizică până la arestarea noastră"
Preşedintele AUR George Simion a declarat, vineri la împlinirea a 4 ani de la înfiinţarea partidului, că formaţiunea se ...
-
Marcel Ciolacu: "Nu ai ce să mai cauți în spațiul public dacă ești trimis în judecată. Am și eu reclamații, dar sunt degajat"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la România TV, că renunță la toate funcțiile politice dacă începe urmărirea ...
-
Ciolacu: Mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acţiune a noastră
Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediul ...
-
Claudiu Târziu a explodat la audierea lui Florin Cîțu: Guvernul lui a practicat terorismul de stat!
Senatorul AUR Claudiu Târziu a explodat în plen, la dezbaterile privind ridicarea imunității senatorului PNL Florin Cîțu ...
-
Marcel Ciolacu anunță marea lovitură dată de România: "Este o premieră istorică!"
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, de la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, este pentru prima dat ...
-
Anunțul lui Florin Cîțu, după și-a studiat dosarul: Nu am de ce să îmi dau demisia din PNL
Fostul premier Florin Cîțu anunță că nu-și va da demisia din grupul parlamentar PNL. „Am spus că dacă aș fi avut funcții ...
-
Rareș Bogdan: N-o să rupem guvernarea mâine-poimâine. Am văzut și glumele pe subiectul Hakuna Matata!
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, într-un interviu video, pentru HotNews.ro, că PNL nu se iubește cu PS ...
-
Ciolacu, la summit-ul internaţional de la Kiev: „Peste 60% din totalul exporturilor de cereale din Ucraina au fost realizate prin România"
Primul ministru Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, în intervenţia avută online la summit-ul internaţional de la Kiev pri ...
-
Apel politic național: "penalii" USR nu mai pot păcăli pe nimeni!
Dosarul de la DNA privind achizițiile de vaccinuri împotriva COVID-19 reușește în aceste zile să demaște ipocrizia din U ...
-
PSD: "Rușine USR! Mulți lideri marcanți ai acestui partid au devenit penali cu acte în regulă"
PSD condamnă dublul standard practicat fără rușine de conducerea USR, după ce mai mulți lideri marcanți ai acestui parti ...
-
Reacția PSD în dosarul vaccinurilor: "În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU!"
PSD a comentat acid, joi, cererea DNA de urmărire penală a foștilor miniștri Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăi ...
-
Marcel Ciolacu acuză fabrica de tocat miniștri
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Forumul Dezvoltăm România, că este nevoie de o continuitate în funcție a min ...
-
S-a votat modificarea tratatelor UE - Fără regula unanimității: "Suprimarea suveranității statelor membre"
Parlamentul European a adoptat, miercuri, o poziţie în vederea declanşării modificării tratatelor UE, pentru eliminarea ...
-
Rareș Bogdan, discurs exploziv în Parlamentul European: "Nehammer, Austria nu mai este imperiu!"
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan are un discurs extrem de dur la adresa Austriei și îi transmite cancelarului Karl Neh ...
-
Ședință comună secretă în Parlament pentru situația din Israel. Stenogramă nu se publică în Monitorul Oficial
O premieră istorică în România, în Parlament a avut loc o ședință comună secretizată a Camerei Deputaţilor şi Senatului, ...
-
Marcel Ciolacu anunță un nou aliat pentru România pentru intrarea în Schengen la Consiliul JAI
Premierul Marcel Ciolacu a avut, o întrevedere marţi la Palatul Victoria, cu Miloš Vystrčil, preşedintele Senatului ceh, ...
-
Cristian Ghinea după ce Marcel Ciolacu a spus că nu găsește proiectul PNRR: „Chiar e atât de prost cum pare"!
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), a criticat în termeni duri declarațiile premierului Marce ...
-
Despre cum circulă zecile de mii de euro la nunțile și botezurile liderilor PSD și PNL
"Vrea domnul Marcel Ciolacu să limiteze plățile cash pentru a combate evaziunea fiscală, dar nu spune nimic despre cum c ...
-
AUR profită de valul anti-Iohannis, pe fondul vizitei în Africa: verifică alocările de fonduri pentru Administrația Prezidențială
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat participarea prim-ministrului Marcel Ciolacu, în data de 27 noiembrie, ...
-
Revine ideea regionalizarii sub bagheta PSD: România ar putea avea 15 județe în loc de 41
România ar putea avea doar cu 15 județe, în loc de 41! Propunerea vine din partea mediului de afaceri și a celui academi ...
-
Partidul Maiei Sandu nu a câștigat nicio primărie
Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu, declarat pro-european, nu a câştigat niciun mandat de primar ...
-
Lavinia Șandru a mers la Sibiu pentru a trage un semnal de alarmă. Siguranța cetățeanului trebuie să fie o prioritate pentru autorități
Duminică 19 noiembrie PUSL a organizat o acțiune - manifest în centrul orașului Sibiu, oraș în care la începutul acestei ...
-
Ce spune Marcel Ciolacu despre ne-recunoaşterea limbii române în Ucraina. Chestiunea "limbii moldovenești"
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recu ...