Apel către premierul Nicolae Ciucă: Interveniți de urgență pentru oprirea lucrărilor de adâncire a Canalului Bâstroe!

Postat la: 24.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

COMUNICAT DE PRESA: Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) i-a transmis premierului Nicolae-Ionel CIUCĂ o solicitare oficială de a interveni, de urgență, pentru oprirea lucrărilor de adâncire a Canalului Bâstroe, care pun în pericol ecosistemul Deltei Dunării.

Redăm, mai jos, conținutul integral al solicitării:

Stimate Domnule Prim-ministru,

România și românii fac toate eforturile să sprijine Ucraina și poporul ucrainean în fața barbarei și odioasei agresiuni ruse, într-o abordare necesară, onorabilă și nenegociabilă. În egală măsură, avem datoria de a afirma răspicat că și interesele legitime ale țării noastre sunt nenegociabile. De aceea, precum ne-am asumat și ne asumăm, fără ezitare și fără echivoc, compasiunea și sprijinul necondiționat față de suferința vecinilor noștri, avem obligația de a ne proteja patrimoniul natural.

Având în vedere accesul Dumneavoastră la informații, cunoașteți cu siguranță faptul că, în urma lucrărilor efectuate de Ucraina, adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,5 la 8 metri. Mai mult, a fost solicitată includerea acestuia și a Brațului Chilia în rețeaua de transport europeană TEN-T. Cum bine știți, această eventuală decizie necesită acordul României, iar țara noastră are toate argumentele pentru respingerea acesteia, în caz contrar Delta Dunării, una dintre marile comori naturale ale Europei și ale lumii, riscând distrugerea irevocabilă.

Stimate Domnule General,

Ca militar de carieră, cu o prodigioasă carieră sub arme, înțelegeți cel mai bine categoriile de compromisuri tolerabile în perioade de conflict. Iar sacrificarea Deltei Dunării cu siguranță nu face parte dintre acestea. Mai mult, lipsa de acțiune a României, pe toate canalele posibile, pentru stoparea afectării acestui obiectiv al patrimoniului universal, va conduce, din păcate, la creșterea euroscepticismului și a rezervelor nejustificate pe care mulți români le au față de partenerii noștri occidentali, la proliferarea populismului și a narativelor favorabile Kremlinului.

Mai mult, România deja oferă Ucrainei coridoare prioritare pentru exporturile de cereale și produse alimentare, astfel încât extinderea Canalul Bâstroe nu este cu adevărat necesară. Faptul că poporul român este alături de refugiații ucraineni, iar imaginile omeniei noastre au făcut înconjorul lumii, constituie dovada de netăgăduit a solidarității de care dăm permanent dovadă, în aceste momente dificile, în care, pe lângă milioane de familii afectate, sunt puse în pericol chiar și valorile noastre fundamentale, precum libertatea, democrația, respectul pentru viață. Însă știți bine că războiul și ororile sale nu pot cauționa distrugerea Deltei Dunării.

De aceea, vă solicităm, Domnule Prim-ministru, să interveniți de urgență, în virtutea funcției pe care o exercitați și în lumina incontestabilei Dumneavoastră experiențe, pentru a apăra această rezervație naturală de orice formă de agresiune. Vă rugăm să acționați cu fermitatea specifică militarului care știe că luptă pentru o cauză dreaptă. Pentru că loialitatea și buna vecinătate trebuie manifestate de toți partenerii.

Cu toată considerația,
Grațiela Gavrilescu,
Președintele Forului de Conducere Colegială al Partidului Umanist Social Liberal

loading...
PUTETI CITI SI...