Anunțul a fost făcut de Joe Biden: SUA pregătesc împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru reactoarele modulare mici din România.

Postat la: 21.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Anunțul a fost făcut de Joe Biden: SUA pregătesc împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru reactoarele modulare mici din România.

Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potenţial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, bazându-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România. Anunţul a fost făcut la G7 de către preşedintele SUA Joe Biden.

Aceste mini centrale vor folosi tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare.

Aceste angajamente, împreună cu noile angajamente din partea României, sprijină achiziţia de materiale cu timp lung de fabricaţie, finalizarea analizei de inginerie şi proiectare front-end (FEED), furnizarea de experţi în managementul proiectelor şi activităţile de reglementare ale centralei.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul preşedintelui american Joe Biden privind proiectul reactoarelor modulare mici din România.

„Aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare", a transmis Iohannis, sâmbătă, într-o postare pe Twitter.

„Salut anunţul făcut astăzi de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi Scrisorile de interes din partea US EXIM and U.S. International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului", a scris șeful statului.

loading...
PUTETI CITI SI...