Alianța pentru Agricultură și Cooperare a participat la Bruxelles la protestul fermierilor români

Postat la: 24.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a participat la Bruxelles la protestul fermierilor români

Bruxelles, inima Europei, a fost martoră ieri la un protest major al fermierilor. În total, 200 de fermieri din România, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria au venit să-și exprime nemulțumirile.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO", Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - ,,LAPAR", Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - ,,UNCSV" și Asociația Forța Fermierilor - ,,AFF", membră în Copa-Cogeca, a participat cu o delegație formată din 50 de fermieri.

Fermierii și-au exprimat nemulțumirea și dezamăgirea față de soluțiile propuse de Comisia Europeană pentru a aborda problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă aceștia, fiind profund afectați de distorsiunile de piață generate de conflictul armat din Ucraina.

"În urma protestului, comisarul pentru agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, ne-a invitat la discuții, care au durat aproximativ două ore", a declarat vicepreședintele Copa, domnul Micu Marius Mihai. În urma discuțiilor au reieșit concluzii importante, după cum urmează:

Prima concluzie, face referire la prelungirea perioadei de aplicare a măsurilor preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse (grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui) din Ucraina, după data de 5 iunie. A doua concluzie vizează analizarea posibilității extinderii listei de produse prevăzute de măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina.

În plus, s-a discutat adoptarea celui de-al doilea pachet de sprijin în valoare de 100 milioane €, din care aproximativ 30 milioane € ar revenii României, cu posibilitatea acordării unei rate de cofinanțare din bugetul statelor membre de până la 200%.

Cu toate acestea, a fost subliniat faptul că 12 țări continuă să se opună acordării acestui al doilea pachet de sprijin pentru fermierii din cele 5 state membre. De asemenea, un alt element important evidențiat a fost faptul că decizia privind faptul că acordarea celui de al doilea pachet de sprijin este condiționată și de nerespectarea ridicării restricțiilor de import de către Ungaria.

Ziua s-a încheiat cu o vizită oficială la sediul Copa-Cogeca a delegației formate din fermieri români, membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare. "A fost o vizită extrem de fructuoasă", a spus dl. Micu. Împreună cu Secretarul General al Copa-Cogeca, dl. Pekka Pesonen, a avut oportunitatea să prezinte activitatea organizației la nivel european, precum și rezultatele obținute în susținerea intereselor fermierilor români.

 

loading...
PUTETI CITI SI...