Alexandru Nazare: "Când ai o obligație europeană de taxare care targetează profiturile speculative și nu o încasezi, atunci, ca stat, ai o problemă"

Postat la: 15.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Alexandru Nazare:
  • "Regulamentul European spune clar că această contribuție de solidaritate este obligatorie, uniformă și temporară"
  • "Mesajul pe care trebuie să îl transmitem este că Regulamentul European, în spiritul lui, nu se aplică în România pentru cea mai mare companie și creează și inechități în piață"

Interviu cu Alexandru Nazare (PNL), fost ministru al Finanţelor:

Reporter: De ce Regulamentul European 1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie nu s-a aplicat în integralitatea lui în OUG care ar fi trebuit să îl transpună în legislaţia naţională, iar autoritățile noastre au preferat să introducă anumite coduri CAEN, care nu se regăsesc în documentul european?

Alexandru Nazare: La aceste întrebări ar trebui să răspundă Ministerul Finanțelor, să ne spună de ce a luat aceste decizii.

În primul rând, Ministerul de Finanțe, conform acestui Regulament European, avea posibilitatea să ia măsuri naționale echivalente (n.r. Profiturile excedentare generate de către societățile din Uniune și sediile permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului , gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor fac obiectul unei contribuții de solidaritate temporare obligatorii, cu excepția cazului în care statele membre au adoptat măsuri naționale echivalente. Statele membre se asigură că măsurile naționale echivalente adoptate împărtășesc obiective similare și fac obiectul unor norme similare celor care reglementează contribuția de solidaritate temporară în temeiul prezentului regulament și generează încasări comparabile cu încasările estimate din contribuția de solidaritate sau mai ridicate decât acestea).

Noi am ales să nu luăm măsuri echivalente și să aplicăm Regulamentul European, care, însă, nu prevede nicăieri că sunt doar patru coduri CAEN, aşa cum a apărut în OUG Ministerului Finanţelor.

Regulamentul European prevede că sunt patru domenii, cele de la capitolul 3, singura parte pe care am transpus-o.

Este adevărat, însă, că Regulamentul prevede că trebuie să le circumscrii cumva ca activități economice, dar niciodată doar la patru coduri CAEN.

Ce s-a întâmplat între data de 6 octombrie, când s-a aprobat Regulamentul European, și 28 decembrie, când s-a aprobat Ordonanța de Urgență în Guvern, și de ce Ministerul de Finanțe, în calitate de inițiator al Ordonanței, nu s-a consultat în interior, inclusiv cu celelalte ministere, nu știu să vă spun...

Interviul integral AICI

loading...
PUTETI CITI SI...