Rețea mafiotă între distribuitori și retaileri împotriva fermierilor români!

Postat la: 07.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rețea mafiotă între distribuitori și retaileri împotriva fermierilor români!

Cea mai mare nenorocire care se abate asupra țării și asupra agricultorilor și fermierilor este că marile lanțuri de supermarketuri au o altă politică și nu par să aibă niciun interes să cumpere din piața internă.

Cu cât rețeaua de supermarketuri este mai mare și mai puternică, cu atât are și o forță de negociere mai mare și își va permite să ignore producătorii locali. Pe de altă parte, majoritatea agricultorilor și fermierilor din România obțin producții mici și nu vor putea niciodată să livreze cantitățile uriașe de alimente pe care le solicită aceste rețele de supermarketuri. De aceea se caută furnizori care au capacitatea de a livra produse cât mai multe, la un preț cât mai bun și cât mai uniforme, acest ultim criteriu nefiind în totală concordanță cu nivelul calitativ al produselor.

Avantajul producătorilor locali constă tocmai în ideea unui lanț mai scurt de aprovizionare pentru magazine, care asigură prospețimea și calitatea produselor vândute. Din păcate, însă, piața este sufocată de rețelele de mari supermarketuri și de aceea inclusiv magazinele mici, de cartier, care ar opta pentru aprovizionarea pe lanțul scurt, abia reușesc să rămână „în viață".

Nu exclud, pe de altă parte, să existe și o mafie a rețelelor de distribuție, care își împart țara, care nu sunt foarte multe și care fac aceste manevre care au apărut și în presă. Ei exportă produsele românești la un preț destul de ieftin și importă produse de o calitate mai puțin bună din străinătate. Toți fermierii români sunt dependenți de finanțare, și atunci trebuie să ne gândim că aceia care sunt dispuși să-i finanțeze le și pun diferite condiții. Dacă finanțatorul este o rețea din aceasta de distribuție sau trader, atunci e limpede că acesta poate pune orice condiție, profitând de acest statut și de disperarea producătorilor mici pentru a se îmbogăți de pe urma unor schimburi comerciale nu tocmai avantajoase pentru România.

Mai mult decât, s-a creat un cerc vicios prin faptul că s-au distrus fermele mari, ceea ce a dus la nedezvoltarea industriei alimentare și a declanșat mai departe slaba dezvoltare a agriculturii și a zootehniei, ceea ce a generat imposibilitatea de procesare și distribuție interne.

Petrișor Peiu
(analiză la Gold FM)

loading...
PUTETI CITI SI...