Nu e despre Hellvig. E despre Geoană!

Postat la: 18.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Nu e despre Hellvig. E despre Geoană!

Lovitura lui Crin Antonescu la adresa PNL și a lui Iohannis a fost atît de puternică încît pînă la ora redactării acestor rînduri liberalii sunt paralizați și aproape fără reacție. De fapt, cei care ajung pe la televiziuni se roagă la Dumnezeu să nu fie abordați pe această temă. Interviul lui Crin a bubuit în toată presa, și mai toată lumea arată cu degetul spre Hellvig, ca mare beneficiar/sforar al evenimentului. Îndrăznim să nu ne raliem acestei poziții: e despre Geoană, nu despre Hellvig.

S-a spus inclusiv că Antonescu vizează un post gras pentru sine ori pentru soție prin atacurile la adresa întregii conduceri a PNL, a candidatului Nicolae Ciucă și, sacrilegiu, la adresa lui Klaus Iohannis. Numai că există o mică hibă: cînd ataci pentru a primi ceva, nu distrugi complet punțile de legătură. Or, Crin nu a arătat ieri cartonașul galbeni, ci direct pe cel roșu. Ar fi ridicol să credem că PNL se va repezi să oferteze cu ceva familia Antonescu, pentru împăcare.

Crin Antonescu a lovit năprasnic și a creat PNL o imensă problemă prin declarațiile de ieri. Anume faptul că dacă viitoarele alegeri vor aduce un eșec pentru partid, toată lumea își va aminti de radiografia lui Crin. Leadershipul liberal nu va mai avea nicio scuză și se va confirma că Antonescu a avut dreptate să-i facă semidocți și mediocri. Decontul va fi încă mai cumplit.

Iar PNL, cu Ciucă și Iohannis lipiți pe frunte, chiar se îndreaptă spre un dezastru. Generalul stă pe la 7-8% în sondaje, cu tendințe de scădere, de cîte ori deschide gura spre a vorbi de un "atac miculuț"(!!!) mai pierde cîte un procent, cartea lui a devenit sursă de bășcălie națională, și are șanse minime să prindă turul doi.

Ratarea finalei va duce automat la pierderea PNL la parlamentare a unor procente grele, ceea ce înseamnă că partidul va avea de pierdut pe linie.

Diverși comunicatori liberali se încumetă să susțină că la momentul oportun PNL se va mobiliza puternic în favoarea lui Ciucă.

Doar că ultima ședință de Birou Permanent a livrat românilor o informație incendiară, care aruncă în aer respectivele speranțe.
Și asta prin chiar gura lui Rareș Bogdan, marele comunicator oficial al PNL.
Care Rareș Bogdan a reproșat, pe baza unui studiu minuțios, parlamentarilor liberali, că au ignorat cerința conducerii de a se plasa în sprijinul lui Ciucă, pe rețelele sociale.

"Am făcut o listă: din 130 de persoane importante, doar vreo 20 și ceva au postat. Așa vreți voi să fiți mai departe parlamentari? Dacă nu vreți să mai candidați e OK. Poate vă apucați de crescut copii, nepoți. Dacă mai vreți în PNL, trebuie să preluați postările președintelui" a spus Bogdan în ședință, conform stenogramei publicate de Digi24.

Ca să ameninți parlamentarii cu raderea de pe liste dacă nu postează în favoarea lui Ciucă e foarte grav, e fără precedent, iar unica explicație e că situația generalului e foarte serioasă.
Dacă doar 20 de parlamentari din 130 s-au angajat în susținerea candidatului prezidențial rezultă că Nicolae Ciucă poate conta cam pe un om din șase-șapte.

Iar postările pe rețele sunt cel mai lesnicios demers de sprijin care poate fi făcut pentru un candidat. Dacă nici de el nu are parte Ciucă, e clar cam ce mobilizare va fi în campania de alegere a acestuia.

În declarațiile de ieri, Crin Antonescu a transmis mesajul direct sau subliminal că un vot pentru Ciucă la președinție e un vot pierdut. Portretul zugrăvit de el lui Ciucă e al unui om complet incompetent și nepregătit pentru a conduce România spre viitor.
Mult mai pregătiți ar fi Eduard Hellvig sau Ilie Bolojan, a spus Crin.

De aici, speculațiile apărute rapid că Antonescu trage pentru Hellvig, mai ales că îi leagă conexiuni mai vechi.

Doar că fostul greu liberal a aruncat numele respective la plesneală. În cercurile înalte se știe demult că nici Hellvig, nici Bolojan nu sunt interesați de această rundă de alegeri. Mult mai probabil, fost șef al SRI așteaptă să treacă alegerile pentru a încerca o preluare a șefiei PNL, pe fondul previzibilului dezastru.

Marele beneficiar al atacului lui Crin este, în opinia noastră, Mircea Geoană, cel foarte apreciat ieri, în interviu.

Am aflat, bunăoară, de la Crin faptul că Geoană, spre deosebire de Ciucă, realmente a scris și publicat o carte:

"În cazul dlui.Geoană, chiar a scris-o. N-a făcut atâta publicitate, dar a scris-o".

Și a mai spus Antonescu: "Mircea Geoană, dacă ajunge să candideze, că e aici întreaga... Mircea Geoană, cred că admitem cu toții că la capitolul experiență politică de acest tip, competență în relații externe, în principal, nu cred că avem aici ce discuta. Nu știu însă, dincolo de prima problemă, și anume lipsa de susținere politică din partea unui partid, partid major... E clar că Geoană este ținta unor atacuri, a unor campanii, cea ce mă face să cred că totuși, undeva la cei care chiar "numără" cu adevărat, are o șansă".

Întrebat dacă e un moment bun pentru independenți, cum susține Geoană, fostul lider liberal a răspuns afirmativ:

"S-a văzut la unele primării care sunt mari, care sunt semnificative. București, Ploiești, că totuși e o anumită atracție față de independenți. Până la urmă însă, problema independenților... Dacă ar exista un singur independent cu carismă, cu prestigiu, cu credibilitate, cred că ar fi cîștigător. Numai că nu există un asemenea independent, un independent ca să să fie numai așa susținut de mai toți cei care nu susțin un partid. Și atunci, sigur că în această logică, domnii care defilează, Ostașii Galben și Salahorii Roșii, că ei sunt din popor, au dreptate când spun, stai puțin, că vin eu cu primarii, că vin eu cu activiștii, că vin eu cu directorii, că vin eu cu soțiile, că vin eu cu nepoții, cu iubitele, cu toată lumea, se înmulțește numărul de alegători. Nu știu ce vor face cei care n-au opțiune pentru un partid. Candidații în sine rămîne să-mi spună. S-ar putea ca unul să-mi spună ceva".

Nici Elena Lasconi nu pare să-l fi entuziasmat foarte tare pe Antonescu, spunînd doar că ea e "personajul nou" și că "are o anume prospețime".

Eliminînd din ecuația celor trei candidați vorbiți de bine de Antonescu două persoane care nu intenționează să candideze, Hellvig și Bolojan, rămîne în cursă Geoană.

Mesajul nerostit al lui Crin, pentru poporul liberal este "nu puteți vota un neisprăvit să conducă România, lăsat moștenire de alt neisprăvit care a condus-o 10 ani de pomană. Nu puteți, pe de altă parte, să votați nici candidatul PSD, plus nici el nu ar fi mai breaz. Și nici pe Lasconi. Dar ați putea vota pe unul care nu e nici PNL, nici PSD; pe independentul Mircea Geoană, cu ale lui incontestabile calități".

S-a vorbit în spațiul public mult înaintea interviului lui Crin de o posibilă susținere a lui Geoană de către PNL, repede dezmințită de mai-marii partidului. Dar în laboratoarele de taină ale politicii există de mai multă vreme informația că Geoană trage un număr neașteptat de voturi de la PNL.

Ieri, Crin Antonescu doar a dat public un semnal către electoratul PNL să abandoneze atît ideea de a-l vota pe Ciucă la Cotroceni, cît și speranța că partidul ar mai avea luciditatea de a veni cu alt candidat.
Așa că Geoană ar fi soluția de avarie a liberalilor dezamăgiți de oferta propriului partid.

De aici încolo, va fi foarte interesant de urmărit evoluția viitoarelor sondaje: crește sau nu crește Geoană după interviul fostului său partener de la Grivco?

Bogdan Tiberiu Iacob

loading...
PUTETI CITI SI...