Liderii din business au o obligație
Postat la: 27.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Liderii din business - Pavăl, Ostahie, Ciorcilă, Şucu, Stoica, Creţu, etc - au obligaţia de a lăsa moştenire pentru România, dincolo de o afacere proprie mai solidă şi mai extinsă, o economie mult mai puternică, de care să beneficieze, în primul rând, proprii angajaţi şi familiile lor şi apoi mult mai multă lume.
Este greu de înţeles cum, cu o economie în scădere, cu creşteri de taxe şi impozite, cu tensiuni pe piaţa muncii, în special din sectorul public, cu un buget public într-un mare deficit, România va închide anul 2023 cu cel mai ridicat PIB din istorie, 320 de miliarde de euro.
PIB-ul nominal în lei, care nu este corectat cu deflatorul din care rezultă PIB-ul real, este împărţit la cursul valutar şi cum cursul leu/euro a rămas stabil, iar PIB-ul în valoare nominală a crescut, vom avea un PIB în euro mai mare.
Indiferent de situaţie, istoria statistică va consemna în dreptul României, pentru anul 2023, un PIB de 320 de miliarde de euro, cel mai ridicat din istorie, faţă de 280 de miliarde de euro în 2022.
Dacă dăm timpul înapoi în urmă cu 25 de ani, când s-a lansat Ziarul Financiar, PIB-ul era de 30 de miliarde de euro. Deci avem o creştere de 10 ori în această perioadă a PIB, cel mai folosit indicator economic la nivel internaţional pentru a exprima puterea economică a unei ţări. De 9-10 ori a crescut şi salariul mediu, de 10 ori au crescut şi preţurile apartamentelor, cel puţin cele din Bucureşti.
În 1998 economia României şi companiile private, atât câte erau, au trebuit să facă faţă crizelor economice - inflaţia era de 40%, cursul valutar leu/dolar se deprecia în fiecare zi, fabricile lui Ceauşescu fuseseră furate sau erau deja la pământ, băncile de stat erau pline de credite neperformante, iar ţara se confrunta cu o criză politică şi socială fără precedent.
În tot acel context, total nefavorabil, clasa politică de atunci, de la finalul anilor '90 şi apoi din anii 2000, a reuşit să urce România în ultimul tren, în ultimul vagon al unui tren care ne-a adus în NATO - în 2004 şi în Uniunea Europeană - în 2007. Aceleaşi partide - PSD, PNL (cu PNTCD şi PD) şi UDMR au contribuit la acest lucru.
Clasa politică de atunci a dat drumul investiţiilor străine, a privatizat companiile de stat, a privatizat băncile de stat, a redeschis Bursa, punând pe Bursă în primul rând companiile de stat, a dat facilităţi fiscale pentru IT-işti care au contribuit la dezvoltarea unui sector economic care are acum o pondere în PIB de 7%, a creat Pilonul II de pensii, unde până acum s-au strâns 100 de miliarde de lei, adică 20 de miliarde de euro, banii a peste 7 milioane de români (Pilonul II de pensii a ajuns cel mai mare investitor la Bursă, fiind actionar în cele mai mari companii, în frunte cu Banca Transilvania şi este al doilea cel mai important finanţator al statului).
De aceste decizii politice au beneficiat patronii, antreprenorii, oamenii de afaceri, companiile antreprenoriale româneşti, multinaţionalele, investitorii de pe piaţa bursieră şi nu în ultimul rând angajaţii, în special noile generaţii prin noile joburi care au apărut.
Toate supermarketurile, toate mall-urile, toate clădirile de birouri, toate parcurile logistice şi comerciale, toate dezvoltările rezidenţiale, bune sau mai puţin bune, ca să nu mai vorbim de cele 80 de miliarde de fonduri europene care au intrat în România, plus cele peste 100 de miliarde de euro banii românilor care au lucrat în străinătate, au avut ca bază/suport deciziile politice de la finalul anilor ‘90 şi începutul anilor 2000.
Dacă nu am fi pierdut deceniul 90, atât din punct de vedere politic cât şi economic, poate că România ar fi fost mai sus din punct de vedere economic şi al businessului privat. Dar nu putem să dăm timpul înapoi. Dacă clasă politică de la finalul anilor ‘90 şi începutul anilor 2000, regimul Constantinescu, regimul Iliescu şi regimul Băsescu ne-au lăsat mostenire intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, întrebarea este ce lasă moştenire clasa de business actuală în următorul deceniu sau în următorii 25 de ani.
Clasa de business din prezent porneşte cu afaceri anuale de aproape 500 de miliarde de euro, deci nu porneşte de la zero ca în 1998, şi de aceea obligaţia clasei de business este să ducă acum economia mai departe prin modul cum îşi proiectează investiţiile şi dezvoltarea propriilor companii dar şi dezvoltarea oraşului unde îşi are sediul, dezvoltarea regiunii în care activează şi dezvoltarea ţării.
Dedeman, Altex, eMAG, Fan Curier, Banca Transilvania, Mobexpert, Iulius, Grampet, Romaqua, Fildas şi cele sute de mii de alte companii private au ca obligatie să lase moştenire o economie cu un PIB de cel putin 1.000 de miliarde de euro. Nu este numai obligaţia statului, a guvernelor, de a ajunge aici.
Bineînţeles că aici trebuie să contribuie şi statul, guvernul, partidele indiferent de nume şi de persoane.
Clasa de business a reuşit să construiască o bază economică proprie, a acumulat un imens knowledge, are oameni mult mai bine pregătiţi, şi nu în ultimul rând, are mult mai mulţi bani care pot fi investiţi.
Până acum clasa de business a preferat să îşi vadă de propria treaba, de propriul business, mulţi îşi fac un titlu de glorie spunând că nu lucrează cu statul (ceea ce este o foarte mare greşeală, de exemplu Microsoft face jumătate din business cu sectorul public din întreaga lume), nu vor să se asocieze public cu partidele sau cu liderii politici sau cu administraţia locală si naţională, considerând că este mai bine aşa, că vor fi lăsaţi în pace, că nu vor avea de-a face cu instituţiile de control ale statului.
Viaţa le-a dat dreptate, dar de acum încolo, din păcate, vor fi nevoiţi să se implice mai mult din punct de vedere public pentru că au nevoie de îmbunătăţirea educaţiei, refacerea infrastructurii, de sistemul de sănătate, de sistemul de fiscalitate, etc.
Un antreprenor care a reuşit să facă bani se poate duce la Viena să se trateze sau îşi poate trimite copii la studii la Londra, dar ce te faci cu proprii angajaţi despre care toţi spun când iau un premiu că au ajuns acolo datorită celor 5.000, 10.000 de angajaţi pe care îi au. Acei angajaţi nu au resursele financiare ale proprietarului de business aşa că trebuie să se mulţumească cu sistemul medical din România, cu şcoala din România, cu educaţia pe care o primesc aici.
Dacă aceşti antreprenori români care au reuşit să castige în 30/20/10 ani mai mult decât şi ar fi imaginat vreodată şi mai mult decât multe familii occidentale cu istorii de 100 de ani, nu investesc şi în jurul lor, nu investesc în şcoală, nu investesc timp în a se face auziţi în opinia publică, nu investesc energie, determinare în a discuta, chiar şi în contradictoriu, cu liderii politici şi cu cei din administraţia publică de care se izbeşte toată lumea, România nu va reuşi să ajungă la un PIB de 500 de miliarde de euro, 600 de miliarde de euro şi 1.000 de miliarde de euro în anii sau deceniile care vin.
Statul, partidele politice au început să se consolideze mai mult pe măsură ce economia a crescut, iar necesităţile financiare are administraţiei sunt din ce în ce mai mari. Până acum a fost bine, dar de acum încolo, vom vedea cum vor începe problemele pentru clasa de business, fiscalitatea va creşte, administraţia publica va deveni şi mai feroce, iar economia nu va mai creşte ca în ultimul deceniu.
Totuşi, în toată această conjunctură geopolitică tensionată, România are o şansă extraordinară de a creşte din punct de vedere economic, înainte să rămânem pe un platou de stagnare aşa cum se întâmplă cu Italia sau Ungaria. Sunt bani cum nu a avut România niciodată.
Dar pentru asta clasa de business pe care acum o avem, mult mai puternică decat cea din 1998, trebuie să îşi facă simţită prezenţa în viaţa publică, în viaţa socială şi în viaţa politică.
Copiilor lor le lasă moştenire un business, dar angajaţilor trebuie să le lase moştenire o ţară mai bună din punct de vedere economic şi social.
Dacă nu se va întâmpla aşa, dacă economia va incepe să stagneze din toate motivele posibile, lumea se va întoarce împotrivă, iar după clasa politică urmează clasa de business.
Cristian Hostiuc
-
Și-au băgat și americanii coada în ‘89
Aparent răsturnarea regimului Ceaușescu a fost opera rușilor, mai ales ca atât cei din aripa civilă cât și din cea milit ...
-
Lucruri complicate in cyberspace
Sa punem lucrurile cap la cap dupa dezvaluirile din investigatia Snoop, apropos de banii pentru campania pe TikTok a dom ...
-
Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
Aproape că nici nu era nevoie de ședința CSAT din 28 noiembrie și de desecretizarea documentelor CSAT din 4 decembrie. E ...
-
Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
HOTNEWS a publicat ieri dovezile ce atestă că acel candidat acuzat (fără dovezi!) c-ar fi fost promovat cu banii rușilor ...
-
Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
La început a fost frica. Frica de a pierde puterea. De a fi alungat de la măcelărie. Apoi frica s-a transformat în panic ...
-
Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
Cărțile nu reușesc să ofere imaginea caricaturală a unei societăți, așa cum celebrul serial "Dastardly and Muttley in Th ...
-
Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
Acesta nu este un articol ireverențios la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, deși am văzut că are parte și de asemenea artico ...
-
Ne învârtim în cerc. 1989-2024
Revoluțiile din Estul Europei din 1989 au fost "cu voie de la poliție". Toate regimurile erau controlate de către ruși, ...
-
Azi, ori ești drac, ori ești Mesia...
Și-a dat Tolo cu părerea. Și-a tot dat în ultimele trei decenii. Mai întâi, despre sport, apoi, și despre ce se întâmplă ...
-
Vine Craciunul E-urilor
Vine Craciunul așa ca haideți să vedem ce mai ni se oferă de mâncare prin restaurante. Dacă ne uităm la meniurile afișat ...
-
Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
M-am gândit să încep analiza de azi prezentându-vă dilema mea referitoarea la originea declarației lui Hunor Kelemen des ...
-
România - starea de comă. Indusă
"Suntem țara lui Cain, în care Abel n-a murit încă de tot. Dar va veni pedeapsa lui Dumnezeu, mașină, și-i va mătura pe ...
-
Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
Minciunile SRI din documentele desecretizate de CSAT sunt demolate de STS. Armata tace. SRI minimalizează rolul STS în g ...
-
Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
Aceasta analiză pe care o postăm mai jos îi aparține lui Petru Romoșan și datează din anul 2013. Motivul pentru care cre ...
-
SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
Azi-noapte am adormit târziu, mi-am tot proiectat în minte cât de sumbru arată viitorul în România, dar și măsurile repr ...
-
VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
Sigur și eficient, teroriștii politici și mediatici, coordonați de Sistemul Securist, cu sprijinul slugarnicilor judecăt ...
-
MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
Decizia Curtii Constitutionale, de anulare a alegerilor prezidentiale, este inadmisibila. Asistam la o Lovitura de Stat ...
-
OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
Situația: ne aflăm în plină lovitură de stat. O facțiune alcătuită din politicieni, membri din serviciile interne și din ...
-
Mobilizare pestriță pro Lasconi: Maia Sandu cu Soros al ei, vedete expirate/ciudate, LGBT-iști, episcopul greco-catolic, dar și regele Cioabă, Băse plus Poponeț-ul lui Ciolacu
Suntem înainte cu două zile de votul pe care nici nu știu cum să-l categorisesc ca să-i dau importanța cuvenită, votul d ...
-
Frica de Georgescu
Spuneam mai deunăzi ca niciodată până astăzi nu a fost așa o campanie antipersoana plină de mizerie, atac la persoana, f ...
-
Cum l-au ratat serviciile pe Călin Georgescu?
Sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, dar și a coaliției de partide anti-Georgescu, a fost desecretizat un documen ...
-
Revoluție conservatoare la București!
Cu rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, câștigătorul alegerilor, independentul C ...
-
De ce și cum au fost influențate alegerile de rețelele sociale?
În decembrie 1989 Victor Rebengiuc s-a dus la TVR și a pus pe masă un sul de hârtie igienică, îndemnându-i pe lăudătorii ...
-
Președintele să fie ales clar în diaspora!
Eu în niciun caz nu voi vota cu Elena Lasconi ca să fie foarte clar. Am scris lucrul ăsta mai demult și rămâne așa cum a ...
-
„Nu mai pot!" a devenit „POT": Partidul Oamenilor Tineri zguduie politica românească!
România s-a trezit. Tinerii, considerați cândva doar spectatori apatici ai jocurilor de culise din politică, au pășit pe ...
-
În statul român a avut loc o mare regie subterană în jocul de putere! 10 concluzii după alegerile parlamentare
Aș vrea să încep prin a spune că, înainte de alegerile parlamentare, pe timpul acestora și chiar și acum, în statul româ ...
-
Întoarce-te ACASĂ, popor român!
Întoarce-te ACASĂ, popor român! REÎNRĂDĂCINEAZĂ-TE în propriul pământ și, mai ales, în propria-ți ființă! Întoarce-te ac ...
-
Cateva ganduri după alegerile parlamentare
Ciolacu nu poate fi indepartat acum de la conducerea PSD. Partidul condus de el, desi a luat la aceste alegeri muuult ma ...
-
Patriotismul este o aplicație a graviației
Patriotismul este o falsă raportare la țară. Țara este convenție artificială care statistic, își schimbă configurația od ...