Jonglerii cu banii de campanie

Postat la: 30.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Jonglerii cu banii de campanie

Câinii latră, iar caravana merge mai departe. Impasibilă. Vorbim acum despre dezmățul la care asistăm în ceea ce privește cheltuielile asumate de majoritatea parlamentară pentru campania electorală. Cum am mai spus, frica de AUR a născut monștri. Între acești monștri, un loc de cinste îl ocupă și irosirea unor sume considerabile din banii publici.

În încercarea disperată de a înjumătăți locurile pe care AUR le-ar putea ocupa la europarlamentare, struțo-cămila PSD-PNL a recurs la fel de fel de trucuri murdare. Comasări, alegeri anticipate, un mod de-a dreptul pervers de a controla funcționarea secțiilor de votare, dar și sau mai ales finanțarea pe diverse canale a campaniilor PSD și PNL. La ce sume s-a ajuns, acum când se știe că România este extrem de îndatorată la cele mai mari dobânzi din Europa și când Guvernul dă din colț în colț pentru a rostogoli gaura financiară în anul următor?

În campaniile electorale precedente, conform datelor statistice oficiale, în campaniile propriu-zise de la bugetul statului - nu intră în socoteală și alți bani, furnizați pe alte canale, legale sau ilegale - au fost cheltuite următoarele sume: 47 de milioane de euro la europarlamentare, 200 de milioane de euro la alegerile locale, 125 de milioane de euro la alegerile parlamentare, 150 de milioane de euro la alegerile prezidențiale. În total, circa 530 de milioane de euro. În urma suportării acestor costuri de către cetățeni, a rezultat ceea ce știm. Respectiv un număr de europarlamentari dintre care foarte puțini au avut o activitate reală și și mai puțini au făcut-o în beneficiul statului român. La locale, după cum se știe, au fost aleși inclusiv oameni decedați sau oameni de după gratii, iar dintre ceilalți, cei mai mulți nu și-au făcut datoria față de cetățeni și au preferat să se rezume în a-și pune sacii în căruță. În ceea ce-i privește pe parlamentari, multe dintre ieșirile lor la rampă i-au surprins și i-au revoltat pe bună dreptate pe cetățeni, în timp ce în alte cazuri, și mai numeroase, Parlamentul s-a transformat într-o simplă ficțiune. Așa se și explică de ce credibilitatea acestuia a scăzut constant. Cât despre prezidențiale, ce să mai vorbim? Niciodată până acum, nici măcar în cei zece ani în care l-am avut pe Băsescu președinte, încrederea în instituție și în reprezentantul acestei instituții nu a fost mai scăzută decât este acum. Cam acesta a fost rezultatul sumei de peste o jumătate de miliard de euro cheltuită din banii publici. La care desigur s-a adăugat încă pe atât din donații la vedere și din sponsorizări pe sub mână. Cel mai rău lucru care s-a întâmplat în acești ani este că cea de-a patra putere în stat, presa, o putere neconstituțională, dar acceptată ca atare, a fost în bună măsură strivită sub banii otrăviți și subordonată factorului politic și lumii afacerilor. Într-o măsură mult mai mare decât s-a întâmplat înainte. Dar adevăratul prăpăd vine abia acum.

Nu este deloc întâmplător faptul că, în repetate rânduri, Clubul de Presă a făcut apel la premierul Marcel Ciolacu, pentru ca înaintea declanșării campaniilor electorale din acest an să convenim asupra unor reguli de conduită, inclusiv în ceea ce privește utilizarea banilor publici destinați presei. Este straniu, dacă nu cumva extrem de suspect, faptul că domnul Marcel Ciolacu nu a găsit timpul cuvenit pentru a se întâlni cu membrii Consiliului de Onoare ai Clubului de Presă. Iar acum să vedem care este prăpădul care urmează. Prăpădul financiar care generează un prăpăd politic, constând în disoluția clasei celor care ne conduc. Cu mândrie patriotică, oficialii Guvernului ne comunică faptul că, prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și preconizata comasare a europarlamentarelor cu prezidențialele anticipate, costurile destinate alegerilor au scăzut la jumătate. Vor fi deci, ni se spune, nu de patru miliarde de euro, cum era preconizat, ci doar de două miliarde de euro. Această informație este oficială. Nu este scoasă din burta vreunui jurnalist. Prin urmare, atât de mult au transpirat reprezentanții majorității parlamentare și atât de mult s-au preocupat ei de soarta banilor publici, încât vom cheltui doar de patru ori mai mult decât în urmă cu patru ani. O performanță de tip antologic. O performanță care va intra în analele alegerilor din România. Cu ce rezultate, vom vedea. Vom vedea în ce măsură, în urma acestor alegeri va rezulta o clasă politică mai bună și un președinte care să reprezinte interesele României și nu interesele altor puteri. Atenție însă: din nou vorbim doar de banii extrași direct din trezoreria statului. Pentru că, la fel cum s-a întâmplat și la alegerile precedente, suma și așa enormă poate fi dublată prin sponsorizări legale și ilegale, care până la urmă vin tot din banii cetățenilor. În al doilea rând, calculul de mai sus este doar o prognoză, poate prea optimistă, pe care o fac guvernanții pentru a ne liniști sau pentru a ne aburi în legătură cu comasarea nedemocratică a două alegeri, cele europarlamentare și cele locale, care în realitate nu au nicio legătură unele cu altele, ci doar scopul de a împiedica partidul AUR să obțină un rezultat mai bun.

Din acest punct, îi avertizez pe guvernanți și avertizez și opinia publică că vor fi declanșate dezvăluiri, așa cum nu s-au mai văzut în România, despre modul desfrânat în care sunt cheltuiții banii publici în acest an electoral. Și pentru început nu m-aș mira deloc ca, atunci când vom trage linie, să constatăm că am fost mințiți sfruntat în legătură cu economia de două miliarde și că de fapt se va cheltui chiar mai mult decât a fost preconizat. Adică mai mult de patru miliarde de euro. Absolut scandalos!

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...