Factorul Guterres și planul de rezervă al SUA

Postat la: 30.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Factorul Guterres și planul de rezervă al SUA

Am observat, în ultimele 3 zile, că presa sau analiștii nu comentează nici votul de la ONU, și nici declarațiile secretarului general, Antonio Guterres, orientate ambele anti-Israel și pro-Palestina. Unii nu se pricep, iar alții se prefac că nu pricep. O să încep eu un șir de discuții legate de mișcările pe care eu le prevăd în viitor la nivelul Organizației Națiunilor Unite, care va deveni o scenă geopolitică extrem de interesantă în următoarea perioadă.

Mai întâi să vă spun că pe Antonio Guterres îl cunosc bine încă de acum 22 de ani. Când el era premierul Portugaliei și președintele Internaționalei Socialiste, câțiva lideri PSD de atunci, cu mine în prim plan, negociasem cu el admiterea PSD-ului în Internaționala Socialistă, dar la nivel guvernamental s-au discutat, cu Adrian Năstase și cu alți miniștri, diverse capitole referitoare la integrarea României în NATO, Guterres fiindu-ne prezentant nouă ca fiind omul americanilor. Așa a fost și așa a și rămas, fiind un tip inteligent și bine orientat politic, uns cu toate alifiile, cum s-ar zice; dovadă că este așa, imediat după ce n-a mai fost prim-ministru și nici președintele Internaționalei Socialiste, a fost recuperat rapid de către Statele Unite ale Americii într-o funcție importantă. Americanii au sprijinit numirea lui Guterres la ONU, în funcția de înalt reprezentant ONU pentru refugiați, funcție pe care a îndeplinit-o aproape 11 ani, între 2005 și 2016.

De aici puteți deduce că Guterres s-a ocupat exact de cauza palestiniană, iar din anul 2008 și-a coordonat aceste acțiuni sub ghidajul lui Barack Obama, devenit președinte al SUA, cu care a dezvoltat și o relație de prietenie, deseori evocată public. Această prietenie i-a adus ulterior și numirea ca secretar general al ONU, în 2016, Obama personal ocupându-se de strângerea suportului necesar pentru ca Guterres să fie votat, treabă ilustrată bine prin poza din Biroul Oval de la finalul mandatului lui Obama, poză făcută înaintea începerii mandatului lui Antonio Guterres la New York, la Secretariatul General al ONU. Așadar, că Guterres este omul Americii la ONU se știe, el a demonstrat acest lucru inclusiv prin anularea autorității ONU în timpul războiului ucrainian în ultimii aproape 2 ani, dar că a rămas omul lui Obama o dovedește acum, când ia partea Palestinei în mod fățiș, acționând în siajul mesajelor fostului președinte american, care în mod evident se opune strategiei Casei Albe, așa cum v-am prezentat și săptămâna trecută, și într-o serie de analize din acest weekend.

Să nu vă imaginați cumva că Guterres, un tip atât de hârșit, dar și prudent, a devenit erou peste noapte. Nu, el a acționat în cazul rezoluției armistițiului umanitar și în cazul declarațiilor publice în mod teleghidat și cu asigurarea că nu va păți nimic, ba chiar e limpede că a și influențat votul anti-Israel la nivelul a câtorva zeci de state bananiere care așteaptă mereu ghidaj de la șeful ONU și așa s-a ajuns la majoritatea necesară pentru adoptarea acelei rezoluții.

ONU e considerată chiar de la înființare ca fiind o organizație aflată sub patronajul Statelor Unite ale Americii, și n-au prea fost momente în ultimii 80 de ani ce se infirme acest lucru. Votul de vineri, ultra-majoritar contra intereselor declarate ale SUA, marchează o premieră cu semnificații uriașe, chiar dacă acest vot și rezultatul său au fost invalidate rapid prin atacurile comandate de Netanyahu asupra civililor din Gaza. Pentru moment, ONU apare așa cum a și fost în ultima vreme, ca o organizație cvasi-inutilă, dar pierderea factuală a autorității SUA la voturile organizate va avea mari consecințe și vor fi speculate chiar de către adversarii Americii, grupați sub autoritatea binomului Rusia-China.

Revenind la Guterres și Obama, al căror joc în duet a fost public, și fără echivoc e limpede că acum s-a devoalat cine este adevăratul șef în SUA, anume Obama&company, dar și că Guterres are încredere că acesta va reveni la putere cumva după 2024, iar el la rândul său va fi securizat și în ultimii ani de mandat de șef ONU, mandat ce se sfârșește în 2026. Într-o interpretare complementară, putem deduce însă și că America își pregătește un plan de rezervă prin Barack Obama, în ipoteza clară deja în care administrația Biden va intra în gard și va fi invalidită în curând, pornind chiar de la acest conflict israelo-palestinian. Scena de la ONU va fi cea mai nimerită pentru susținerea unei recalibrări a politicii externe a SUA, care să-i dea posibilitatea să rămână la masa de mari jocuri geopolitice și o va face tot cu sprijinul factorului Guterres, ce va folosi oportunitatea și ca să se prezinte ca un reformator al ONU. Ăsta este jocul în mod clar; nu e la fel de clar, însă, dacă va fi unul reușit pentru tabăra Obama și Guterres. Republicanii au prins putere și vor face orice ca să-l invalideze. Despre asta vom comenta în zilele următoare tot la Gold FM.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...