Efectul Gabriela Firea

Postat la: 14.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Efectul Gabriela Firea

Voi analiza în cele ce urmează nu atât circumstanțele în care a fost generat uriașul scandal vizând azilele groazei, cât consecințele în plan politic. Care sunt cu efect de domino. Și vizează în mod direct poziția Gabrielei Firea. Și situația partidului la alegerile locale și chiar prezidențiale. În acest moment, perspectiva până mai ieri aproape sigură ca PSD să câștige un mandat de primar general al Capitalei s-a spulberat. Și scad șansele acestui partid pe întreg frontul. Doar aparent Gabriela Firea este un paratrăsnet. În realitate, paratrăsnetul este PSD.

Așa se și explică de ce Marcel Ciolacu, un lider pragmatic, înșurubat bine în politica reală, a reacționat promt și extrem de ferm. Este singura primă mișcare pe care acesta și-o poate permite acum. Eliminarea imediată din pozițiile deținute a tuturor liderilor implicați. Indiferent cât de mulți sunt și indiferent dacă acuzațiile care li se aduc sunt sau nu probate.

Să fim bine înțeleși. În acest moment, acuzațiile care îi sunt aduse Gabrielei Firea, vechii colaboratoare a acesteia, Ligia Enache, soțului ei, Florentin Pandele, surorii ei, ca să nu mai vorbim despre Ștefan Godei, sunt circumstanțiale. Reprezintă doar prezumții. Care urmează să fie probate de procurori și prezentate ulterior în instanță. Inclusiv în ceea ce privește zecile de persoane cercetate, rezultatele celor 31 de percheziții, celor patru arestați și 20 de anchetați. Mie unul îmi este foarte clar. La fel ca și în cazul Colectiv, avem de-a face cu o dramă cât se poate de reală. Generată de proasta funcționare a sistemului. De lipsa de voință a oamenilor politici de a plasa în funcțiile administrative persoane competente. De tentația, care a fost irezistibilă, de a-și promova în aceste poziții „pilele".

Sistemul a atacat fără milă sute, poate chiar mii de persoane vulnerabile. Devalizându-le pe acestea și devalizând deopotrivă finanțele statului. Dar, dincolo de această situație cât se poate de reală, dincolo de grozăvia mizeriei în sine, asistăm în același timp la o replicare a modului în care s-a propagat și s-a amplificat în mod artificial scandalul Colectiv. La fel ca și atunci, el a fost utilizat în competiția politică, tonul fiind dat atunci de președintele Klaus Iohannis. Și atunci, ca și acum, acest tsunami lovește în plin Pardidul Social Democrat, aflat la guvernare. De aici și necesitatea unei reacții rapide.

Indiferent cât se mai gândește, Gabriela Firea va fi al doilea demnitar cu rang de ministru care va trebui să demsioneze. Și va intra - de altfel a și intrat - în colimatorul necruțător, devastator al opiniei publice. În această situație se mai află și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și, de asemenea, Raluca Turcan, care a deținut portofoliul Muncii și a fost prinsă cu minciuna și dovedită printr-un document de netăgăduit că a aprobat înființarea celui mai pârât dintre azile. Lista demnitarilor este însă mult mai mare. Ei se vor face vinovați din punct de vedere penal doar după ce vor fi administrate probele, iar acestea vor fi confirmate în justiție.

Dar nu despre vinovăția penală este vorba aici. Ci despre culpa morală. Și culpa politică. Aceasta este cheia în care trebuie, cel puțin pentru moment și dacă suntem rezonabili, să judecăm ceea ce se întâmplă și să emitem prognozele pentru viitor.

Gabriela Firea își pierde poziția de ministru. În mod cert. Nu va mai putea fi susținută sub nicio formă în candidatura ei pentru Primăria Generală a Capitalei. Această candidatură rămâne vacantă. Va fi o mare problemă pentru PSD să identifice și să pregătească în timp util o altă persoană capabilă să câștige această importantă competiție. O altă consecință este că se schimbă în interiorul conducerii PSD liniile de forță. Se reașează practic întreaga ierarhie. Dar de acest subiect ne vom ocupa după ce se consumă evenimentul de luni. Respectiv demisia sau demiterea Gabrielei Firea.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...