Africa sau Rusia neagră?

Postat la: 22.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Africa sau Rusia neagră?

Există toate elementele și cu siguranță la nivel declarativ că sub ochii noștri în Africa se construiește Rusia neagră. Puterea Federației Ruse, transferată în inima Africii. În forță. Pe mâna lui Evgheni Prigojin. Care a renunțat din nou la ținuta de gală și s-a costumat în cea de luptă.

Era evident că Belarus nu reprezintă un teren de luptă confortabil pentru „bucătarul lui Putin", Evgheni Prigojin, managerul armatei de mercenari Wagner. Ce să facă cei câteva mii de luptători în Belarus? Să lâncezeasă acolo? Să-și consume timpul și energia instruind luptători în Belarus? Și pe ce bani? Plătește Alexander Lukașenko ceea ce nu mai plătește Vladimir Putin? Iar Vladimir Putin de ce mă rog frumos ar plăti pentru o armată care a refuzat să semneze contractul cu forțele regulate și s-a refugiat în Belarus fără să-i aducă Moscovei niciun folos? Și, în fine, ce să mai facă acolo? Să amenințe Polonia cu o microinvazie? Ce pot să facă câteva mii de mercenari, fie ei și bine antrenați și bine echipați, împotriva armatei Poloniei, care este din ce în ce mai puternică? Cu simple amenințări, la care s-a afiliat și Lukașenko, această armată de strânsură nu face doi bani. Și iată că Evgheni Prigojin și-a regăsit obiectul muncii.

„Bucătarul lui Putin", în deplină conivență cu președintele Federației Ruse, vrea să transforme continentul african în noua Rusie. Africa să devină Pământul Făgăduinței pentru Federația Rusă. Așa se și explică de ce Prigojin și-a reluat echipamentul militar și își reia speechurile, de această dată din Africa și sub temperaturi de 50 de grade Celsius. Sunt trei provocări cărora mercenarii lui Prigojin trebuie să le facă față. Prima este modul în care funcționează în statele vizate din Africa, state extrem de bogate în aur, pietre prețioase și în hidrocarburi, raporturile interne de putere. Puterea este disputată de juntele militare. De fiecare dată, mercenarii lui Prigojin au susținut acele junte militare care, pe de-o parte, erau dispuse să se debaraseze de orice influență franceză, în general de orice influență occidentală, și să încheie înțelegeri pe termen lung cu Moscova. A doua condiție este raportul dintre diversele state africane. Pentru că nu toată Africa este pregătită să devină rusească. La Johannesburg, de pildă, are loc, începând de mâine, un summit extrem de important la nivel global. Sunt invitați reprezentanți din peste 60 de state, care în general cochetează cu ideea de a constitui o asociație supranațională, care să îndeplinească operațiuni de ordin comercial și geostrategic în jurul BRICS. Și care să devină o contrapondere a grupului țărilor celor mai industrializate din lume, G7. Dintre acestea, 23 de națiuni și-au exprimat dorința de a face parte din BRICS. Evident, este invitată și Federația Rusă, unul dintre promotorii BRICS. Atâta doar că Vladimir Putin, temându-se pe bună dreptate de o arestare în urma mandatului penal instituit împotriva sa pentru crime de război, nu va fi prezent în persoană, ci doar printr-o videoconferință. Dar acesta este un simplu detaliu. Esențialul este că Republica Sud-Africană, cel mai modern și cel mai puternic stat african, un stat care-și afirmă în forță neutralitatea, nu vede cu ochi buni constituirea unei Africi ruse. Și va pune bețe în roate proiectelor urzite de Putin pe mâna lui Prigojin.

În fine, o a treia condiție este ca marile puteri politice și militare, respectiv Statele Unite, Marea Britanie și Franța, implicate în trecut într-un mod major în afacerile africane și evident în politica respectivelor state, să cedeze pur și simplu terenul în favoarea Moscovei. Ceea ce în mod straniu chiar se întâmplă. Ca și când ar face parte dintr-o înțelegere.

Astfel încât, după ce Marea Neagră a devenit lac rusesc, în condițiile în care Turcia se face că nu vede ce se întâmplă, iar marii aliați ai României refuză să arunce la lada de gunoi Convenția de la Montreux, nu este deloc exclus ca și Africa să devină un continent rusesc. Sau, mă rog, un subcontinent. Dacă în Belarus Prigojin nu mai putea să spere la prea mulți bani livrați de Moscova, în Africa lucrurile se schimbă. Trezoreria Federației Ruse se deschide din nou în beneficiul său. La schimb însă, Federația Rusă va beneficia de o parte substanțială a aurului, pietrelor prețioase și a hidrocarburilor exploatate în acele state africane în care juntele militare instalate sau menținute la putere de Prigojin sunt favorabile Moscovei.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...