"Zeus" şpăgar: sex, bani şi lucernă pentru funcţii de conducere în Poliţia Română
Postat la: 25.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Actul de acuzare al Direcţiei Naţionale Anticorupţe care incriminează un ofiţer de poliţie ce a ocupat funcţii de conducere timp de 15 ani aruncă din nou Poliţia Română într-un scandal de corupţie şi arată putregaiul din interiorul Ministerului de Interne.
Comisarul şef Marian Iorga, în prezent pus la dispoziţia MAI, din cauza unui dosar penal în care este acuzat de luare de mită, a fost, începând din 2006, Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Poliţia Sector 5 Bucureşti, pentru ca ulterior să fie numit în funcţiile de şef Serviciu Investigaţii Criminale în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), şef Serviciu Furturi de Autovehicule - D. G. P. M. B, comandantul IJP Călăraşi şi IJP Prahova. Pentru o scurtă perioadă, martie-august 2019, a condus Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor din Ministerul de Interne.
CV-ul impresionant pentru un poliţist care abia a împlinit 46 de ani probabil că a cântărit mult în faţa subaternilor săi, mai ales din Călăraşi, judeţ unde Marian Iorga a zăbovit cel mai mult în calitate de şef de poliţie judeţeană şi unde s-a ales cu porecla „Zeus". Comisarul şef Marian Iorga a fost mutat „în interesul serviciului" de la Poliţia Capitalei la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi în data de 30 ianuarie 2015, perioadă în care la conducerea Ministerului de Interne se afla chestorul Gabriel Oprea.
În 2016, Iorga a intrat în vizorul DGA, structură a Minsterului de Interne care se ocupă de corupţii sistemului, iar din 2017 începe ancheta penală „in rem", adică asupra faptelor presupus săvârşite de Iorga cât timp acesta a condus Poliţia judeţului Călăraşi. Din martie 2017 şi până în iulie 2021, dosarul a fost ţinut pe linie moartă pentru că Iorga a primit calitatea de suspect şi înlăturat din funcţia de conducere (fusese numit între timp comandant al Poliţiei Prahova) abia în data de 8 iulie 2021. Acuzaţiile prezente în ordonanţa procurorului DNA sunt dintre cele mai grave. Citind documentul care are nu mai puţin de 48 de pagini, se poate trage concluzia că Marian Iorga nu s-a dat înapoi de la niciun fel de şpagă.
Astfel, Marian Iorga este acuzat că a luat mită în hectare de pământ, dar şi sume impresionante de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, maşini scumpe, aparatură electrocasnică (televizor şi centrală de apartament), dar nu ar fi refuzat nici cadouri mai mici, cum ar fi baloţi de lucernă, alimente (carne de vânat şi cereale), vacanţe în Bulgaria, mese festive la restaurante de lux şi cazare gratuită la pensiuni din România, inclusiv favoruri sexuale de la poliţiste. Toate aceste „daruri" erau solicitate şi primite pe de o parte din partea poliţiştilor subalterni pentru ca aceştia să promoveze în funcţie şi chiar să rămână în funcţie şi pe de altă parte din partea unor oameni de afaceri cărora comisarul şef Marian Iorga le promisese protecţie.
În prezent, Iorga este tras pe linie moartă. Din iulie 2021, atunci când DNA a început urmărirea penală „in personam", ofiţerul a fost mutat la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina, la departamentul „Tradiţii". Până să ajungă în această situaţie, poliţistul a reuşit să facă o avere serioasă, dacă este să ne luăm după acuzaţiile prezente în ordonanţa DNA.
Documentul citat se deschide cu o faptă extrem de gravă care ar putea avea consecinţe serioase în întreg Ministerul de Interne. Din martie 2017, DGA s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia unor ofiţeri care ar fi obţinut posturi de conducere oferind bani grei comisarului şef Iorga, influent date fiind vechile sale relaţii din MAI. Emil Manta, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Şcoala de agenţi „Vasile Lascăr" Câmpina şi Academia de Poliţie „Al. I. Cuza", ar fi recunoscut la o partidă de vânătoare că a dat bani pentru a obţine o funcţie de conducere pentru fiul său poliţist. Într-o situaţie similară s-ar afla şi alţi doi colegi ai acestuia.
„MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este şef Serviciu Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase; IOAN IONUŢ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în 10.03.2016, iar, din data de 09.09.2016, şef Serviciu Investigarea Criminalităţii Economice (S.I.C.E.); DOBRE BOGDAN, mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Călăraşi în data de 15.05.2016, în funcţia de ofiţer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică, şi împuternicit şef birou Centru de Reţinere şi Arest Preventiv). În sprijinul acestei informaţii, numitul MANTA EMIL (tatăl inspectorului principal MANTA ANDREI MIHAI, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Şcoala de agenţi „Vasile Lascăr" Câmpina şi Academia de Poliţie „Al. I. Cuza"), ar fi recunoscut în cadrul unei discuţii purtate la o partidă de vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său, ar fi plătit-o el", se arată în ordonanţa procurorilor.
Este doar o mică parte din lunga serie de acuzaţii pe care procurorii DNA le-au reţinut în ordonanţă. În documentul citat se vorbeşte inclusiv despre „relaţii neprincipiale" cu mai multe angajate, dar şi de favoruri sexuale pe care comisarul şef Marian Iorga le-ar fi obţinut din partea subalternelor sale pe care le-a ajutat să promoveze în funcţie. În actul de acuzare se vorbeşte despre o anume Lera şi despre Olimpia, dar şi despre „medicul unităţii„ pe care le-ar fi promovat în schimbul unor „favoruri de natură sexuală".
Fostul şef al Poliţiei Călăraşi ar fi făcut presiuni să-şi promoveze favoritele la Biroul Control Intern sau la Institutul Naţional de Criminalistică, printre cele mai importante structuri ale Poliţiei Române. Cât a locuit la Călăraşi, Iorga a închiriat de la directorul Direcţiei de Statistică al judeţului un apartament. Cel care ar fi intermediat relaţia dintre şeful Poliţiei şi proprietarul apartamentului a fost chiar Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi. Procurorii reţin în actul de acuzare faptul că Iorga nu şi-a plătit o perioadă chiria, iar datoriile acestuia ar fi fost achitate chiar de către amicul său Iliuţă.
„Cuantumul chiriei lunare, de 1.500 lei, a fost plătit de Vasile Iliuţă, întrucât şeful IPJ Călăraşi i-a facilitat întrevederea cu un apropiat al său, Moise Marian, în perioada în care acesta se afla în arest preventiv la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din IPJ Călăraşi, precum şi pentru protejarea afacerilor derulate de firmele controlate de el", se arată în ordonanţa procurorilor DNA.
În 2018, poliţişti din Călăraşi a făcut o sesizare în care arătau că „IORGA MARIAN a creat un mod de operare ce avea drept scop determinarea oamenilor de afaceri să îi remită sume de bani, bunuri sau să îi presteze diferite servicii, în schimbul protecţiei sale, implicând în această activitate mai mulţi poliţişti pe care i-a recompensat cu majorări salariale şi promovări", potrivit ordonanţei DNA. Pe lista acestor oameni de afaceri se află inclusiv Constanţa Naghi, patroana fabricii de mezeluri Aldis, care a recunoscut că i-a dat şefului Poliţiei Călăraşi două maşini, dar şi un ceas TISSOT.
Procurorii i-au interzis lui Iorga să ia legătura, în perioada cât se află în control judiciar, cu 43 de persoane, iar 11 dintre aceştia sunt poliţişti. Pe listă se află inclusiv şeful mascaţilor din cadrul IJP Prahova, Iulian Tulpan. Se pare că şi acesta ar fi dat bani pentru promovare, sub forma unui împrumut pe care Iorga a "uitat" să-l achite. IGPR a refuzat să comenteze situaţia poliţiştilor aflaţi pe lista DNA cu suspiciune de dare de mită pentru obţinerea unor funcţii de conducere, invocând eterna scuză că „este o anchetă în curs"
În timpul mandatului meu orice sesizare cu privire la încălcarea codului de conduită sau la vreun abuz vis a vis de orice armă din minister a fost verificată de Corpul de Control al Ministrului. Eu pot să vă asigur că în momentul în care exista o propunere pentru ocuparea unui post de şef de inspectorat, persoanele respective erau verificate. Nu de puţine ori am şi stârnit diferite tensiuni cu privire la faptul că insistam ca aceşti oameni să fie verificaţi. (...) Ştiu că s-au făcut verificări la Călăraşi. (...) Îmi amintesc că a existat la un moment dat şi o sesizare la Parchet care era în verificare, iar acea sesizare nu privea neapărat aspecte de corupţie, ci aspecte care ţin mai mult de comportament vis a vis de angajate.
„În Ministerul de Interne trebuie schimbate procedurile de concurs. A fost un timp când se scotea un post la concurs şi nu se ducea nimeni pentru că se ştia dinainte cine va câştiga. Dacă s-au dat bani pentru asta, lucrurile sunt şi mai grave, asta înseamnă că este o mită aşa în interior. Dacă se confirmă acuzaţiile, aici putem vorbi despre un cartel al poliţiştilor din interiorul Poliţiei Române", a declarat pentru „Adevărul" Ioan Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...