Zeci de mii de euro diferenta între prețul plătit de Primăria București și prețul de piață al celor 70 de apartamente din Greenfield destinate medicilor

Postat la: 07.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Zeci de mii de euro diferenta între prețul plătit de Primăria București și prețul de piață al celor 70 de apartamente din Greenfield destinate medicilor

Primăria București urmează să cumpere 70 de apartamente pentru medici în cartierul Greenfield, dar prețul angajat de municipalitate e sensibil mai mare decât cel cerut de dezvoltator clienților normali. Astfel, diferenţa în cazul unui singur apartament este de peste 20.000 euro, după cum arată o comparație între prețul anunțat oficial al tranzacției și prețul oferit reporterului care a cerut oferta dezvoltatorului.

Ziuanews a atras atentia asupra acestei situatii in doua anchete (in 18 decembrie 2018 si 4 martie 2019). Acum, un amplu articol pe aceasta tema a jurnalistilor de la G4media intareste tabloul furtisagului. În timp ce Primăria s-a angajat prin contract că va plăti 113.500 euro fără TVA pentru un apartament cu 3 camere, oferta actuală pentru un apartament cu acelaşi număr de camere, aceeaşi suprafaţă şi utilat fix la fel ca cel al medicilor este de maximum 92.000 euro fără TVA. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, municipalitatea spune că "Ofertele găsite pe site-urile dezvoltatorilor reprezintă în opinia noastră doar oferte promoționale sau instrumente de marketing, iar în majoritatea cazurilor, acestea conduc la prețuri cu mult mai mari față de cel prezentat inițial".

Într-o şedinţă a Consiliului General care a avut loc la şfârşitul anului trecut, Primăria Capitalei a hotărât că trebuie să cumpere pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în cele 19 spitale administrate de către municipalitate, „un număr total de 177 de unităţi locative tip apartament cu 1, 2, 3 camere, confort 1". În proiectul votat atunci de către consilierii generali se menţiona că primăria este dispusă să plătească maximum 6.496 lei fără TVA / mp.

Au fost selectaţi patru dezvoltatori. Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea a anunţat că va cumpăra locuinţele de la Cubic Residence SRL - 37 apartamente cu două camere, 10 apartamente cu 3 camere; Iridex Group Import Export - 5 garsoniere, 18 apartamente cu două camere, 20 apartamente cu 3 camere; Impact Developer&Contractor (Greenfield) - 70 apartamente cu 3 camere; Ipsilanti Invest - 1 garsonieră și 16 apartamente cu 3 camere; Singurii care au votat atunci împotriva achiziţionării acestor apartamente pe motiv că preţul achiziţiei este prea mare dar şi că locaţia este nepotrivită, au fost consilierii USR.

"Procedura aplicata pentru achizitionarea de unitati locative cu destinatia de locuinte pentru personalul angajat in unitatile sanitare aflate in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti a fost instrumentata in baza normei interne privind achizitionarea sau inchirierea de imobile de catre Municipiul Bucuresti, anexa la H.C.G.M.B . nr.298/17.05.2018, intrucat achizitia de imobile este exceptata de la prevederile legii nr. 98/2016. Avand in vedere cadrul legal precizat, subliniem faptul ca Municipiul Bucuresti a respectat parcursul intregului proces de achizitie de imobile asa cum este acesta reglementat, asigurand respectarea tuturor principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achizitie", arată Primăria București într-un răspuns pentru G4Media.ro.

Prima achiziţie a fost făcută de curând. Beneficiarul este Impact Developer&Contractor (Greenfield), ofertantul cu cele mai multe locuinţe. Potrivit unui anunț postat de Impact pe site-ul oficial al Bursei de Valori Bucureşti, „IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SĂ a încheiat contractul de vânzare autentificat sub nr. 188 din 21 februarie 2019 de către notar public Octavian Viorel Rogojanu, cu sediul în București, prin care a vândut către Municipiul București, prin Primarul General, 70 de apartamente, situate în Sectorul 1, ansamblul rezidențial Greenfield, ofertate în cadrul licitației organizate de Primăria Municipiului București, pentru achiziția de apartamente pentru personalul medical din instituțiile aflate în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Prețul contractului este de 37.355.603,02 RON plus TVA. Primăria Municipiului București prin Primarul General va achita prețul integral până la data de 30.06.2019. Pentru garantarea achitării prețului se constituie ipoteca legală" se arată pe site-ul Bursei de Valori București.

Vorbim despre 70 de apartamente cu 3 camere care au în jur de 70 mp utili, pentru care Primăria Generală va plăti în medie pentru un singur apartament peste 113.500 euro fără TVA (533.651 lei).

O ofertă primită de reporterul G4Media.ro pe email de la reprezentaţii Greenfield arăta că un apartament de două camere, dar cu aproape aceeaşi suprafaţă (64-68mp), ar costa începând de la 64.870 euro fără TVA, iar un apartament de 3 camere cu o suprafaţă de 93 mp (cu 20 de mp mai mare decât cele achiziţionate de către Primăria Generală) ar costa o sumă începând de la 80.646 euro fără TVA. Aceeași ofertă arăta că un apartament de 4 camere de 124 mp (cu 54 mp mai mare decât cele achiziţionate de Primăria Generală) costă începând de la 107.802 euro.

O vizionare a apartamentelor din complexul rezidențial arată însă că prețurile reale cerute de dezvoltator sunt mai mari decât cele trimise pe email, dar mai mici decât cele comunicate în anunțul oficial de la BVB.

Vizionarea demonstrează că toate apartamentele cu 3 camere din cartierul Greenfield sunt compartimentate la fel şi au aceeaşi suprafaţa, cu excepția celor de la parter, care au şi o terasă de câţiva zeci de mp și sunt mai scumpe. Toate apartamentele au dotări standard: gresie, faianţa, obiecte sanitare, parchet, termopane şi centrală proprie cu încălzire în pardoseală. Sunt aceleaşi specificaţii minime găsite şi în caietul de sarcini realizat de primărie pentru apartamentele medicilor. Apartamentele cu 3 camere vizionate de reporter sunt similare cu cele 70 de apartamente pe care Primăria Generală vrea să le achiziţioneze pentru medici.

Preţurile de la faţa locului pentru apartamentele cu 3 camere sunt mai mari decât oferta trimisă iniţial pe email. Toate apartamentele cu 3 camere, cu un loc de parcare inclus, scoase la vânzare în Greenfield, costă între 89.000 şi 92.000 euro fără TVA.

Așadar, Primăria Capitalei va plăti pentru un apartament de 3 camere prețul mediu de 113.500 mp euro fără TVA, în condițiile în care în acelaşi ansamblu rezidenţial, un apartament cu aceeaşi suprafaţă, utilat la fel, costă maximum 92.000 de euro fără TVA. Este o diferenţă de 21.500 euro care se aplică fiecăruia dintre cele 70 de apartamente, adică 1.505.000 euro în total.

Cititi continuarea AICI

loading...
PUTETI CITI SI...