Victor Gaetan: În conflictele din Europa de Est Vaticanul joacă un rol diplomatic vital!
Postat la: 28.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
La treizeci de ani de la dramatica destrămare a Uniunii Sovietice, trepidațiile acelui cutremur socio-politic continuă să reverbereze pe teritoriul vast pe care îl acoperea cândva. O revoltă în Kazahstan la începutul acestei luni. Lupte politice în Belarus în jurul alegerilor sale prezidențiale din 2020. Conflictul în curs de desfășurare la granița ruso-ucraineană, tot mai amenințător pe zi ce trece.
Cum înțelege biserica aceste evenimente confuze? Ea se orientează în trei moduri instructive: ca actor local, ca mediator neutru și ca o credință care caută pacea. Papa Francisc - și învățătura catolică care se întinde până la Hristos - consideră că dialogul este cheia pentru rezolvarea neînțelegerilor, fie în cadrul familiilor, fie în pragul războiului.
Privind exemplele de acțiuni recente și în desfășurare ale bisericii în Asia Centrală și în Europa de Est oferă o perspectivă asupra misiunii unice a catolicilor de a sluji binele comun, nu doar pe cel al credincioșilor. De asemenea, ajută la explicarea motivelor pentru care Washingtonul și Roma au percepții divergente cu privire la ceea ce este greșit.
Catolicii trăiesc în fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice, așa că biserica este în primul rând locală. Gigantul Kazahstan, la fel de mare ca Europa de Vest, se află într-un punct fierbinte între două puteri ambițioase, Rusia și China. Este un loc prosper, încărcat cu rezerve de petrol și gaze - și cu aproximativ 100.000 de catolici.
Kazahstanul s-a aflat brusc în centrul atenției la începutul lunii ianuarie, când revoltele, aparent din cauza prețului la gaze, s-au răspândit în întreaga țară. Președintele kazah a cerut Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară regională condusă de Rusia, să reprime revolta. Cu internetul întrerupt și cu puțini jurnaliști independenți în țară, conflictul a rămas în mare parte un mister, chiar și după ce viața a revenit la normal.
Intră în scenă episcopul José Luís Mumbiela, președintele conferinței episcopale a țării, vorbind pe un webinar italian despre biserica din Kazahstan. Preot misionar de origine spaniolă care trăiește în Almaty din 1998, el a făcut o relatare a evenimentelor din ianuarie, inclusiv a eforturilor rău intenționate de a coopta nemulțumirile populare. Prelatul a văzut lunetiști poziționați strategic și "oameni pregătiți din punct de vedere militar pentru o acțiune majoră".
Episcopul Mumbiela a confirmat afirmația președintelui kazah că revoltele s-au transformat într-o tentativă de lovitură de stat. Este o relatare demnă de încredere, deoarece preotul este independent și este un cetățean local. El întruchipează regula Papei Benedict al XV-lea conform căreia liderii bisericii ar trebui să rămână "printre combatanți, în loc să se țină la distanță și să predice pacea și concordia de la distanță".
Patriarhul ortodox rus Kirill al Moscovei și Papa Francisc zâmbesc în timpul unei întâlniri pe Aeroportul Internațional Jose Marti din Havana, în această fotografie de arhivă din 12 februarie 2016. (Foto CNS/Paul Haring)
Să împărtășești o mărturie este un lucru, să devii un punct fierbinte într-o dramă națională este altceva. Pentru a păstra neutralitatea, biserica se străduiește să nu ia partea în competițiile politice sau militare.
Arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz din Minsk, Belarus, a fost asociat cu opoziția față de președintele Alexander Lukașenko, mai ales după ce prelatul a avertizat asupra unui potențial război civil în urma alegerilor prezidențiale din 2020, pe care Lukașenko le-a câștigat cu un procent dubios de 80%.
La scurt timp după aceea, autoritățile belaruse au blocat întoarcerea arhiepiscopului dintr-un pelerinaj în Polonia vecină; l-au ținut în afara țării timp de patru luni. Pe măsură ce criza din Belarus a căpătat o dimensiune religioasă, arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, a călătorit la Minsk și a făcut naveta timp de patru zile între guvern și liderii catolici pentru a dezamorsa tensiunile.
Ca urmare, arhiepiscopului Kondrusiewicz i s-a permis în cele din urmă să se întoarcă acasă de Crăciun, iar Vaticanul i-a anunțat imediat demisia. De atunci, el a fost tăcut. "Neutralitatea Vaticanului este orientată spre încercarea de a aduce părțile împreună", nu de a le dezbina una împotriva celeilalte, a explicat părintele iezuit Drew Christiansen, un cercetător de la Georgetown.
Contextul pentru sacrificiul arhiepiscopului Kondrusiewicz a fost cultivarea de către Roma a unor relații pozitive cu Belarus, unde aproximativ 15% din populație este catolică. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a vizitat-o în 2015, descriind-o ca fiind "o țară de ajutor, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina". La Minsk au avut loc în 2014 și 2015 negocieri între Franța, Germania, Rusia și Ucraina.
Sfântul Scaun crede în continuare că acordul Minsk II ar putea debloca pacea între Ucraina și Rusia - dacă elementele sale ar fi respectate și puse în aplicare de ambele părți. De exemplu, textul specifică faptul că regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde continuă luptele sporadice, ar trebui să devină o regiune autonomă.
Însă guvernul ucrainean nu a luat nicio măsură în vederea descentralizării administrației locale. De fapt, cetățenii din Donbas, majoritatea bătrâni, sunt efectiv lipsiți de drepturi: Nu pot vota sau primi pensii; ei trăiesc, sărăciți, într-o zonă de război înghețată și apatridă. Aceștia sunt oamenii asupra cărora Francis vrea ca oficialii bisericii din Ucraina să se concentreze.
Ca și cei doi predecesori ai săi, Papa Francisc și echipa sa diplomatică au acordat prioritate legăturilor mai strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, ca parte a unui angajament ecumenic care decurge din Conciliul Vatican II.
La întâlnirea lor din 2015, președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe Papa Francisc că va încuraja o mai mare colaborare între cele două culte. Opt luni mai târziu, în 2016, Papa Francisc și Patriarhul ortodox rus Kirill al Moscovei s-au aflat față în față într-o sală de așteptare de pe un aeroport din Havana - prima întâlnire de acest fel dintre liderii acestor două tradiții religioase, cele mai mari două biserici creștine din lume.
Obiectivele pragmatice s-au aflat în centrul acestui eveniment, inclusiv necesitatea ca catolicii și ortodocșii să se unească pentru a salva creștinismul în Orientul Mijlociu și intenția lor de a riposta împotriva materialismului secular din Occident - ambele evocate într-un acord comun. De asemenea, a fost menționată "ostilitatea din Ucraina", fără a se atribui vina. Papa Francisc descrisese deja conflictul ucrainean ca fiind o "violență fratricidă", mai degrabă decât o invazie rusă.
De la acea întâlnire, prietenia dintre Papa Francisc și Patriarhul Kirill a crescut. Acum, se poartă discuții pentru o altă întâlnire în 2022, care este cu siguranță legată de convingerea papei că liderii religioși pot contribui la modelarea calculelor morale ale liderilor seculari.
Pacea este o aspirație pe care Patriarhul Kirill o împărtășește cu papa, un obiectiv pentru care ar trebui să lupte împreună. În timpul slujbei de Crăciun, pe 7 ianuarie în calendarul rusesc, patriarhul i-a mulțumit papei Francisc pentru mesajul fratern și a adăugat: "Sperăm că aceste relații se vor traduce în multe și felurite acțiuni comune, inclusiv cele care vizează realizarea păcii acolo unde nu există pace astăzi", potrivit agenției ruse de știri Tass.
Dar statele naționale, în opinia Papei Francisc, sunt conduse de interese, fie ele militare, economice sau de mândrie națională. Papa nu este mai suspicios față de imperialismul rusesc decât față de ceea ce el consideră a fi imperialismul american - atât Moscova, cât și Washingtonul sunt la fel de interesate și capabile să fie distructive.
Fără a numi niciuna dintre țări într-un discurs adresat diplomaților la 10 ianuarie, a părut că Papa Francisc avea în vedere atât Rusia, cât și Statele Unite atunci când a deplâns "războaiele prin procură" alimentate de "abundența de arme" și de "lipsa de scrupule a celor care fac toate eforturile pentru a le furniza", exacerbând astfel conflictul. La 21 ianuarie, ambasada SUA la Kiev a anunțat pe Twitter 200.000 de kilograme de "ajutor letal" pentru luptătorii ucraineni.
Roma joacă un rol diplomatic cu vedere aeriană: Sfântul Scaun vede adesea prin ochii mai multor părți aflate în conflict și are empatie pentru aceste perspective diverse.
De exemplu, la 23 ianuarie, Papa Francisc a cerut o zi de rugăciune pentru pace în Ucraina și a avertizat că un posibil conflict ruso-ucrainean ar putea "da o nouă lovitură păcii în Ucraina și ar putea pune sub semnul întrebării securitatea continentului european, cu repercusiuni și mai ample".
"Cei care își urmăresc propriile obiective în detrimentul celorlalți își disprețuiesc vocația de ființe umane, pentru că toți am fost creați frați și surori", a spus el.
Părintele paulist Ronald Roberson, director asociat al Secretariatului pentru afaceri ecumenice și interreligioase al episcopilor din SUA, explică: "Când lucram la Sfântul Scaun, la Consiliul pentru unitatea creștinilor, primeam rapoarte de la diferite nunțiaturi (ambasade) și erau informații extrem de detaliate din perspectiva nu doar a nunțiului (ambasadorului) însuși, ci și a diferitelor părți aflate într-o situație conflictuală."
Capacitatea Romei de a aprecia diverse perspective este adevărată în Ucraina. Comentariile găsite în mass-media mainstream se concentrează pe faptul că Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldați la granița ucraineană, fără a explora rădăcinile acestui conflict, în special acordurile dintre SUA și Uniunea Sovietică privind NATO.
"Rusia este extrem de sensibilă în ceea ce privește activitatea militară străină adiacentă granițelor sale, așa cum ar fi orice altă țară și cum a fost întotdeauna Statele Unite. Aceasta a semnalat în repetate rânduri că nu se va opri de la nimic pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO", explică fostul ambasador Jack Matlock, care a condus Ambasada SUA în timpul destrămării Uniunii Sovietice.
"Gorbaciov a fost asigurat în 1990 că alianța (NATO) nu se va extinde", a declarat Matlock pentru CNS într-un interviu telefonic. Sfântul Scaun este foarte conștient de această sensibilitate rusă, precum și de convingerea rușilor că revoluția ucraineană din 2014 a fost o lovitură de stat împotriva unui președinte ales simpatizant al Rusiei.
Fostul profesor de la Georgetown, Anatol Lieven, membru senior al Quincy Institute for Responsible Statecraft, se alătură lui Matlock și reamintește că, de când a fost propusă Doctrina Monroe în 1823, SUA a respins orice putere străină care se afirma în apropierea granițelor americane. În mod similar, agitația Rusiei cu privire la prezența NATO în Ucraina, chiar la granița sa, este previzibilă.
Într-un interviu recent la radio, Lieven remarcă faptul că o mare parte din postura actuală a SUA față de Rusia este bizară, deoarece este puțin probabil ca SUA să intervină efectiv în Ucraina și nici măcar nu este în interesul SUA să facă acest lucru.
El propune o soluție folosită în Austria în 1955, când SUA și Rusia și-au retras ambele trupele, asigurând independența și neutralitatea țării. În cele din urmă, "Austria a dezvoltat o democrație de piață liberă de succes". Vaticanul, pe de altă parte, va propune rareori o soluție specifică la o dilemă internațională.
Sfântul Scaun crede într-un proces: "dialogul. Nu conflictul va rezolva această problemă, ci dialogul trebuie să o facă", rezumă Stephen Colecchi, fost director al biroului pentru Justiție și Pace Internațională din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din SUA.
După cum a spus Papa Francisc, în ciuda "zgomotului asurzitor al războiului", soluțiile la îndemână sunt "dialogul și fraternitatea, două puncte focale esențiale în eforturile noastre de a depăși criza momentului prezent".
Militari belaruși participă la o ceremonie în Almaty, Kazahstan, 13 ianuarie 2022, care marchează începutul retragerii trupelor de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev convocase trupele la 2 ianuarie pentru a ajuta la reprimarea revoltelor pe care le-a catalogat drept lovitură de stat. (Foto CNS/Pavel Mikheyev, Reuters)
Victor Gaetan, care scrie ocazional pentru Catholic News Service, este autorul cărții "Diplomații lui Dumnezeu: Papa Francisc, diplomația Vaticanului și Armaghedonul Americii".
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...