Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii: Numărul celor care vor să se vaccineze e de 5 ori mai mare decât oferta
Postat la: 06.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra.
În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere - undeva în jurul datei de 20 noiembrie.
Info pe scurt:
Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.
Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie.
În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.
Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.
Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.
Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent".
Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."
Vaccin antigripal
Când ajunge vaccinul în cabinetele medicilor de familie?
În cabinetele medicilor de familie, o a doua tranșă de vaccinuri este așteptată în jurul datei de 20 noiembrie, a declarat, pentru HotNews.ro, Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Când vom putea cumpăra vaccin antigripal din farmacii?
Vaccinul antigripal ar putea reveni în farmaciile din România la finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. O nouă livrare de vaccinuri este planificată în România la finalul lunii noiembrie, au declarat reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, pentru HotNews.ro.
De ce medicii de familie nu au vaccinul nici la începutul lunii noiembrie?
În cabinetele medicilor de familie, vaccinul este administrat gratuit doar categoriilor de persoane considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii. Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, 1,5 milioane de doze de vaccin - cu 200.000 mai multe decât anul trecut.
Prima tranșă de vaccinuri din cele 1,5 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a ajuns în România luna trecută, însă medicii de familie au primit atunci o cantitate foarte mică, iar majoritatea dozelor de vaccin au mers către spitale, pentru imunizarea personalului medical, către centrele care găzduiesc bătrâni instituționalizați și în centrele de refugiați.
"Nu știu de ce întotdeauna consideră că la medicii de familie trebuie să ajungă ultimele", spune Sandra Alexiu, care a explicat că acest lucru se întâmplă în fiecare an - medicii de familie primesc ultimii vaccinul. Luna trecută, un medic de familie a primit, în general, doar câteva zeci de doze. Sandra Alexiu, care este medic de familie în Ilfov, spune că a primit, din prima tranșă de vaccinuri, doar o zecime din numărul de doze pe care l-a solicitat.
Abia la sosirea în țară a celei de-a doua tranșe de vaccinuri, medicii de familie speră să primească un număr de doze cât mai apropiat de numărul celor solicitate. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul datei de 20 noiembrie.
De ce lipsește vaccinul și din farmacii?
Persoanele care nu intră în categoriile cu risc, dar vor totuși să se vaccineze, au opțiunea de a cumpăra vaccinul din farmacii - prețul nu depășește 50-60 de lei.
Vaccinul lipsește însă, anul acesta, și din farmacii, ceea ce reprezintă un lucru mai puțin obișnuit.
Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, pentru HotNews.ro.
Cum s-a ajuns ca vaccinurile din farmacii să fie de 5 ori mai puține decât cererea? "În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", au explicat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial.
"Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie. Astfel, oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți 2 producători farmaceutici", mai spun reprezentanții Sanofi.
Vaccinul, întârziat în întreaga lume după ce una dintre tulpini a fost decisă mai târziu
Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
"De obicei, trebuia în jur de 15 octombrie, poate chiar 1 octombrie, să fie deja la noi. Anul acesta a fost însă o problemă pentru că una dintre tulpinile din vaccin a apărut mai târziu. Este o problemă la nivel internațional, vaccinul vine mai târziu în toată lumea, fiindcă sursa de la a patra tulpină a trebuit să fie schimbată. Vaccinul este compus din 4 tulpini și una dintre ele a fost decisă mai târziu decât se întâmpla de obicei. Din această cauză, toată schema vaccinului, care e aceeași pentru întreaga lume, a fost decisă cu o mică întârziere. Din acest motiv, calendarul din toată lumea s-a decalat", a precizat Sandra Alexiu.
Sandra Alexiu: În octombrie am primit mai puțin de o zecime din câte vaccinuri am cerut
Din prima tranșă de vaccinuri care a ajuns în țară și urmează să fie administrate gratuit, Sandra Alexiu, medic de familie în județul Ilfov și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a primit "mai puțin de o zecime din ce am cerut".
Așteaptă acum cel de-al doilea lot de vaccinuri, în speranța că va primi un număr de doze cât mai apropiat de cel solicitat.
"Presupun sau măcar sper că după 20 noiembrie vine lotul cel mare, pentru că Ministerul Sănătății a cumpărat aproape 1,5 milioane de doze și a furnizat vaccin, într-o primă fază, către cei care au prioritate, respectiv centrele de refugiați, imigranți, colectivități închise, personal medical și doar ce a rămas a ajuns la medicii de familie, din primul lot de vaccinuri. În paranteză fie spus, noi, medicii de familie, nu suntem personal medical din linia întâi, ci personal medical din linia a doua - adică întâi se dă la spitale, iar la noi ce rămâne. Dar noi am făcut niște studii și gradul de acoperire vaccinală a personalului medical la nivel mondial este foarte scăzut, dub 50%", spune Sandra Alexiu.
Medicul Sandra Alexiu
În acest moment, pacienții Sandrei Alexiu nu găsesc nicăieri vaccinul antigripal: "Situația este așa: nu se mai găsește vaccinul în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Au fost mult mai multe solicitări decât în alți ani, ceea ce este bine, pentru că în sfârșit oamenii au înțeles că trebuie să se vaccineze din timp. Pe de altă parte, nu mai găsesc de cumpărat aproape nimic, nicăieri. Singurul vaccin care se găsește la ora asta este vaccinul care se administrează intranazal pentru categoria de vârstă 2-18 ani. Ăsta e singurul care se găsește."
Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie. În România s-a întâmplat, doi ani la rând am avut două vârfuri - unul în ianuarie cu gripă de tip A și unul în februarie cu gripă de tip B. Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."
Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov subliniază că vina pentru întârzierea vaccinului în cabinete nu aparține autorităților din România, în condițiile în care a existat și o problemă la nivel mondial: "Ai noștri au altă vină: că medicii de familie trebuie să se ducă să își ia singuri vaccinurile de la Direcțiile de Sănătate Publică, la medicii de familie trimit vaccinuri ultima dată etc."
Sandra Alexiu mai spune că Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, cel mai bun vaccin de pe piață: "Din fericire, anul acesta au luat puțin mai multe vaccinuri și au cumpărat vaccin tetravalent - au investit aproape de 4 ori suma față de anul trecut. Au cumpărat cel mai nou vaccin, vaccin tetravalent, nici nu mă așteptam ca anul acesta să facă această investiție", spune medicul.
Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri din lume: Am observat o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal
Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul de VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în România, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal": "Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie", au declarat reprezentanții companiei, pentru HotNews.ro.
Odată cu noua livrare planificată la finalul lunii noiembrie, "oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți doi producători farmaceutici", spun reprezentanții Sanofi.
Anul acesta, fiind cel mai mare producător mondial de vaccin gripal, pentru sezonul gripal 2019-2020 din Emisfera Nordică, Sanofi Pasteur spune că s-a angajat să livreze cu 10% mai multe doze de vaccin în comparație cu sezonul precedent (inclusiv o creștere de peste 20% în Europa) pentru a contribui la imunizarea cât mai multor persoane împotriva gripei.
În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", spun reprezentanții companiei.
Cu toate acestea, cererea a depășit cu mult oferta.
Compania Sanofi Paster ține să explice și faptul că "producția, respectiv distribuția de vaccinuri gripale reprezintă un proces complex" și că "există 3 aspecte-cheie care influențează furnizarea de vaccin gripal în toate țările, inclusiv în România":
"În primul rând, trebuie să ținem cont de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care, cu ajutorul epidemiologilor din întreaga lume, selectează tulpinile de virus ce urmează să fie incluse în vaccinurile gripale pentru sezonul care urmează."
"În al doilea rând, avem în vedere cererea de vaccin gripal din sezoanele precedente pentru a estima cantitatea necesară pe piața respectivă."
"În al treilea rând, și ca urmare a celor de mai sus, fiecare producător farmaceutic demarează procesul de producție cât mai devreme posibil. Timpul minim necesar pentru producția unui vaccin gripal este de 6 luni, după care producția de vaccin gripal se încheie și toate vaccinurile sunt ambalate și pregătite pentru a fi distribuite către țări."
Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 196 de decese
În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.
Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 196.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, săptămâna trecută, primele 5 cazuri de gripă înregistrate în România în acest sezon.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de infor ...
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...