Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii: Numărul celor care vor să se vaccineze e de 5 ori mai mare decât oferta

Postat la: 06.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii: Numărul celor care vor să se vaccineze e de 5 ori mai mare decât oferta

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra.

În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere - undeva în jurul datei de 20 noiembrie.

Info pe scurt:

Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.

Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie.

În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.

Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent".

Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.

Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."

Vaccin antigripal

Când ajunge vaccinul în cabinetele medicilor de familie?

În cabinetele medicilor de familie, o a doua tranșă de vaccinuri este așteptată în jurul datei de 20 noiembrie, a declarat, pentru HotNews.ro, Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Când vom putea cumpăra vaccin antigripal din farmacii?

Vaccinul antigripal ar putea reveni în farmaciile din România la finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. O nouă livrare de vaccinuri este planificată în România la finalul lunii noiembrie, au declarat reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, pentru HotNews.ro.

De ce medicii de familie nu au vaccinul nici la începutul lunii noiembrie?

În cabinetele medicilor de familie, vaccinul este administrat gratuit doar categoriilor de persoane considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii. Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, 1,5 milioane de doze de vaccin - cu 200.000 mai multe decât anul trecut.

Prima tranșă de vaccinuri din cele 1,5 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a ajuns în România luna trecută, însă medicii de familie au primit atunci o cantitate foarte mică, iar majoritatea dozelor de vaccin au mers către spitale, pentru imunizarea personalului medical, către centrele care găzduiesc bătrâni instituționalizați și în centrele de refugiați.

"Nu știu de ce întotdeauna consideră că la medicii de familie trebuie să ajungă ultimele", spune Sandra Alexiu, care a explicat că acest lucru se întâmplă în fiecare an - medicii de familie primesc ultimii vaccinul. Luna trecută, un medic de familie a primit, în general, doar câteva zeci de doze. Sandra Alexiu, care este medic de familie în Ilfov, spune că a primit, din prima tranșă de vaccinuri, doar o zecime din numărul de doze pe care l-a solicitat.

Abia la sosirea în țară a celei de-a doua tranșe de vaccinuri, medicii de familie speră să primească un număr de doze cât mai apropiat de numărul celor solicitate. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul datei de 20 noiembrie.

De ce lipsește vaccinul și din farmacii?

Persoanele care nu intră în categoriile cu risc, dar vor totuși să se vaccineze, au opțiunea de a cumpăra vaccinul din farmacii - prețul nu depășește 50-60 de lei.

Vaccinul lipsește însă, anul acesta, și din farmacii, ceea ce reprezintă un lucru mai puțin obișnuit.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, pentru HotNews.ro.

Cum s-a ajuns ca vaccinurile din farmacii să fie de 5 ori mai puține decât cererea? "În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", au explicat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial.

"Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie. Astfel, oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți 2 producători farmaceutici", mai spun reprezentanții Sanofi.

Vaccinul, întârziat în întreaga lume după ce una dintre tulpini a fost decisă mai târziu

Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.

"De obicei, trebuia în jur de 15 octombrie, poate chiar 1 octombrie, să fie deja la noi. Anul acesta a fost însă o problemă pentru că una dintre tulpinile din vaccin a apărut mai târziu. Este o problemă la nivel internațional, vaccinul vine mai târziu în toată lumea, fiindcă sursa de la a patra tulpină a trebuit să fie schimbată. Vaccinul este compus din 4 tulpini și una dintre ele a fost decisă mai târziu decât se întâmpla de obicei. Din această cauză, toată schema vaccinului, care e aceeași pentru întreaga lume, a fost decisă cu o mică întârziere. Din acest motiv, calendarul din toată lumea s-a decalat", a precizat Sandra Alexiu.

Sandra Alexiu: În octombrie am primit mai puțin de o zecime din câte vaccinuri am cerut

Din prima tranșă de vaccinuri care a ajuns în țară și urmează să fie administrate gratuit, Sandra Alexiu, medic de familie în județul Ilfov și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a primit "mai puțin de o zecime din ce am cerut".

Așteaptă acum cel de-al doilea lot de vaccinuri, în speranța că va primi un număr de doze cât mai apropiat de cel solicitat.

"Presupun sau măcar sper că după 20 noiembrie vine lotul cel mare, pentru că Ministerul Sănătății a cumpărat aproape 1,5 milioane de doze și a furnizat vaccin, într-o primă fază, către cei care au prioritate, respectiv centrele de refugiați, imigranți, colectivități închise, personal medical și doar ce a rămas a ajuns la medicii de familie, din primul lot de vaccinuri. În paranteză fie spus, noi, medicii de familie, nu suntem personal medical din linia întâi, ci personal medical din linia a doua - adică întâi se dă la spitale, iar la noi ce rămâne. Dar noi am făcut niște studii și gradul de acoperire vaccinală a personalului medical la nivel mondial este foarte scăzut, dub 50%", spune Sandra Alexiu.

Medicul Sandra Alexiu

În acest moment, pacienții Sandrei Alexiu nu găsesc nicăieri vaccinul antigripal: "Situația este așa: nu se mai găsește vaccinul în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Au fost mult mai multe solicitări decât în alți ani, ceea ce este bine, pentru că în sfârșit oamenii au înțeles că trebuie să se vaccineze din timp. Pe de altă parte, nu mai găsesc de cumpărat aproape nimic, nicăieri. Singurul vaccin care se găsește la ora asta este vaccinul care se administrează intranazal pentru categoria de vârstă 2-18 ani. Ăsta e singurul care se găsește."

Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie. În România s-a întâmplat, doi ani la rând am avut două vârfuri - unul în ianuarie cu gripă de tip A și unul în februarie cu gripă de tip B. Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."

Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov subliniază că vina pentru întârzierea vaccinului în cabinete nu aparține autorităților din România, în condițiile în care a existat și o problemă la nivel mondial: "Ai noștri au altă vină: că medicii de familie trebuie să se ducă să își ia singuri vaccinurile de la Direcțiile de Sănătate Publică, la medicii de familie trimit vaccinuri ultima dată etc."

Sandra Alexiu mai spune că Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, cel mai bun vaccin de pe piață: "Din fericire, anul acesta au luat puțin mai multe vaccinuri și au cumpărat vaccin tetravalent - au investit aproape de 4 ori suma față de anul trecut. Au cumpărat cel mai nou vaccin, vaccin tetravalent, nici nu mă așteptam ca anul acesta să facă această investiție", spune medicul.

Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri din lume: Am observat o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal

Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul de VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în România, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal": "Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie", au declarat reprezentanții companiei, pentru HotNews.ro.

Odată cu noua livrare planificată la finalul lunii noiembrie, "oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți doi producători farmaceutici", spun reprezentanții Sanofi.

Anul acesta, fiind cel mai mare producător mondial de vaccin gripal, pentru sezonul gripal 2019-2020 din Emisfera Nordică, Sanofi Pasteur spune că s-a angajat să livreze cu 10% mai multe doze de vaccin în comparație cu sezonul precedent (inclusiv o creștere de peste 20% în Europa) pentru a contribui la imunizarea cât mai multor persoane împotriva gripei.

În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", spun reprezentanții companiei.

Cu toate acestea, cererea a depășit cu mult oferta.

Compania Sanofi Paster ține să explice și faptul că "producția, respectiv distribuția de vaccinuri gripale reprezintă un proces complex" și că "există 3 aspecte-cheie care influențează furnizarea de vaccin gripal în toate țările, inclusiv în România":

"În primul rând, trebuie să ținem cont de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care, cu ajutorul epidemiologilor din întreaga lume, selectează tulpinile de virus ce urmează să fie incluse în vaccinurile gripale pentru sezonul care urmează."

"În al doilea rând, avem în vedere cererea de vaccin gripal din sezoanele precedente pentru a estima cantitatea necesară pe piața respectivă."

"În al treilea rând, și ca urmare a celor de mai sus, fiecare producător farmaceutic demarează procesul de producție cât mai devreme posibil. Timpul minim necesar pentru producția unui vaccin gripal este de 6 luni, după care producția de vaccin gripal se încheie și toate vaccinurile sunt ambalate și pregătite pentru a fi distribuite către țări."

Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 196 de decese

În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.

Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 196.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, săptămâna trecută, primele 5 cazuri de gripă înregistrate în România în acest sezon.

loading...
PUTETI CITI SI...