Vaccinarea copiilor. Argumente pro și contra de la părinți: "Au nevoie și ei de o viață normală!"
Postat la: 04.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
România ar putea vaccina Covid peste 600.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, potrivit statisticilor naționale. În prima zi a vaccinării, 1.902 de adolescenți au fost vaccinați. Decizia vaccinării aparține părinților, care au păreri împărțite.
În prezent, în platforma națională de vaccinare sunt programați prin intermediul părinților peste 4.100 de copii. Pentru vaccinarea copiilor e obligatoriu ca părintele sau tutorele legal să-și dea acordul scris. Vaccinarea copiilor a creat dezbateri vii în mediul online. Unii părinți sunt de acord să-și vaccineze copiii împotriva Covid-19, în timp ce alții spun că încă se mai gândesc.
Europa Liberă pune în oglindă argumentele unui părinte pro-vaccinare și a unui părinte care nu vrea să-și vaccineze copilul. Ambii părinți au avut Covid-19 și au câte o fată de 15 ani. Iulia Nueleanu, consultant în comunicare, și-a dat acordul pentru vaccinarea Sarei, fetița ei în vârstă de 15 ani, încă din prima zi când a fost permisă vaccinarea copiilor în România. Iulia spune că știe ce înseamnă boala, pentru că și ea și soțul ei au avut COVID-19. „La mine a fost o formă mai ușoară - ca la gripă, dar la soțul meu a fost mai rău. El a stat cam o săptămână cu starea de rău", spune Iulia. Atât ea, cât și soțul ei au aceleași argumente când vine vorba de vaccinarea fiicei lor.
„Îmi doresc să ne întoarcem cât mai repede la o viață cât se poate mai aproape de normalitate, pentru că e complicat să trăiești așa. Suntem la un an și 3 luni de pandemie și trăim o viață cu care nu eram obișnuiți. Copiii au nevoie și ei de o viață normală. Chiar dacă ei poate nu se îmbolnăvesc atât de grav precum adulții, ei sunt purtători ai virusului și nu vreau să planeze asupra copiilor o vină că ei îi îmbolnesc pe alții. În plus, este și un mod de a-i ajuta pe ei să ducă o viață normală, să meargă în tabere, să socializeze", arată Iulia Nueleanu.
A fost de acord ca Sara să vaccineze mai ales că fata a întrebat-o de mai multe ori de ce ea nu se poate vaccina. „Ea știa despre vaccin. Au discutat și la școală, cu argumente pro și contra", a mai spus Iulia. Sara, fiica Iuliei, s-a vaccinat în prima zi când a fost permisă vaccinarea la copii. Pe lângă dorința revenirii la o viață normală, Iulia susține că nu a citit niciun argument științific potrivit căruia vaccinarea la copii nu ar fi recomandată. Atunci când a avut un motiv să nu accepte un anumit vaccin, a făcut acest lucru.
„Nu am niciun argument medical care să mă determine să zic «mă mai gândesc» dacă îmi vaccinez copilul sau nu. Dacă văd niște argumente, atunci da, nu sunt așa să mă vaccinez în orice caz, dar în cazul vaccinului la copii nu am văzut niciun argument. De exemplu, prima dată mă programasem la AstraZeneca, dar imediat apoi a apărut problema cu coagularea și atunci, pentru că știam că am probleme cu coagularea, am schimbat cu Moderna", arată Iulia Nueleanu.
De cealalată parte, Ana Marcela Bas, avocată de la Timișoara, nu este de acord să-și vaccineze fetița în vârstă de 15 ani. Și ea și soțul ei au trecut prin boală în urmă cu câteva luni. „Vaccinarea nu este obligatorie. Cine vrea să se vaccineze poate să o facă. Eu am prieteni și vaccinați și nevaccinați, fiecare face cum crede de cuviință", spune Ana Marcela Bas. Nu s-a vaccinat anti-Covid până acum și nici nu are de gând.
„Eu consider că acest vaccin este unul experimental până-n 2023. Sunt terapii genetice și nu știu care sunt efectele acestei terapii genetice. Ca atare, fiind un vaccin nou, eu stau să mă gândesc de 10 ori pentru copilul meu dacă să-l vaccinez sau nu. Copilul meu a fost vaccinat cu toate celelalte vaccinuri vechi. Dar acest vaccin nu-mi prezintă siguranță pentru sănătatea copilului și nu pot să decid acum. Dacă ea va dori să se vaccineze la 18 ani este hotărârea ei după ce va citi sau se va informa", arată avocata Ana Maria Bas.
Spune că înainte să ia această decizie a citit mai multe studii despre vaccin. „Sunt virusologi, mai ales străini, care spun «atenție foarte mare la vaccin și mai ales la copii"». Inclusiv OMS (Organizația Mondială a Sănătății) spune că să fim foarte precauți cu privire la copii. Iar noi suntem prima țară din Europa care experimentăm pe copiii noștri viitorul României?", se întreabă Ana Marcela Bas. Spune că are prieteni care s-au vaccinat și au avut efecte adverse.
„Eu am prieteni vaccinați cu AstraZeneca sau Pfizer, perfect sănătoși, care au făcut miocardită, au trombi în sânge. Și atunci nu stau puțin să mă gândesc? Ce vreau? Vreau un copil sănătos? Nu vreau să fiu un experiment și să bag mulți bani în buzunarele altora", conchide Ana Marcela Bas. Programarea copiilor pentru vaccinarea anti-Covid se poate face fie prin programare prin conturile părinților de pe platforma de vaccinare, fie prin prezentarea la un centru de vaccinare. Minorul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de către reprezentantul legal, indiferent care este acesta.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat joi că, în cazul copiilor, în ultimele 24 de ore au fost vaccinați un număr de 1.903 copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în municipiul București - 494, urmat de județul Cluj - 178 de persoane și județul Ilfov - 140 de persoane. Valeriu Gheorghiță a făcut precizări cu privire la schema de vaccinare a copiilor cu alte vaccinare și la modul cum poate interfera cu vaccinarea anticovid. Gheorghiță a spus că este important ca vaccinurile să nu se suprapună.
„Dacă vorbim de combinarea unor vaccinuri cu tehnologii diferite și care folosesc sau care conțin agenți biologici vii atenuați, cum este, de pildă, vaccinul ROR, pe care îl știm cu toții - rujeolă, rubeolă, oreion - este important să fie administrat la o distanță de cel puțin 28 de zile. Dacă vorbim de celelalte vaccinuri care conțin componente microbiene, ale microorganismelor, vaccinuri cu virusuri omorâte, sau vaccinuri fragmentate, sau vaccinuri pe bază de ARN mesager, recomandarea este să avem cel puțin două săptămâni interval de timp între aceste două administrări, tocmai pentru a putea supraveghea reacțiile adverse care pot să apară după fiecare tip de vaccin în parte", a spus coordonatorul CNCAV.
Medicul a spus că în cazul vaccinării la copii „trebuie să stabilim împreună cu medicul care ne recomandă schema de vaccinare, atât în cadrul programului de vaccinare obișnuit, cel existent, și respectiv vaccinarea împotriva COVID-19, să fie schema încât să nu existe suprapuneri de la o zi la alta". „Altfel, cred că este important ca fiecare copil în parte să urmeze și să completeze schema de vaccinare din Programul Național de Vaccinare și, de asemenea, să includă, atunci când părinții decid acest lucru, și vaccinarea împotriva COVID-19, ca măsură corectă, eficientă de protejare împotriva COVID-19, în mod deosebit cei care se cunosc cu afecțiuni cronice, cu afecțiuni care îi vulnerabilizează. Cam acestea sunt recomandările internaționale în ceea ce privește asocierea vaccinurilor", a mai spus Valeriu Gheorghiță. Și alți medici recomandă ca între vaccinul COVID-19 și alte vaccinuri care au fost făcute pentru alte boli să existe o lună diferenţă.
„Ca regulă de bază în vaccinare este obligatoriu o distanţă minimă de o lună între două vaccinuri diferite, pe modele diferite, pe acţiune diferită, pe structuri virale diferite. Rugămintea mea la părinţi este să nu facă vaccinările mai devreme de o lună, eu aş merge către 2-3 luni ca şi distanţă între ele, tocmai pentru a avea o anumită siguranţă de a nu biciui sistemul imun să genereze acei anticorpi împotriva tuturor infecţiilor dintr-o dată, desi ştim că există şi vaccinuri hexavalente, cu şase feluri diferite de subtipuri virale la care trebuie să generăm", declarat medicul primar de boli infecţioase Voichiţa Lăzureanu. Medicul argumentează că în cazul vaccinului anti-Covid, care are o tehnologie nouă, organismul face un efort şi, pentru a nu-l afecta, este indicat să facem vaccinarea la o distanță de cel puțin o lună de o altă imunizare, recomandat fiind chiar o perioadă de 2-3 luni.
„Eu mi-am vaccinat fetele anti-HPV în februarie, deci acum sunt în regulă şi în momentul în care se dă drumul la vaccinare anti-Covid pentru 12-15 ani deja sunt suficient de sigură să ştiu că le pot vaccina şi împotriva Covid-19. Regula de bază este aceeaşi, dacă nu există co-formulare de vaccin, deci în acelaşi rapel sau în aceeaşi doză să fie mai multe subtipuri virale, atunci regula de bază este de minimum o lună pauză între ele", a mai spus medicul Voichiţa Lăzureanu. Copiii cu vârsta între 12 și 15 ani primesc două doze de vaccin COVID-19 la interval de 21 de zile. În cazul acestora, este folosit doar vaccinul Pfizer.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...