Unirea Poloniei cu Ucraina este prezentată drept soluția pentru Europa de Est după război
Postat la: 28.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
O construcție politică creată cu aproape 700 de ani în urmă oferă soluții pentru Europa de astăzi. În 1386, ultimul conducător păgân al Lituaniei, Jogaila, s-a căsătorit cu regina copilă a Poloniei, Jadwiga, pe atunci în plină adolescență. Căsătoria a creat o uniune politică între Polonia și Marele Ducat al Lituaniei, care cuprindea mari părți din Belarus și Ucraina de astăzi.
În acest fel, a rezolvat o dublă problemă. În primul rând, a contribuit la aducerea vastelor teritorii est-europene, inclusiv a teritoriilor fostei Rus' kievane, în rândul creștinătății occidentale. În al doilea rând, uniunea a abordat problema imediată de securitate cu care se confruntau atât polonezii, cât și lituanienii: amenințarea cavalerilor teutoni, se arată într-o analiză publicată de revista americană Foreign Policy.
Comunitatea polono-lituaniană avea să devină una dintre cele mai mari țări din Europa și un laborator fascinant de guvernare politică, studiat în detaliu de părinții fondatori ai Statelor Unite, în special în Documentele federaliste. După sfârșitul dinastiei Jagiellonilor, s-a transformat într-o monarhie electorală, asemănătoare orașelor-stat din Italia, dar care funcționa la o scară mult mai mare. Legislativul și dietele locale ale Commonwealth-ului urmau principiul unanimității - nu foarte diferit de ceea ce face Consiliul European în multe chestiuni în prezent. Atmosfera de toleranță religioasă a Commonwealth-ului și libertatea de care se bucura nobilimea sa au oferit un contrapunct puternic față de monarhiile absolutiste din Europa de Vest - ca să nu mai vorbim de istoria tragică care a urmat dispariției Commonwealth-ului în 1795.
Ce s-ar întâmpla dacă o soluție politică similară ar fi disponibilă pentru problemele cu care se confruntă astăzi Ucraina și Polonia? Argumentul pentru o uniune politică explicită între cele două țări nu se bazează pe nostalgie, ci pe interese comune. Cu siguranță, datorită celor patru secole de istorie comună în cadrul Comunității Polono-Lituaniene, o mare parte din Ucraina de astăzi (și din Belarus) are un trecut mult mai apropiat de Polonia decât de Rusia, în ciuda afirmațiilor propagandiste rusești care susțin contrariul și în ciuda faptului că relația a fost adesea extrem de complicată, așa cum au ilustrat evenimentele din secolul al XVII-lea - în special revolta de la Khmelnytsky și interpretările sale conflictuale de către polonezi și ucraineni.
Cu toate acestea, avansați rapid până în prezent și în viitorul apropiat. Ambele țări se confruntă cu o amenințare din partea Rusiei. Astăzi, Polonia este membră cu acte în regulă a UE și NATO, în timp ce Ucraina dorește să adere la ambele organizații - nu foarte diferit de Marele Ducat de odinioară, dornic să devină parte a Europei majoritare și creștinate. Chiar dacă războiul Ucrainei împotriva Rusiei se va încheia cu o victorie ucraineană decisivă, alungând forțele rusești degradate din țară, Kievul se confruntă cu o luptă care ar putea dura zeci de ani pentru a adera la UE, ca să nu mai vorbim de obținerea unor garanții de securitate credibile din partea Statelor Unite. Țările slab guvernate și instabile din Balcanii de Vest, predispuse la interferențe rusești și chinezești, oferă un avertisment cu privire la locul unde ar putea duce prelungirea "statutului de candidat" și indecizia europeană. O națiune ucraineană militarizată, supărată pe UE din cauza inacțiunii acesteia și, probabil, nemulțumită de o concluzie nesatisfăcătoare a războiului cu Rusia, ar putea deveni cu ușurință o povară pentru Occident.
Imaginați-vă, în schimb, că, la sfârșitul războiului, Polonia și Ucraina formează un stat federal sau confederal comun, fuzionând politicile lor externe și de apărare și aducând Ucraina în UE și NATO aproape instantaneu. Uniunea polono-ucraineană ar deveni cea de-a doua țară ca mărime din UE și, fără îndoială, cea mai mare putere militară a acesteia, oferind o contrapondere mai mult decât adecvată tandemului franco-german - ceva ce lipsește cu desăvârșire UE după Brexit.
Pentru Statele Unite și Europa de Vest, uniunea ar fi o modalitate permanentă de a securiza flancul estic al Europei de agresiunea rusă. În loc de o țară divagantă și oarecum haotică de 43 de milioane de locuitori care zăbovește în no man's land, Europa de Vest ar fi protejată de Rusia de o țară formidabilă cu o înțelegere foarte clară a amenințării rusești. "Fără o Ucraină independentă, nu poate exista o Polonie independentă", a afirmat faimosul lider polonez interbelic, Jozef Pilsudski, care susținea o federație est-europeană condusă de Polonia, incluzând Lituania, Belarus și Ucraina, practic o recreare a comunității medievale.
Aceasta nu este o discuție fantezistă. La începutul războiului, Polonia a adoptat o legislație care permitea refugiaților ucraineni să obțină numere de identitate poloneze, oferindu-le astfel acces la o serie de beneficii sociale și de asistență medicală rezervate în mod normal cetățenilor polonezi. Guvernul ucrainean a promis că va face același lucru, acordând polonezilor din Ucraina un statut juridic special care nu este disponibil altor străini. Cu peste 3 milioane de ucraineni care trăiesc în Polonia - inclusiv o populație importantă de dinainte de război - legăturile culturale, sociale și personale dintre cele două națiuni devin tot mai puternice pe zi ce trece.
Există, de asemenea, un precedent evident pentru o uniune politică care a schimbat în mod semnificativ raportul de forțe în UE și a trecut peste multe dintre obstacolele cu care s-ar confrunta o eventuală uniune polono-ucraineană: Reunificarea germană. În urma primelor alegeri libere din Germania de Est, în martie 1990, noul guvern creștin-democrat a negociat rapid un tratat care stabilea o uniune monetară, economică și socială între Germania de Est și Germania de Vest, care a intrat în vigoare la 1 iulie a aceluiași an. Nu numai că marca germană a devenit mijloc legal de plată în Germania de Est, dar Germania de Est a adoptat, de asemenea, legislația vest-germană care guvernează activitatea economică - de la reglementările antitrust, de muncă și de mediu până la protecția consumatorilor - și a procedat la desființarea oricăror rămășițe persistente ale regimului comunist.
Acesta a fost doar primul pas spre unificarea politică. Acesta a fost urmat de aderarea Germaniei de Est la Constituția Germaniei, Legea fundamentală, la fel cum a făcut și landul Saarland atunci când a aderat la Germania de Vest în 1956. Un tratat de unificare complex a reglementat în cele mai mici detalii care părți din legislația est-germană anterioară vor rămâne în vigoare și care vor fi înlocuite de legislația vest-germană, în ce mod și în ce termene. În același timp, un acord între cancelarul Helmut Kohl și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, încheiat în vara anului 1990, a deschis calea către aderarea la NATO și la Comunitatea Economică Europeană (CEE) pentru o Germanie unificată. În cadrul CEE, unificarea germană a determinat o revizuire a tratatului, care a dus în cele din urmă la renunțarea de către Germania la îndrăgita marcă germană în favoarea monedei euro.
Nu se poate minimiza complexitatea unificării, în special a aspectelor sale juridice și de reglementare, care au fost complicate și mai mult de angajamentele europene ale Germaniei. Cu toate acestea, exemplul german demonstrează că un astfel de exercițiu este posibil atunci când există suficientă voință politică. La mai puțin de 11 luni de la căderea Zidului Berlinului, est-germanii au devenit cetățeni cu drepturi depline ai Republicii Federale la 3 octombrie 1990.
Există câteva diferențe evidente între situația poloneză și ucraineană de astăzi și cea germană de la începutul anilor 1990. În primul rând, în ciuda culturii, istoriei și legăturilor lingvistice comune - și a prezenței unei mari populații ucrainene în Polonia - ideea de a "absorbi" Ucraina de către Polonia este în mod evident un eșec. Spre deosebire de 1990, când est-germanii s-au confruntat cu necesitatea de a adopta Legea fundamentală vest-germană existentă și, de fapt, întregul sistem juridic și politic al verilor lor democratici mai dezvoltați, o uniune polono-ucraineană ar necesita elaborarea unui nou document constituțional și crearea unor instituții federale sau confederale comune - pe lângă ceea ce ar fi un tratat de unificare complex.
Subsidiaritatea ar trebui să fie principiul călăuzitor al acestor eforturi, în special pentru că scopul uniunii nu ar fi acela de a șterge identitatea sau statalitatea ucraineană, ci dimpotrivă. Domeniile în care legislația poloneză ar trebui să intre în sistemul juridic ucrainean, cu prima ocazie, sunt cele care sunt necesare pentru funcționarea eficientă a Ucrainei în cadrul UE și al pieței sale unice. Cu toate acestea, există alte domenii în care o astfel de armonizare nu este necesară - fie pentru că se află complet în afara competențelor UE, fie pentru că ucrainenii ar putea găsi modalități de a se conforma legislației UE în propriile condiții, în termene predefinite.
Se poate spune că cea mai mare provocare a reunificării germane a implicat decalajul economic dintre cele două părți constitutive. Începând cu 1990, se estimează că peste 2 trilioane de dolari au fost transferate dinspre Vest spre Est, adică aproximativ jumătate din PIB-ul anual al Germaniei, în mare parte sub formă de transferuri prin intermediul sistemului de asistență socială. În termeni reali, veniturile din Germania de Est reprezentau aproximativ o treime din cele din Vest - o diferență similară cu cea dintre Ucraina și Polonia înainte de război. Principala diferență, desigur, este dimensiunea relativă a celor două țări - în timp ce populația Germaniei de Est era doar un sfert din cea a Germaniei de Vest, cea a Ucrainei este mai mare decât cea a Poloniei.
Nu este rezonabil să ne așteptăm ca sistemul polonez de asistență socială să devină un vehicul major de redistribuire către est; de fapt, contribuabilii polonezi nu ar trebui să plătească deloc nota de plată pentru reconstrucția Ucrainei și pentru creșterea sa de recuperare. Pe lângă activele rusești - în special cele 300 de miliarde de dolari deținute de banca sa centrală, în prezent înghețate în capitalele financiare occidentale - UE și statele sale membre bogate din Europa de Vest vor trebui să facă un pas înainte. Dar aceasta nu este o noutate, indiferent de natura acordului politic postbelic. Ceea ce este nou în ceea ce privește ideea unei uniuni polono-ucrainene este că apariția sa ar crea un mediu politic și juridic în care banii cheltuiți nu ar fi direcționați către o țară care zăbovește în sala de așteptare a UE, ci către un stat membru, cu toată rigoarea și controlul care vin odată cu aceasta.
Există multe obiecții potențiale. Cea mai importantă este realismul ideii. De ce și-ar asuma polonezii o întreprindere radicală de asemenea proporții? Și de ce ar consimți națiunile vest-europene să accepte (și să plătească în mare parte) ascensiunea unei noi puteri europene care să mute irevocabil centrul de greutate al UE spre est?
Răspunsul la prima întrebare este simplu: Agresiunea Rusiei și eșecul acesteia deschid noi oportunități pentru abilitățile de stat. Conducerea politică constă în a răspunde în mod creativ la provocările timpului său, nu în a încerca să aplici o cutie de instrumente veche (în acest caz, o abordare de tip 1990 a extinderilor UE și NATO) la o situație nouă. O uniune polono-ucraineană ar putea fi cea mai simplă cale prin care Ucraina postbelică să fie transformată într-o țară stabilă, prosperă și puternică, care va fi capabilă să țină Rusia la distanță - un lucru care este în mod clar în interesul Varșoviei.
În ceea ce privește cea de-a doua întrebare, rețineți că Bruxelles, Berlin și Paris și-au luat deja angajamentul de a extinde UE prin acordarea statutului de candidat Ucrainei, cu tot ceea ce ar implica acest lucru. O uniune politică explicită între Polonia și Ucraina ar face imposibilă tergiversarea și sustragerea de la acest angajament, așa cum ne putem aștepta că vor face în cele din urmă. În plus, a se opune unei astfel de uniuni ar însemna să se opună unuia dintre atributele de bază ale autodeterminării naționale a Ucrainei, pe care liderii europeni au jurat de nenumărate ori să o protejeze.
Aici intervine rolul de lider al Statelor Unite. Având în vedere investițiile deja făcute în succesul Ucrainei pe câmpul de luptă, care depășesc cu mult contribuțiile vest-europene, americanii au un interes deosebit în transformarea Ucrainei într-o poveste de succes, în special pe măsură ce războiul în sine intră în oglinda retrovizoare. Având în vedere nepăsarea cronică a vechii Europe, ilustrată de aventurile nereușite ale UE în Balcani, viitorul Ucrainei este prea important pentru a fi lăsat în mâinile Bruxelles-ului, Parisului și Berlinului. Dacă Varșovia și Kievul ar fi dispuse să facă un pas înainte și să rezolve odată pentru totdeauna problema est-europeană, administrația americană trebuie să sprijine Polonia și Ucraina.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...