Unifarm a luat peste 500.000 de euro, bani publici, de la Ministerul Sănătăţii doar pentru o atribuţie din obiectul său de activitate
Postat la: 08.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Timp de 4 ani, Compania Naţională Unifarm SA cu capital deţinut integral de statul român, sub tutela Ministerului Sănătăţii, a luat peste 500.000 de euro, bani publici, chiar de la Ministerul Sănătăţii- unicul său acţionar - prin contracte succesive încheiate între conducerile ministerului şi Unifarm SA pe atribuţii- culmea- aflate chiar în obiectul de activitate al CN Unifarm SA.
Astfel, s-a creat un circuit financiar prin care s-au mutat sume importante de bani publici, prin negociere şi pe atribuţii, chiar în interiorul statului. Prevederile din HG 892 din 14 decembrie1998 şi statutul Unifarm, de la constituirea de către statul român a companiei arată că unul dintre obiectele sale de activitate este „asigurarea prin depozite proprii şi prin subdepozite teritoriale, a constituirii stocurilor rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finanţare integrală de la bugetul de stat, precum şi acumularea, împrospătarea, păstrarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora".
Numai că an de an, conform datelor publice, CN Unifarm SA a luat peste 525.935 de euro bani publici de la stat, pentru o activitate pe care oricum era obligată să o desfăşoare, statul fiindu-i nu doar principalul acţionar, dar şi cel care i-a trasat acest obiect de activitate pe care, ulterior, l-a taxat prin tot felul de contracte, conform Mediafax.
Aşa se face că:
- În 2016, prin contract de prestări servicii, făcut prin OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sănătăţii-139.060 de euro, bani publici, pe depozitarea produselor achiziţionate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate şi produselor din cadrul Rezervei Ministerului Sănătăţii
- În 2017, tot prin contract de achiziţie, prin negociere, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sănătăţii- 113.846,15 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare
- În 2018, tot prin contract de achiziţie, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sănătăţii- 180.335,63 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare
- În 2019, tot prin contract de achiziţie, prin negociere, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sănătăţii- 92.693,40 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare.
Un exemplu în acest sens îl constituie contractul de prestări servicii din 2016 de 621.600 lei, inclusiv TVA (139.060 de euro), încheiat în 28 şi 29 aprilie 2016, între ministrul Sănătăţii al Guvernului Dacian Cioloş, Patriciu Andrei Achimaş Cadariu şi Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA. Contractul (document mai jos) este făcut pe 8 luni, chiar pe atributul Unifarm SA: asigurarea prin depozite proprii şi prin subdepozite teritoriale, a constituirii stocurilor rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finanţare integrală de la bugetul de stat.
Numai că CN Unifarm SA percepe bani publici de la acţionarul său unic, Ministerul Sănătăţii, cu aportul Ministerului Sănătăţii, pe un serviciu pe care oricum era obligat să-l asigure. Contractul de prestări servicii pe achiziţiile publice din 2016 dintre ministrul Cadariu şi Ion Maranda de la Unifarm se referă la „servicii de depozitare, conservare şi eliberare a produselor achiziţionate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate şi produselor achiziţionate în cadrul Rezervei Ministerului Sănătăţii" şi are posibilitate de prelungire prin act adiţional pentru încă 4 luni.
Practic, CN Unifarm SA trebuie să-i ofere în Bucureşti acţionarului său unic, Ministerul Sănătăţii 2 suprafeţe de minim 700 mp şi 100 mp şi 6 camere frigorifice (de 200 mc şi 40 mc) pentru depozitare pe care era oricum obligată să o facă, şi se angajează „să asigure integritatea produselor aflate în depozit". În plus, CN Unifarm SA se obligă să asigure Ministerului Sănătăţii rulajul estimativ pentru cantităţile de vaccinuri, teste HIV, medicamente şi dezinfectanţi conform caietului de sarcini şi propunerii tehnice.
Contractul este semnat şi încheiat între ministrul Sănătăţii al Guvernului Dacian Cioloş, Patriciu Andrei Achimaş Cadariu, care a demisionat după câteva zile după semnarea acestuia în timpul scandalului Hexi Pharma şi crizei dezinfectanţilor din spitale şi de Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA. Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA, este fostul şef al Direcţiei de Protecţie Internă al SRI sub mandatul în fruntea SRI a lui Radu Timofte, trecut în rezervă pe 27 iulie 2005 cu gradul de general de brigadă cu o stea de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, mai scrie Mediafax.
Presa a relatat de-a lungul timpului despre scandalurile în care a fost implicat Ion Maranda când era şef în SRI: un potenţial conflict cu fostul director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir, cazul răpirea din Irak, scandalul Narcis Daju şi scandalul Monica Iacob Ridzi.
Recuperat de SRI sub conducerea fostului director SRI, Geroge Maior, naş al lui Victor Ponta, şi Florian Coldea, la acea prim adjunct operativ al SRI, dar din privat, ca şef al AVI Group SRL, Ion Maranda, la fel ca Ioan Adrian Ionel, ajung să fie numiţi, în octombrie 2012, în Consiliul de Administraţie al CN Unifarm, pe mandatul de ministru al Sănătăţii al lui Victor Ponta, sub semnătura lui Raed Arafat.
AVI Group SRL, firma de consultanţă pentru afaceri şi management unde a activat generalul Maranda în perioada dintre SRI şi Unifarm este de 3 ani lichidată şi radiată. În aprilie 2013, Eugen Nicolăescu, ministrul liberal al Sănătăţii în Guvernul USL condus de Victor Ponta, îl prezenta în scris pe generalul SRI de brigadă cu o stea în rezervă, Ion Maranda, drept „jurist, care deţinea funcţia de şef serviciu al AVI Group SRL".
Între timp, Ion Maranda ca şef al CA Unifarm, ajunge director general al companiei naţionale, Adrian Eugen Ionel rămânând doar preşedinte al CA. Absolvent al Academiei SRI, doctorand SRI în „managementul informaţiilor de securitate naţională", şi Adrian Ionel a încasat, potrivit declaraţiei de avere din 2015, 400 de lei şi de la Centrul de Strategii Avansate, plin de absolvenţi ai serviciilor de informaţii, oameni din presă, Armată şi nu numai. Adrian Ionel a urmat şi cursurile Centrului de Strategii Avansate, apărând în promoţia din septembrie 2014- pe Tehnici în Analiza de Intelligence. În 6 iunie 2016, şi Adrian Eugen Ionel, s-a votat singur director general al Unifarm SA a doua oară, luându-i locul lui Ion Maranda, la conducerea CN Unifarm SA.
Contractul din 2016, de aproape 140.000 de euro între ministrul Sănătăţii, Patriciu Andrei Achimaş Cadariu şi directorul general Unifarm SA, Ion Maranda este avizat şi de directorul general de Buget şi Contabilitate de la acea vreme din Ministerul Sănătăţii, Georgeta Bumbac. Georgeta Bumbac este potrivit presei un alt funcţionar public campion, fiind fina baronului PSD de Constanţa, Felix Stroe.
De-a lungul timpului, relaţia Unifarm (cu acţionar Ministerul Sănătăţii) - Ministerul Sănătăţii s-a realizat inclusiv prin personaje comune. Un alt demnitar din ministerul Sănătăţii, condus acum de Nelu Tătaru, care a fost implicat în activitatea CN Unifarm SA este chiar secretarul general adjunct al ministerului, Dănuţ Cristian Popa. Potrivit CVului său, secretarul general al Ministerului Sănătăţii, Dănuţ Cristian Popa a fost în perioada martie- august 2017- chiar preşedinte al Consiliului de Administraţie al CN Unifarm SA.
În trecut, Popa a fost secretar general adjunct al Ministerului Tineretului şi Sportului, Consilier- şef de Cabinet al Preşedintelui C.S.Dinamo Bucureşti, chestorul Marcel Popescu, a fost secretar general al Federaţiei Române de Tir Sportiv, iar din 2016 a aterizat din funcţia de secretar general adjunct la Sport pe aceeaşi funcţie în Ministerul Sănătăţii.
Numai că în mai 2015 Popa s-a trezit cu o problemă. CNSAS l-a găsit titular de fond informativ de reţea, a descoperit că a fost recrutat în 1982 de către fosta Securitate pentru supravegherea informativă a unui cetăţean străin care era şi colegul său de facultate. CNSAS a constatat că Popa semnase de angajament cu numele conspirativ „Pană" şi note informative, dar fusese scos din reţea în 1986 de fosta Securitate pentru că „i-a scăzut randamentul" şi nu a tratat cu „suficientă seriozitate legătura" cu fosta Securitate.
În ciuda notelor informative şi angajamentului cu fosta Securitate, CNSAS nu i-a atribuit lui Dănuţ Cristian Popa calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii şi, astfel, Popa a ajuns om cheie în Ministerul Sănătăţii unde este şi acum. Ministerul Sănătăţii a fost solicitat în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public să ofere toate contractele încheiate cu CN Unifarm SA şi cele ale Unifarm SA pe timp de pandemie COVID-19, dar nu a răspuns până în prezent, concluzioneaza ancheta Mediafax.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...