Un soldat implicat în sabotarea Nord Stream avea pașaport românesc

Postat la: 22.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un soldat implicat în sabotarea Nord Stream avea pașaport românesc

Un soldat implicat în sabotarea Nord Stream avea pașaport românesc, scrie presa europeană (cotidianul danez Berlingske, alături de ziarul german Süddeutsche Zeitung, posturile de radio-TV Norddeutscher și Westdeutscher Rundfunk, presa online poloneză de investigație Frontstory.pl și tabloidul suedez Expressen).

Presa relatează că o barcă cu pânze - "Andromeda" - joacă un rol în ancheta germană. Ambarcațiunea a acostat la Christiansø din arhipelagul Ertholmene, la nord-est de insula daneză Bornholm, în septembrie anul trecut. Presa citată susține că Andromeda avea la momentul respectiv un echipaj format din cinci bărbați și o femeie. Unul dintre acești bărbați, susțin media, este un cetățean ucrainean, în vârstă de 26 de ani.

Se pare că acesta ar fi adus un pașaport românesc, dar proprietarul pașaportului era acasă în România la momentul respectiv, scrie Berlingske.

Pe 26 septembrie, o scurgere pe Nord Stream 2 a fost observată la aproximativ 20 de kilometri sud de Dueodde, Bornholm. În dimineața următoare, alte două scurgeri au fost observate pe Nord Stream 1, la nord-est de Bornholm. În total, au fost confirmate patru scurgeri de gaze pe gazoducte.

Vasul cu pânze ar fi fost închiriat de o companie cu birouri în Polonia.

Proprietarul companiei este o femeie care locuiește în Peninsula Crimeea ocupată. Ea a devenit proprietara companiei în 2020, când a înregistrat-o cu un pașaport ucrainean. Berlingske notează că ea este în prezent cetățean rus.

Cotidianul danez scrie, de asemenea, că firma cu sediul în Polonia a înregistrat venituri doar pentru o scurtă perioadă din 2020. CEO-ul companiei este o femeie de 55 de ani din Kiev, capitala Ucrainei. Se pare că ea este înregistrată ca lider la mai multe companii.

Grupul internațional media a cerut autorităților din fiecare dintre țările respective să comenteze informațiile.

Unitatea de informații a poliției daneze (PET) a declarat pentru Berlingske că nu oferă comentarii cu privire la cazurile active.

loading...
PUTETI CITI SI...