Un luptător Wagner povestește cum a început revolta lui Evgheni Prigojin: "Poliţia ne-a salutat pe drum!"

Postat la: 23.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un luptător Wagner povestește cum a început revolta lui Evgheni Prigojin:

Un combatant Wagner care a luat parte la tentativa de revoltă de luna trecută împotriva conducerii de la Moscova spune că el şi camarazii săi "habar nu aveau" de ceea ce se întâmpla, relatează BBC. Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reuşit să discute cu un comandant de rang mai mic, care s-a aflat în mijlocul acţiunii.

În decurs de doar 24 de ore, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat luna trecută o insurecţie, trimiţându-şi trupele în oraşul Rostov pe Don din sudul ţării şi anunţând apoi un marş spre Moscova.

Gleb - nume fictiv dat de BBC interlocutorului cu care a stat de vorbă - fusese implicat anterior în luptele pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea sa în cazarma din regiunea Luhansk ocupată de ruşi. Dis-de-dimineaţă, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner pe care Gleb nu a dorit să- numească din motive de securitate, dar care acţiona la ordinele lui Prigojin şi ale Consiliului de comandă Wagner.

"Este o desfăşurare completă", i s-a spus lui Gleb. "Formăm o coloană, să ne mişcăm", a transmis comandantul. Gleb susţine că nu i s-a spus nimănui încotro se va îndrepta coloana, dar a fost surprins când şi-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistenţă, confirmă el, în timp ce treceau graniţa rusă în regiunea Rostov. "Nu am văzut niciun poliţist de frontieră", îşi aminteşte el. "Dar poliţia rutieră ne-a salutat pe drum", adaugă mercenarul.

Canalele Telegram asociate cu Wagner au susţinut chiar, ulterior, că poliţiştii de frontieră de la punctul de control din Bugaevka au depus armele la sosirea luptătorilor lui Wagner. Aceste canale au distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de la faţa locului şi care arată peste 20 de indivizi neînarmaţi, îmbrăcaţi în camuflaj.

Pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile agenţiilor de aplicare a legii din oraş şi să ocupe aeroportul militar. Unităţii lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB). Dar în timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie complet închisă şi goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă există vreun semn de viaţă.

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o uşă s-a deschis şi două persoane au ieşit în stradă. "Au spus: Băieţi, hai să facem o înţelegere", povesteşte Gleb. "Eu am spus: Despre ce să facem o înţelegere? Acesta este oraşul nostru. Aşa că am convenit să ne lăsăm în pace unii pe ceilalţi. Au ieşit să fumeze din când în când", a relatat Gleb.

Jurnaliştii din Rostov au raportat o situaţie similară cu multe clădiri guvernamentale din oraş şi din împrejurimi. Luptătorii din Wagner le survolau mai întâi cu drone şi apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsaţi să intre cu mâncare.

În timp ce se întâmplau toate acestea, liderul Wagner Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Iunus-bek Evkurov, şi cu şeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alekseev.

Prigojin le-a cerut să îi predea pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, şi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu. Dar în timp ce Prigojin discuta cu oficialii ruşi, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mişcare.

Gleb a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofiţer al forţelor speciale care este văzut rar în public. Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej şi se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el.

Aşadar, ştia Gleb planul - ce intenţiona sau ce plănuia să facă Prigojin? El jură că nu şi spune că nu avea nici cea mai mică idee. "Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram, la fel ca şi dumneavoastră", susţine luptătorul Wagner.

Pe măsură ce ziua trecea, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov erau transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinşi să vadă localnicii şi chiar jurnalişti locali zâmbind aparent şi discutând cu unii dintre luptătorii Wagner - de obicei foarte rezervaţi - care le ocupau oraşul. "Erau foştii deţinuţi.Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei", explică Gleb.

Pentru luptătorii vechi precum Gleb, care au fost angajaţi cu mult înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar înţelese. El a declarat pentru BBC că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi "anulat", adică ucis.

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi şi i s-a spus, fără nicio explicaţie, că el şi unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Luhansk. În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, urmăreau ştirile pe Telegram. Au citit că împotriva lui Prigojin fuseseră iniţiate acuzaţii penale, apoi retrase, şi că urma să plece în Belarus. Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi traşi la răspundere pentru rolul lor în revoltă datorită "meritelor lor de luptă".

Pentru Gleb şi unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Luhansk şi să aştepte noi ordine. Gazdele lor, autorităţile aşa-numitei Republici Populare Luhansk, militanţii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor de viitor şi despre ce se va întâmpla cu echipamentul şi muniţia lor, spune el. Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: "Contractul meu nu a expirat încă".

loading...
PUTETI CITI SI...