Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine"

Postat la: 02.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine

Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată", o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.

„Deseori sunt întrebat despre război ca despre un proces, iar eu pot să vă povestesc despre oamenii de lângă mine. Orice vis neîntemeiat în victorie le poate pune viața în pericol", scrie jurnalistul pe Facebook, menționând că este mult mai prudent în a face prognoze decât cei aflați departe de front, comentează libertatea.ro.

Pavlo Kazarin a lucrat la diverse publicații prestigioase de la Kiev ca „Ukrainska pravda", Radio NV sau postul de televiziune ICTV. După ce a fost înrolat în armată, a luptat în mai multe regiuni, a eliberat diverse localități și a salvat vieți omenești. După o pauză îndelungată, Kazarin a decis să scrie câteva rânduri despre războiul din Ucraina.

Jurnalistul observă că în interiorul societății ucrainene, toți cred în victoria Ucrainei asupra Rusiei, comparând deseori situația actuală cu Al Doilea Război Mondial. Ucrainenii cred că vor elibera toate teritoriile, Rusia va fi învinsă, Moscova va plăti despăgubiri, iar criminalii de război vor fi trași la răspundere. Totuși, scenariul optimist poate să nu se întâmple, scrie jurnalistul, iar societatea trebuie informată mult mai pragmatic.

„Întotdeauna există un mare risc să devenim ostaticii propriilor noastre așteptări. Chiar și ieșirea la frontierele noastre din 1991 nu înseamnă sfârșitul războiului. Rusia va alege calea apărării, va renunța la orice negocieri, își va vindeca rănile războiului. În același timp, copiii ruși vor fi învățați la școală că orașele lor Herson, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Simferopol au fost ocupate de fasciști", scrie Kazarin din zona ostilităților, menționând că războiul poate să reizbucnească mai târziu, într-o altă formă.

După aproape un an de lupte în estul țării, în special în orașul Bahmut, jurnalistul le propune ucrainenilor să nu fie optimiști, ci realiști. El susține că războiul din Bosnia a durat patru ani, cel din Coreea - trei, iar Franța a luptat în Vietnam șapte. „Putin consideră acest război unul foarte important pentru moștenirea politică ce o lasă urmașilor săi, de aceea, el nu are de gând să se retragă din Ucraina", subliniază Pavlo Kazarin.

El se arată a fi furios pe „vânzătorii de povești ieftine" despre victoria rapidă a Ucrainei, despre „puciul de la Kremlin", „bolile oncologice ale lui Putin" sau „răscoalele din regiunile ruse". Jurnalistul, care luptă în armata ucraineană împotriva agresiunii ruse, susține că pe front nu au loc minuni, nu „vine Dumnezeu cu mașina să ne salveze". „Credința voastră în victorie nu are niciun rost, dacă voi nu faceți nimic pentru asta", se adresează militarul compatrioților săi.

Din tranșeele războiului ruso-ucrainean, jurnalistul originar din Crimeea scrie că după primele săptămâni de „selfie eroice", oboseala devine tot mai acută. Rezistă doar cei care găsesc puteri să continue. „Această ploaie va fi îndelungată și trebuie să ne obișnuim cu ea. Cei care aleg tactica unui sprinter nu vor reuși să parcurgă un maraton", subliniază Kazarin, adăugând că imaginea reală a unui război diferă de cea din filme, pentru că include disconfort, stres, rutină, birocrație și eforturi fizice enorme. De aceea, a învinge într-un război nu este atât de ușor, cum cred unii.

Jurnalistul consideră că armata ucraineană rezistă eroic, iar acest fapt deja este o minune. În același timp, societatea, în pofida atacurilor cu rachete, are o viață cât de cât normală. În acest sens, Ucraina este norocoasă, pentru că nu a venit peste ea catastrofa umanitară. Mai mult decât atât, Kievul încă speră să realizeze reforme pe timp de război.

„Cunoscuții mei îmi scriu uneori că pe calendarul lor interior încă este februarie două mii douăzeci și doi. Mulți visează la o revenire la ce a fost odată. Eu nu sunt de acord. Au fost prea multe pentru a fi uitate. Avem un singur an al unui război la scară largă și habar nu avem câte vor mai fi. Tot ce se întâmplă cu noi acum nu este o deviere de la normă, ci noua noastră normă", scrie jurnalistul ucrainean.

El îi îndeamnă pe ucraineni să nu mai fie dominați de iluzii și să spună lucrurilor pe nume, pentru a nu fi învinși: „Viața devine mai simplă în acel moment când înțelegi că mai bine nu va fi".

loading...
PUTETI CITI SI...