Un israelian implicat în trafic cu cu ovule e acționar la firma care vinde testele prenatale pentru care Dragnea aloca jumătate de miliard de lei de la buget

Postat la: 12.02.2019 19:52 | Scris de: ZIUA NEWS

Un israelian implicat în trafic cu cu ovule e acționar la firma care vinde testele prenatale pentru care Dragnea aloca jumătate de miliard de lei de la buget

Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale "Panorama", despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma americano-israeliană Natera.

Testele Panorama, firma la care Ponta a facut referire, sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL. Unul dintre acționarii companiei a fost implicat într-un scandal internațional de trafic de ovule declanșat de o investigație BBC în 2005. Dragnea a scris în amendamentul la buget că "Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei". La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

Destul de neobișnuit ca într-un act legislativ care privește bugetul să apară numele unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, "teste prenatale"), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile, scriu cei de la G4Media.

Unul dintre acționarii AMS 2000 TRADING IMPEX SRL este cetățeanul israelian Yaacov Hof, asociat care a fost și administrator al companiei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Yaacov Hof a fost în trecut acționarul firmei Global Art, care opera o clinică în România în anii 2000, despre care BBC a arătat că ar fi făcut expert cu ovule și embrioni umani prelevați în România.

Investigația BBC a fost preluată la acele moment de toată presa din România. Jurnalul Național arăta într-un articol din 2005 că "specialistii citati de jurnalistii britanici le reproseaza ginecologilor si embriologilor care gestioneaza afacerea Global Art ca recolteaza ovule din Romania, le fecundeaza cu sperma unor barbati din strainatate si, cu embrionii astfel obtinuti, fertilizeaza cupluri care platesc cu bani grei fericirea de a avea copii". Jurnalul Național scria la acel moment că ovulele erau recoltate de la tinere sărace, iar afacerea urma să fie investigată atât de Ministerul Sănătății, cât și de procurori.

Și cotidianul Gândul scria în 2005 că "politistii bucuresteni au obtinut proba traficului cu embrioni umani, facut de fabrica de bebelusi la borcan Global Art. Termenii contractului de asigurare incheiat de reprezentantii acestei firme reconstituie circuitul pe care SRL-ul bucurestean il folosea de ani de zile, fara ca autoritatile sa intervina. Un reportaj al BBC News si imbolnavirea unei tinere de 19 ani, care a donat ovule, la sfarsitul lunii ianuarie, la clinica Global Art, au declansat o ancheta in acest caz. Politistii bucuresteni, impreuna cu angajati ai Directiei de Sanatate Publica si comisari ai Garzii Financiare, au verificat mai multe documente ale firmei Global Art". Nu există informații despre dosarul instrumentat de procurori la acel moment, dacă a fost trimis în judecată și dacă au fost pronunțate decizii în instanță.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus luni, 11 februarie, două amendamente în nume propriu la proiectul de buget prin care solicită diminuarea fondurilor alocate serviciilor secrete cu 525 de milioane de lei, potrivit PSD. Dragnea propune ca cei mai mulți bani să fie luați de la SRI, 445 de milioane de lei. De asemenea, de la SIE solicită tăierea a 30 de milioane, iar de la SPP - 50 de milioane. Unul dintre amendamentele depuse de Liviu Dragnea arată că "Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății (...) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali"

Motivație: Suma propusă asigură implementarea de către Ministerul Sănătății a 3 programe pentru populație, respectiv: Programul Vitamina D - proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați; Programul Panorama - presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program.

Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament de la capitolul "Ordine publică și siguranță națională", titlul "Cheltuieli de personal". Amendamentele au fost votate luni și marți de comisiile de specialitate.

loading...