Un cercetător român din SUA răstoarnă ipoteaza FBI în cazul Trump: au fost 3 arme folosite in atentat

Postat la: 15.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un cercetător român din SUA răstoarnă ipoteaza FBI în cazul Trump: au fost 3 arme folosite in atentat

Analiza criminalistică sugerează că până la trei arme au fost folosite la mitingul lui Trump, informează CNN. FBI-ul a spus că atcatorul a acționat singur.

Primele trei focuri au fost în concordanță cu presupusa armă A, următoarele cinci au fost în concordanță cu presupusa armă B, iar „impulsul acustic" final a fost emis de o posibilă armă C, conform analizei audio realizată de românul Cătălin Grigoraș, directorul Centrului Național pentru Media și Criminalistică de la Universitatea Colorado din Denver și Cole Whitecotton, Senior Professional Research Associate la aceeași instituție.

Fotografiile arată o secvență tipică atunci când un glonț supersonic trece pe lângă un microfon, înainte de „sosirea sunetului corespunzător exploziei botului", a explicat și Robert Maher, care predă criminalistica audio la Montana State University, pentru CNN.

Grigoraș a fost președinte al Rețelei europene a institutelor de științe criminalistice - Grupul de lucru pentru analiză audio și vorbire judiciară în perioada 2007-2009. Este membru al Audio Engineering Society (AES), al Academiei Americane de Științe Criminale (AAFS) - Secțiunea Științe Digitale și Multimedia; dar și la Grupul de lucru științific pentru dovezi digitale (SWGDE) - Comitetul audio.

A publicat numeroase articole audio/video criminalistice și este coautor al Ghidurilor de bune practici pentru analiza ENF în autentificarea criminalistică a dovezilor digitale (2009). Sponsorii de finanțare includ Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) și Departamentul american de Justiție (DOJ).

Presupusul atacator de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR cumpărată legal pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au declarat duminică oficiali ai FBI, adăugând că nu au indicii privind probleme de sănătate mintală ale suspectului şi se concentrează pe obţinerea accesului la telefonul său.

Într-o convorbire telefonică cu reporterii, oficialii FBI au declarat că ancheta se află într-un stadiu incipient şi nu au identificat încă o ideologie asociată suspectului. Aceştia au declarat că găsirea motivului din spatele împuşcăturilor este una dintre priorităţile lor. Bobby Wells, director adjunct al Diviziei de combatere a terorismului de la sediul FBI din Washington, D.C., a declarat că FBI investighează acest caz ca pe o tentativă de asasinat, dar îl analizează şi ca pe un potenţial atac terorist intern.

FBI încă investighează activ trecutul trăgătorului şi lucrează inclusiv la obţinerea accesului la telefonul său. "Lucrăm pentru a avea acces la telefon", a declarat duminică Kevin Rojek, agent special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh. "Am trimis telefonul la laboratorul nostru de la Quantico", a precizat el. Rojek a spus că FBI nu are niciun fel de date concrete în acest moment cu privire la acţiunile trăgătorului imediat înainte de a trece la atacul asupra lui Trump. El a adăugat că familia trăgătorului a cooperat în anchetă.

Rojek a confirmat, pe de altă parte, informaţii apărute până atunci pe surse, potrivit cărora forţele de ordine au depistat un "dispozitiv suspect" în maşina suspectului. Dispozitivul a fost "securizat şi este în curs de analiză", a spus oficialul FBI. Rojek a îndemnat publicul să comunice orice informaţii pe care le-ar putea avea, menţionând că FBI a primit deja peste 2 000 de ponturi. Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a atras atenţia, de asemenea, că FBI a observat în social media o creştere a numărului de persoane care au încercat să imite sau să pozeze ca trăgătorul acum decedat.

Procurorul general Merrick Garland a declarat că şi-a petrecut dimineaţa în şedinţe de informare cu personalul Departamentului Justiţiei şi "l-a informat pe preşedintele Biden în Situation Room" cu privire la anchetă. "Violenţa la care am asistat ieri este un atac la adresa democraţiei însăşi", a declarat Garland. "Acest lucru trebuie să înceteze", a conchis el.

Autorităţile l-au identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, ca fiind atacatorul care ar fi încercat să-l asasineze sâmbătă pe fostul preşedinte Donald Trump la un miting din Pennsylvania. Până în prezent, anchetatorii nu au găsit nicio dovadă pe reţelele de socializare sau alte înscrisuri ale lui Crooks care ar putea ajuta la identificarea motivaţiei sale pentru tentativa de asasinat.

Crooks locuia în suburbia Bethel Park din Pittsburgh, la aproximativ 60 de km sud de locul desfăşurării mitingului lui Trump. Arma folosită de Crooks a fost o armă de tip AR, potrivit FBI. Arma a ajuns la tatăl lui Crooks, ceea ce a contribuit la stabilirea identităţii atacatorului, deoarece acesta nu avea asupra sa niciun act de identitate. Conform documentelor publice, Crooks era înscris la vot ca republican şi, anterior, contribuise cu o sumă mică la un grup de orientare democrată.

El a votat o singură dată, la alegerile generale intermediare din 2022, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al comitatului Allegheny. Alegerile prezidenţiale din acest an ar fi fost primele pentru care ar fi avut vârsta pentru a vota. Crooks a lucrat ca ajutor de dietetician la Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center, un azil aflat la mai puţin de o milă de locuinţa familiei sale, a confirmat unitatea. Potrivit unei asistente medicale din cadrul unităţii, care a cerut să nu fie numită, forţele de ordine au percheziţionat centrul duminică.

Crooks a fost hărţuit în liceu, nu se potrivea cu ceilalţi elevi şi a fost descris de foştii colegi ca fiind tăcut. A absolvit liceul Bethel Park în 2022, potrivit presei locale şi unui videoclip al festivităţii de absolvire a şcolii. Ambii părinţi ai lui Crooks au lucrat ca asistenţi sociali, conform înregistrărilor licenţei. Tatăl său este înregistrat la vot ca libertarian, iar mama sa este înregistrată ca democrată, arată înregistrările electorale de stat. Contactat de CNN sâmbătă seara târziu, tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, a declarat că încearcă să îşi dea seama "ce naiba se întâmplă", dar că va aştepta până când va vorbi cu forţele de ordine înainte de a vorbi despre fiul său. El nu a putut fi contactat din nou duminică.

loading...
PUTETI CITI SI...