Un celebru analist economic prezice dezastrul: criza actuală va fi mai gravă decât Marea Depresiune

Postat la: 03.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un celebru analist economic prezice dezastrul: criza actuală va fi mai gravă decât Marea Depresiune

Celebrul analist economic, Farouk Mezghich, susține că actuala criză economică se va dovedi mai gravă decât Marea Depresiune din 1929-1932, cunoscută în istorie drept "Marea Criză". El sfătuiește oamenii să cumpere aur și argint, aceste două metale prețioase având calitatea că nu-și vor pierde din valoare.

Există numeroase asemănări între ceea ce trăim în acest an şi ce s-a întâmplat de fapt chiar înainte de marea criză economică ce a început în septembrie 1929.

Cu toate acestea, ce vedem astăzi ar duce la o situaţie mult mai gravă şi ar necesita acţiuni urgente.

Să sperăm că NU.

Ce s-a întâmplat în 1929?

Piaţa bursieră a pierdut treptat 80% din valoarea sa între 1929 şi 1932. În primele două săptămâni de la prăbuşirea din septembrie 1929, aceasta a pierdut deja aproximativ 40% din valoare. După intervenţii pe termen scurt din partea Băncii Federale pentru a limita criza, aceasta s-a agravat, s-a prelungit şi s-a extins la nivel mondial.

Luând în considerare inflaţia, cei care au investit în 1929 au trebuit să aştepte până în 1992 pentru a ajunge la un echilibru (sau pentru a avea cel puţin 0% randament) în privinţa investiţiei lor.

2022 este noul 1929 .. dar în rău

Asemănare #1: Aceeaşi lipsă de reglementare care duce la haos

În 1929, piaţa bursieră era supraevaluată, deoarece investitorii de retail inundau piaţa bursieră: oamenii obişnuiţi luau împrumuturi cu uşurinţă pentru a cumpăra acţiuni şi profitau de creşterea valorii acţiunilor pentru a-şi plăti datoriile. Aceeaşi situaţie se întâmplă şi în zilele noastre, dar cu puţine diferenţe. În 1929, aveam o singură piaţă financiară (bursa) care era mai puţin reglementată decât cea din 2022, însă astăzi avem şi o piaţă financiară populară, care este complet nereglementată: cea a monedelor cripto.

Asemănare #2: Aceeaşi pompare artificială a acţiunilor

În 1929, au existat şi manipulări planificate ale pieţei pentru a umfla artificial şi rapid valoarea marilor companii. Între martie şi august 1929, preţul acţiunilor pentru Radio Company of America - RCA (care era deja o companie mare) a crescut cu 50%, folosind tactici similare celor pe care le-am văzut în 2020 şi 2021 pentru multe acţiuni tehnologice în ultimii 2 ani.

Asemănare #3: Cel mai vechi truc va fi folosit din nou pentru a înrăutăţi lucrurile

Inundarea pieţei cu bani (aka tipărirea de bani, aka relaxare cantitativă) va întârzia criza, dar o va face mai lungă, mai gravă şi mai dureroasă pe termen lung.

Mulţi analişti confirmă faptul că această criză ar fi trebuit să se producă, dar a fost în cele din urmă amânată (şi s-a agravat) din cauza diferitelor variante ale Sars-CoV-2. De fapt, COVID-19 i-a făcut pe oameni să economisească bani, în timp ce Banca Federală şi alte bănci centrale au tipărit trilioane de dolari.

Acum, majoritatea ţărilor au încetat toate restricţiile chiar înaintea primăverii şi verii, când oamenii încep în mod tradiţional să cheltuiască pentru turism şi cumpărături.

Prin urmare, mulţi sunt de părere că începutul prăbuşirii ar urma să aibă loc în jurul acestei veri.

Această criză va fi mai gravă decât Marea Criză Economică

În 1929, criza a avut loc când dolarul era susţinut (aproape) de aur, în timp ce astăzi este doar fiat (susţinut doar de un decret guvernamental). În comparaţie, în anii 1930, bunurile s-au ieftinit, dar majoritatea oamenilor nu au economisit şi astfel nu au avut bani pentru a cumpăra bunuri, în timp ce astăzi oamenii au economisit bani care nu vor mai avea nicio valoare din cauza hiperinflaţiei şi a abandonării standardului aurului (Şocul Nixon).

Cumpăraţi aur: oamenii au decis cumva că aurul este atât de valoros încât se transformă în bani în timpul unei crize economice (şi nu mai este o marfă). În prezent, există o presiune ca preţul aurului să nu crească, pentru ca cei bogaţi şi puternici să poată acumula mai mult.

Cumpăraţi argint: din aceleaşi motive din care să cumpăraţi aur. În comparaţie cu aurul, argintul este de 8 ori mai abundent, mai util în multe industrii şi de 80 de ori mai ieftin.

 

loading...
PUTETI CITI SI...