UE vrea să pună la dispoziție dosarele noastre medicale către giganții tehnologici, fără permisiune

Postat la: 23.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

UE vrea să pună la dispoziție dosarele noastre medicale către giganții tehnologici, fără permisiune

În mai 2022, Comisia Europeană a propus Spațiul european de date medicale (EHDS) în încercarea de a îmbunătăți modul în care aceste informații sensibile sunt puse la dispoziție pentru diferite tipuri de utilizări.

EHDS propune, de asemenea, să oblige din punct de vedere legal spitalele sau medicii să transmită dosarele medicale unei agenții guvernamentale nou create, care, la rândul ei, poate permite accesul oricărei persoane care pretinde că are un interes în cercetare.

Nu numai cadrele universitare sunt incluse, ci și companiile farmaceutice, startup-urile de aplicații de wellness și, mai ales, corporațiile Big Tech care culeg date, precum Google și Facebook.

Prin urmare, informațiile din dosarele mediale sunt aproape imposibil de anonimizat în mod eficient, ceea ce înseamnă că sunt ușor de identificat în afara unui cabinet medical de familie.

Acesta este motivul pentru care 75 % dintre europeni au declarat într-un sondaj Ipsos recent că sunt dispuși să permită accesul cercetătorilor la dosarele lor medicale doar dacă li s-a cerut consimțământul explicit, iar acest lucru ar trebui să fie cerut de EHDS.

Fără o astfel de cerință de consimțământ, Google, de exemplu, ar putea obține acces la datele pacientului pentru a-și antrena noua inteligență artificială în scopul unei aplicații de wellness. Iar rezultatul acestei acțiuni ar putea alimenta activitatea de publicitate a companiei.

Potrivit Euobserver, EHDS nu prevede ca pacienților să li se ceară permisiunea; nu include nici măcar un drept de a obiecta la acest tip de partajare excesivă a datelor.

EHDS ar face ca medicii și alți profesioniști din domeniul medical să fie complici în comercializarea și monetizarea forțată a fiecărui aspect al sănătății oamenilor, fără a le cere vreodată consimțământul.

Industria tehnologică globală așteaptă doar ocazia de a pune mâna pe datele medicale ale europenilor. Apple are deja o ofertă extinsă de „sănătate digitală", iar, în 2020, Google a plătit peste 2 miliarde de dolari pentru a achiziționa producătorul de dispozitive de sănătate Fitbit, în încercarea de a intra pe piața datelor medicale.

În același timp, dosarele medicale nu interesează doar Big Tech. Odată stocate în centre de date, administrate de stat, așa cum o propune EHDS, ar putea la fel de bine să fie utilizate abuziv de guverne.

Și nu numai atât: introducerea forțată a fișelor medicale a milioane de persoane într-o bază de date centralizată creează o țintă incredibil de atractivă pentru hackerii din întreaga lume.

loading...
PUTETI CITI SI...