UE sacrifica interesele propriilor state membre în favoarea susținerii cu orice preț a politicii pro-război in Ucraina

Postat la: 25.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

UE sacrifica interesele propriilor state membre în favoarea susținerii cu orice preț a politicii pro-război in Ucraina

UE joacă un joc periculos sacrificând interesele statelor membre în favoarea politicii sale de sprijin nelimitat pentru Ucraina, care a inclus suspendarea, în 2022, a taxelor și a controalelor legale asupra importurilor de cereale din această țară, scrie editorialistul Frank Wright de la Lifesite News.

Patru țări din UE au refuzat să accepte cantități masive de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui ieftine din Ucraina, care sunt transportate pe uscat.

Crearea unui coridor pentru livrarea de cereale ucrainene prin patru porturi din Marea Neagră a fost aranjată de Turcia și Rusia, sub auspiciile Națiunilor Unite. Aparent, pentru a preveni o penurie globală de alimente, aceasta a dus la relații tensionate între statele membre ale UE și managerii lor europeni, ale căror politici pro-război sunt adoptate indiferent de prețul plătit.

Ucraina a furnizat până acum aproape 28 de milioane de tone de cereale prin acest acord, ca răspuns la blocajele asupra livrărilor de cereale din Ucraina anul trecut. S-a vorbit despre o criză alimentară globală, Rusia fiind acuzată de înfometarea unor țări precum Egiptul, lipsită de provizii esențiale.

Cu toate acestea, cerealele promise nu au fost furnizate în Africa, Pakistan și Orientul Mijlociu, ci au rămas în principal în țările din Estul Europei. Fermierii din Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria s-au plâns de inundarea piețelor lor interne cu cereale ucrainene ieftine.

Nu este vorba doar de o cantitate excesivă livrată. Cerealele sunt nerecomandate pentru consumul uman.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a anunțat săptămâna trecută că testele efectuate pe 1.500 de tone de cereale din Ucraina într-o moară din Slovacia au dezvăluit că ele conțin un pesticid interzis în UE. Drept urmare, autoritățile slovace au decis să testeze toate cerealele ucrainene din țară și au interzis temporar procesarea acestora.

Folosirea intensă în Ucraina a substanțelor chimice interzise este doar o măsură, interzisă în UE, folosită pentru a produce recolte ieftine și în cantitate mare.

Narațiunea inițială a fost că SUA și aliații lor din UE trebuie să încheie un acord cu ONU pentru a garanta furnizarea continuă de cereale ucrainene țărilor în curs de dezvoltare aflate în nevoie. Acordul a fost negociat de Turcia cu Rusia în iulie anul trecut și a fost prelungit pe 18 martie pentru încă 60 de zile.

Fiasco-ul privind livrările de cereale arată antagonismul profund între statele membre ale UE - în special din Est - și politicile Comisiei Europene. UE încearcă să mențină războiul cu orice preț, găsind încă 100 de milioane de euro, săptămâna trecută, pentru a compensa fermierii - și va merge până la a cumpăra cereale considerate periculoase pentru consumul de către om sau animale.

Opoziția față de importul de produse alimentare poluate chimic din Ucraina a fost criticată de UE, un purtător de cuvânt al Comisiei afirmând pentru Euractiv, pe 18 aprilie: „... este important să subliniem că politica comercială ține de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile".

Bunăstarea statelor și a popoarelor lor nu este preocuparea tehnocraților. UE joacă un joc periculos sacrificând interesele statelor membre în favoarea politicii sale de sprijin nelimitat pentru Ucraina, care a inclus suspendarea controalelor legale - și a taxelor - asupra importurilor de cereale din această țară în 2022.

Potrivit The Guardian: În mai 2022, UE a permis Kievului să-și exporte stocurile de cereale prin bloc, după ce închiderea căilor maritime în Marea Neagră în urma invaziei Rusiei a alimentat o criză alimentară globală. Statele membre au convenit să importe anumite produse din Ucraina fără restricții cantitative și fără inspecții vamale și oficiale. [sublinierea adăugată]

Ce altceva - în afară de cerealele de calitate îndoielnică - a mai fost tranzitat prin această rută terestră către Europa și în alte părți nu se știe. Nimeni nu verifică. Rezultatul suspendării legii și a ordinii în acest sens poate avea consecințe politice iminente pentru cele patru state care refuză cerealele ucrainene.

Comisia Europeană se angajase inițial să își forțeze propriile state membre să importe cereale ilegale, fără taxe, în cantități considerabile. În urma protestelor din partea acestor patru state membre, Ungaria, Slovacia, Polonia, Bulgaria și România, a făcut un pas înapoi:

Un oficial al UE a spus că se va permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci țări doar dacă vor fi exportate către alți membri ai UE sau în restul lumii. Această măsură va dura până la sfârșitul lunii iunie.

Între timp, succesul inițiativei turcești, intermediată, în fond, pentru a consolida statutul diplomatic și strategic al Turciei, a dus la o blocare la intrarea în Marea Neagră.

Potrivit Ship and Bunker, situația privind transporturile în Marea Neagră este dificilă. Situația este cauzată în totalitate de numărul mare de nave de transport maritim care vor să intre în Marea Neagră - ceea ce provoacă întârzieri semnificative.

Peste 300 de nave așteaptă în strâmtorile turcești pentru a ajunge în porturile ucrainene pentru operațiuni de marfă, uneori de luni de zile.

Aceste tensiuni politice evidențiază două trăsături majore ale puterii în lumea de astăzi - importanța menținerii unei narațiuni propagandistice, pe lânga contradicția evidentă dintre interesele celor puternici și cele ale oamenilor pe care îi conduc.

Ce rost are să exportăm cereale pe care nimeni nu le vrea? Este o modalitate de a canaliza bani către Ucraina. Dacă acest lucru pare scandalos, să ne gândim la explicația recentă oferită de Seymour Hersh privind vizita directorului CIA la Kiev în ianuarie 2023.

În această vizită surpriză, șeful CIA, William Burns, a mers în Ucraina pentru a avea o audiență privată cu Zelenski. Probabil, ceea ce trebuia discutat era suficient de important - și urgent - pentru a necesita un zbor lung și o întrevedere față în față.

Care a fost motivul? Corupția severă. Totuși, acțiunile directorului CIA vă pot surprinde.

SUA au oferit bani Ucrainei pentru a cumpăra motorină, pentru a-și menține alimentate tancurile și blindatele. A ieșit la iveală faptul că Zelenski a cumpărat motorină ieftină de pe piața neagră și și-a însușit profiturile.

Cât de mult? Se estimează că 400 de milioane de dolari ar fi fost furați în acest mod - numai prin achiziționarea de motorină. Zelenski ar fi reușit acest lucru cumpărând motorina de la ruși, potrivit lui Seymour Hersh.

Directorul Burns a ridicat obiecții la vreo ceva din toate acestea? Nu. Potrivit lui Hersh, directorul CIA ar fi zburat la Kiev pentru a-l avertiza pe Zelenski că își supără propria armată șterpelind prea mulți bani.

Mesajul lui către președintele ucrainean - după cum mi-a spus un oficial de informații care cunoaște direct despre întâlnire -, a fost dintr-un film despre mafie din anii ‘50. Generalii de rang înalt și oficialii guvernamentali de la Kiev erau supărați de ceea ce au constatat a fi lăcomia lui Zelenski, așa că Burns i-a spus asta președintelui ucrainean, întrucât „și-a însușit o parte mai mare din banii furați decât cea pe care o iau generalii".

Narațiunile care ni se vând sunt la fel de dubioase ca și cerealele ucrainene. Ele creează dificultăți politicienilor, deoarece intră în conflict direct cu realitatea criminală pe care vor să o ascundă.

Consecințele unei astfel de afaceri sunt un „comerț bilateral" în care corupția înflorește. E un fenomen care ne-a schimbat propriul regim în unul care consideră adevărul drept un dușman la adresa securității naționale.

Tensiunile cu privire la cereale sunt un alt indiciu cu privire la interesele managementului - în menținerea unor afaceri necurate dependente de război, a cărui soluționare negociată trebuie evitată cu orice preț.

loading...
PUTETI CITI SI...