Toată lumea vrea să se urce în Expresul BRICS!
Postat la: 30.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Eurasia este pe cale să devină mult mai mare pe măsură ce țările se aliniază pentru a se alătura BRICS și SCO, conduse de China și Rusia, în detrimentul Occidentului.
Să începem cu ceea ce este, de fapt, o poveste despre comerțul global din Sud între doi membri ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). În centrul acestei povești se află deja faimoasa dronă Shahed-136 - sau Geranium-2, așa cum este cunoscută în Rusia: AK-47 al războiului aerian postmodern.
Statele Unite, într-un nou acces de isterie ironică, au acuzat Teheranul că înarmează forțele armate ruse. Atât pentru Teheran, cât și pentru Moscova, drona superstar, eficientă din punct de vedere al costurilor și teribil de eficientă, lansată pe câmpul de luptă ucrainean, este un secret de stat: desfășurarea sa a provocat o avalanșă de dezmințiri din ambele părți. Dacă dronele au fost fabricate în Iran sau dacă proiectul a fost achiziționat și fabricat în Rusia (opțiunea realistă) este irelevant.
Istoria arată că SUA înarmează Ucraina până la capăt împotriva Rusiei. Imperiul este un combatant de facto prin intermediul unei serii de "consultanți", consilieri, instructori, mercenari, arme grele, muniții, informații prin satelit și război electronic. Și totuși, oficialii imperiali jură că nu participă la război. Încă o dată, ei mint.
Bine ați venit la un alt exemplu grafic al funcționării "ordinii internaționale bazate pe reguli". Hegemonul decide întotdeauna ce reguli se aplică și când. Oricine i se opune este un dușman al "libertății", al "democrației" sau al oricărei alte platitudini a zilei și trebuie să fie - ce altceva - pedepsit cu sancțiuni arbitrare.
În cazul Iranului, sancționat până la uitare, rezultatul a fost, timp de decenii, o nouă rundă de sancțiuni. Acest lucru nu este important. Ceea ce contează este că, potrivit Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), nu mai puțin de 22 de țări - și continuă să se numere - se alătură cozii pentru că și ele vor să intre în dansul Shahed.
Chiar și liderul revoluției islamice, Ayatollahul Ali Khamenei, s-a alăturat la luptă, explicând că Shahed-136 nu este photoshop.
Cursa către BRICS+
Noul pachet de sancțiuni împotriva Iranului a "reușit" de fapt să dea o nouă lovitură la semnarea tot mai problematică a acordului nuclear relansat la Viena. O cantitate mai mare de petrol iranian pe piață ar ușura de fapt situația dificilă în care se află Washingtonul după recenta și epica respingere a OPEC+.
Cu toate acestea, rămâne un imperativ categoric. Iranofobia - ca și rusofobia - continuă să prevaleze pentru războinicii Straussian/Neocon care conduc politica externă a SUA și pentru vasalii lor europeni.
Așadar, asistăm la o nouă escaladare ostilă a relațiilor Iran-SUA și Iran-UE, junta nealeasă de la Bruxelles sancționând, de asemenea, producătorul Shahed Aviation Industries și trei generali iranieni.
Acum comparați acest lucru cu soarta dronei turcești Bayraktar TB2 - care, spre deosebire de "florile de pe cer" (geraniile Rusiei), s-a comportat lamentabil pe câmpul de luptă.
Kievul a încercat să îi convingă pe turci să folosească o fabrică de arme Motor Sich din Ucraina sau să înființeze o nouă companie în Transcarpatia/Lviv pentru a construi Bayraktars. Președintele oligarhului de 84 de ani al Motor Sich, Viaceslav Boguslayev, în vârstă de 84 de ani, a fost acuzat de trădare din cauza legăturilor sale cu Rusia și ar putea fi schimbat cu prizonieri de război ucraineni.
În cele din urmă, înțelegerea a eșuat din cauza entuziasmului excepțional al Ankarei de a lucra la stabilirea unui nou centru de gaz în Turcia - o sugestie personală a președintelui rus Vladimir Putin către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
Iar acest lucru ne aduce la interconectarea tot mai mare dintre BRICS și Consiliul de Cooperare de la Shanghai (SCO), format din nouă membri, de care acest caz de comerț militar dintre Rusia și Iran este legat în mod inextricabil.
OCS, condusă de China și Rusia, este o instituție pan-eurasiatică axată inițial pe combaterea terorismului, dar care acum este din ce în ce mai mult orientată spre cooperarea geoeconomică și geopolitică. BRICS, condus de triada Rusia, India și China, se suprapune peste agenda geoeconomică și geopolitică a OCS, extinzând-o în Africa, America Latină și dincolo de acestea: acesta este conceptul BRICS+, analizat în detaliu într-un raport recent al Clubului Valdai și adoptat pe deplin de Parteneriatul strategic Rusia-China.
Raportul analizează avantajele și dezavantajele a trei scenarii care implică posibili și viitori candidați BRICS+:
În primul rând, națiunile care au fost invitate de Beijing să participe la summitul BRICS din 2017 (Egipt, Kenya, Mexic, Thailanda, Tadjikistan).
În al doilea rând, națiunile care au participat la reuniunea miniștrilor de externe BRICS din luna mai a acestui an (Argentina, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, Arabia Saudită, Senegal, Thailanda, Emiratele Arabe Unite).
În al treilea rând, principalele economii din G20 (Argentina, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Turcia).
Și mai este și Iranul, care și-a exprimat deja interesul de a se alătura BRICS.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a confirmat recent că "mai multe țări" abia așteaptă să se alăture BRICS. Printre aceștia se numără un jucător crucial din Asia de Vest: Arabia Saudită.
Ceea ce face ca acest lucru să fie și mai uimitor este faptul că în urmă cu doar trei ani, sub administrația fostului președinte american Donald Trump, prințul moștenitor Mohammed bin Salmane (MbS) - conducătorul de facto al regatului - era absolut hotărât să adere la un fel de NATO arab ca aliat imperial privilegiat.
Surse diplomatice confirmă că a doua zi după retragerea SUA din Afganistan, emisarii lui MbS au început să negocieze serios cu Moscova și Beijing.
Presupunând că BRICS aprobă prin consensul necesar candidatura Riadului pentru 2023, cu greu ne putem imagina consecințele perturbatoare ale acesteia pentru petrodolar. În același timp, este important să nu subestimăm capacitatea de a face ravagii a celor care se ocupă de politica externă a SUA.
Singurul motiv pentru care Washingtonul tolerează regimul de la Riyadh este petrodolarul. Nu li se poate permite saudiților să ducă o politică externă independentă și cu adevărat suverană. Dacă acest lucru se va întâmpla, realinierea geopolitică va afecta nu doar Arabia Saudită, ci întregul Golf Persic.
Acest lucru este din ce în ce mai probabil după ce OPEC+ a ales de facto calea BRICS/SCO condusă de Rusia și China - în ceea ce poate fi interpretat ca un preambul "soft" la sfârșitul petrodolarului.
Triada Riyadh-Teheran-Ankara
Iranul și-a făcut cunoscut interesul de a adera la BRICS chiar înaintea Arabiei Saudite. Potrivit unor surse diplomatice din Golful Persic, acestea sunt deja angajate într-un canal oarecum secret prin intermediul Irakului pentru a încerca să ajungă la un acord. Turcia îi va urma în curând - cu siguranță în cadrul BRICS și, eventual, al OCS, unde Ankara are în prezent un statut de observator extrem de interesat.
Acum imaginați-vă această triadă - Riad, Teheran, Ankara - strâns legată de Rusia, India, China (nucleul actual al BRICS) și, în cele din urmă, de OCS, unde Iranul este încă singura națiune din Asia de Vest care a fost inclusă ca membru cu drepturi depline.
Lovitura strategică pentru Imperiu va fi de neegalat. Discuțiile care au condus la BRICS+ se concentrează pe calea dificilă către o monedă globală bazată pe mărfuri, care să poată ocoli primatul dolarului american.
Mai multe etape interconectate indică o simbioză tot mai mare între BRICS+ și OCS. Statele membre ale acesteia au convenit deja asupra unei foi de parcurs pentru a crește treptat schimburile comerciale în monede naționale în cadrul decontărilor reciproce.
State Bank of India - cel mai mare creditor din țară - deschide conturi speciale în rupii pentru comerțul cu Rusia.
Gazele naturale rusești către Turcia vor fi plătite în proporție de 25% în ruble și lire turcești, ca să nu mai vorbim de reducerea de 25% pe care Erdogan a cerut-o personal lui Putin.
Banca rusă VTB a început să transfere bani în China în yuani, ocolind SWIFT, în timp ce Sberbank a început să împrumute bani în yuani. Gazprom, gigantul energetic rus, a convenit cu China că plățile pentru livrările de gaz se vor face în ruble și yuani, în părți egale.
Iranul și Rusia își unifică sistemele bancare pentru schimburi ruble/rivale.
Banca Centrală a Egiptului se pregătește să stabilească un indice pentru liră - prin intermediul unui grup de monede și al aurului - pentru a distanța moneda națională de dolarul american.
Și mai este și saga TurkStream.
Acel cadou de la centrul de gaz
De ani de zile, Ankara a încercat să se poziționeze ca un centru de gaz privilegiat între Est și Vest. După sabotarea Nord Stream, Putin i-a făcut un cadou pe tavă, oferindu-i Turciei să mărească livrările de gaz rusesc către UE prin acest hub. Ministerul turc al Energiei a declarat că Ankara și Moscova au ajuns deja la un acord de principiu.
În practică, acest lucru înseamnă că Turcia va controla fluxul de gaze către Europa nu numai din Rusia, ci și din Azerbaidjan și din mare parte din Asia de Vest, inclusiv, eventual, din Iran, precum și din Libia, în nord-estul Africii. Terminalele GNL din Egipt, Grecia și Turcia ar putea completa rețeaua.
Gazul rusesc este transportat prin conductele TurkStream și Blue Stream. Capacitatea totală a conductelor rusești este de 39 de miliarde de metri cubi pe an.
Harta rutei gazului rusesc prin Turcia.
TurkStream a fost planificat inițial ca o conductă cu patru ramificații, cu o capacitate nominală de 63 de milioane de metri cubi pe an. În prezent, au fost construite doar două tronsoane - cu o capacitate totală de 31,5 miliarde de metri cubi.
Teoretic, o extindere este, prin urmare, mai mult decât posibilă - cu toate echipamentele fabricate în Rusia. Problema, încă o dată, este instalarea conductelor. Navele necesare aparțin grupului elvețian Allseas Group - iar Elveția face parte din nebunia sancțiunilor. În Marea Baltică, navele rusești au fost folosite pentru a finaliza construcția Nord Stream 2. Dar pentru o extindere a TurkStream, acestea ar trebui să opereze mult mai adânc în ocean.
TurkStream nu ar putea înlocui complet Nord Stream; acesta transportă volume mult mai mici. Avantajul pentru Rusia este că nu este exclusă de pe piața europeană. În mod evident, Gazprom și-ar asuma investiția substanțială de extindere a gazoductului doar dacă ar exista garanții irefutabile privind siguranța acestuia. Și există și dezavantajul suplimentar că prelungirea ar transporta, de asemenea, gaze de la concurenții Rusiei.
Indiferent ce se va întâmpla, rămâne faptul că combinația americano-britanică are în continuare o mare influență în Turcia - iar BP, Exxon Mobil și Shell, de exemplu, sunt jucători în aproape toate proiectele de extracție a petrolului din Asia de Vest. Astfel, ei vor fi cu siguranță implicați în operarea platformei de gaz turcești, precum și în stabilirea prețului gazului. Moscova trebuie să cântărească toate aceste variabile înainte de a se angaja într-un astfel de proiect.
NATO, desigur, va fi furioasă. Dar nu-l subestimați niciodată pe specialistul în pariuri speculative, Sultan Erdogan. Povestea sa de dragoste cu BRICS și OCS este abia la început.
Sursa: The Cradle
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...