Tentativa de asasinare a lui Trump, poveste de film. Dezvăluirile incredibile ale ofițerului SWAT care l-a văzut de la început pe atentator

Postat la: 12.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Tentativa de asasinare a lui Trump, poveste de film. Dezvăluirile incredibile ale ofițerului SWAT care l-a văzut de la început pe atentator

Incompetența cu care a acționat Serviciul Secret în cazul atentatului asupra lui Trump poate fi subiectul unui film. Cu circa o oră înainte de atentat, un ofițer SWAT a văzut un tânăr cu un aparat folosit de lunetiști pentru a măsura distanța până la țintă, relatează CNN.

CNN a publicat, zilele trecute, o analiză cu privire la modul în care autoritățile de forță din SUA au planificat și au reacționat la atentantul de asasinare a lui Donald Trump. „Cu un minut înainte ca autocarul fostului președinte Donald Trump să ajungă la mitingul din zona rurală Butler, Pennsylvania, un ofițer local SWAT, staționat într-o clădire din apropiere, a privit în jos de la etajul doi și a văzut un tânăr scoțând ceva din buzunar" - își începe CNN relatarea.

Ofițerul Greg Nicol a văzut prin binoclu că tânărul slab, cu păr lung și ochelari, ținea în mână un telemetru, un dispozitiv folosit de trăgători pentru a calcula distanța până la o țintă. Instrumentul era îndreptat spre scena unde Trump era pe cale să vorbească - scriu jurnaliștii americani. Când tânărul misterios a dispărut la scurt timp, instinctul lui i-a spus: „Trebuie să-l găsesc pe tipul ăsta".

În declarațiile sale publice cele mai cuprinzătoare de până acum, Nicol, precum și câțiva dintre colegii săi care au vorbit cu CNN, au împărtășit noi detalii despre ceea ce au descris ca fiind o planificare proastă pentru miting, o întrerupere dramatică a comunicării între poliția locală și Serviciul Secret. Din momentul în care Nicol l-a văzut pe Thomas Matthew Crooks cu telemetrul a început o cursă contracronometru pentru a-l opri pe potențialul asasin în vârstă de 20 de ani să-l omoare aproape pe Donald Trump.

„S-ar fi putut evita? Absolut", a spus Det. Pat Young, comandantul echipei SWAT din Beaver County și șeful lui Nicol. „Și ar fi trebuit evitat? Da, absolut." Cu câteva zile înainte ca Trump să urce pe scenă la mitingul său din 13 iulie de la Butler Farm Show, la aproximativ o oră nord de Pittsburgh, Serviciul Secret a început să pună în aplicare un plan pentru a-l proteja. Ca și în cazul altor astfel de evenimente, planul s-a bazat, în parte, pe ajutorul autorităților locale. În acest caz, asta a însemnat zeci de ofițeri de poliție, adjuncți ai șerifului, militari, paramedici și alții, staționați în diferite zone din apropierea scenei pe care Trump urma să vorbească.

O pereche de lunetiști de la serviciul secret, supranumiti Hercules 1 și Hercules 2, au supravegheat mulțimea chiar de deasupra și din spatele scenei. Alți lunetişti din echipele locale SWAT din Butler și județele din jur au ocupat poziții într-o tribună și, în cazul lui Nicol, la etajul doi al unei clădiri care aparține unei companii numită American Glass Research (AGR). Una dintre clădirile AGR se afla la aproximativ 150 de metri de scena unde Trump avea să vorbească mai târziu, dar în afara perimetrului stabilit de Serviciul Secret.

În urma unui briefing general în acea dimineață a unui oficial al forțelor de ordine din județul Butler, unde avea loc mitingul, Nicol a spus că el și alți lunetişti au fost desemnați să fie în interiorul clădirii AGR și direcționați către mai multe ferestre de la etajul doi, cu vedere la zona de intrare în terenul de miting și scena unde va vorbi Trump.

Un șef al echipelor de lunetiști din Butler care l-a întâlnit pe Nicol și pe partenerii săi la clădirea AGR le-a spus că misiunea lor este să privească pe acele ferestre și să scaneze zona pentru amenințări, a spus Nicol. Au fost instruiți să rămână ascunși. Și-au așezat puștile pe trepiede, astfel încât țevile să fie astfel postate încât să fie văzute din exterior.

Timp de mai bine de cinci ore, cei trei lunetişti - Nicol, un coleg membru al echipei SWAT din judeţul Beaver, pe nume Jason Woods şi un al treilea trăgător din echipa SWAT a judeţului Butler - au rămas ascunşi la etajul doi fără incidente. La aproximativ 4.26 p.m., Woods a ieșit din tura de serviciu. Când a plecat, a văzut pe cineva stând la o masă de picnic afară când ieșea din clădire îmbrăcat în camuflaj și purtând echipamentul de luptă. Woods le-a trimis un mesaj text omologilor săi că poziția lor a fost dezvăluită.

„Știe că voi sunteți acolo sus", a scris Woods. Autoritățile cred acum că a fost prima dată când forțele de ordine au pus ochii pe Crooks. Nicol s-a gândit puțin la mesajul primit în acel moment, a spus el. Nici nu l-a conectat imediat cu tânărului cu părul lung, pe care l-a văzut stând sub fereastră unde era staționat la AGR aproximativ 45 de minute mai târziu. Prezența lui acolo nu părea în regulă, se gândi Nicol. Nu a putut articula exact ce era, a spus el, dar orice simțea l-a determinat să facă poza tânărului la 5:14 p.m.

Până la acest moment, locul meetingului era plin de susținători de-ai lui Trump, iar autocarul fostului președinte era la 19 minute distanță. La 5:32 p.m., Nicol a privit din nou în jos de la o fereastră de la etaj și a văzut același tânăr. Acesta este momentul în care a mărit cu binoclul și a observat telemetrul. Instantaneu, evaluarea lui asupra tânărului a fost ridicată de la pur și simplu ciudată la potențială amenințare.

În următoarele 13 minute, Nicol a încercat să-și transmită îngrijorările pe lanțul de comandă. A transmis prin radio forțelor de ordine din Butler și le-a anunțat despre tânărul cu telemetrul. El a trimis, de asemenea, fotografii cu tânărul unuia dintre șefii săi din Beaver și a sugerat să trimită fotografiile cuiva din postul de comandă local, ceea ce a făcut.

Serviciul Secret și Poliția de Stat din Pennsylvania erau staționați la un post de comandă separat din apropiere, cu care nici Nicol, nici supervizorul său din Beaver County nu au putut comunica direct, a spus el. Cu toate acestea, o transcriere a comunicațiilor radio ale lui Butler - raportată pentru prima dată de Washington Post - detaliază un apel telefonic de la un comandant din Butler către un ofițer de poliție de stat care transmite avertismentul lui Nicol. Polițistul de stat a transmis apoi informațiile agenților Serviciului Secret, tot în postul de comandă, la aproximativ 5.44 p.m.

În timp ce ceasul ticăie, iar Trump urcă pe scenă, Nicol a mers din fereastră în fereastră la etajul doi al clădirii AGR, căutându-l pe tânăr și întrebându-se de ce durează atât de mult până sosește ajutorul. „Nu văd niciun polițist sau pe nimeni afară care să-l caute", a spus el pentru CNN. „Ce se întâmplă aici?"

În timp ce Nicol a scanat mulțimea după Crooks, serviciul celular slab a împiedicat și mai mult comunicarea forțelor de ordine. „Avertisment pentru unități: internetul și serviciul de telefonie mobilă este oprit", se aude un ofițer spunând la 5.48 p.m. în stația radio a lui Butler. Un minut mai târziu, un adjunct al șerifului a transmis prin radio: „Poza ta probabil nu va ajunge, deoarece nu avem internet", i s-a apus.

La patru minute după aceea, șeful echipei de lunetişti de la Serviciul Secret a trimis echipelor sale un e-mail că forțele de ordine locale caută o persoană suspectă în afara perimetrului, pândind în jurul clădirii AGR. Imediat după ora 18.00, Nicol, privind pe o fereastră din partea de nord-vest a clădirii, l-a zărit pe Crooks din nou. De data aceasta, tânărul alerga și purta un rucsac negru.

Instinctiv, Nicol și-a părăsit postul de la etajul doi și a coborât scările în încercarea de a-l surprinde pe suspectul care părea să „vină și să plece și să dispară". Când a împins ușa, puștiul dispăruse. Tocmai atunci doi ofițeri de poliție au oprit în fața AGR și Nicol le-a strigat despre locul în care îl văzuse ultima dată pe suspect. Ofițerii au pornit în direcții opuse în jurul complexului AGR. În acest moment, Trump era pe scenă și se adresa mulțimii. Nicol a spus că-i auzea vocea bubuind prin difuzoare. Videoclipul descoperit de FBI îl arată pe Crooks urcându-se pe acoperișul clădirii AGR în jurul orei 6.06 p.m.

La scurt timp după aceea, un ofițer local de aplicare a legii a raportat la radio: „Cineva e pe acoperiș. Am pe acoperiș pe cineva cu pantaloni scurți albi." Un supervizor din Butler a transmis apoi informațiile la postul de comandă al Serviciului Secret la ora 18.09, conform transcrierii obținute de Washington Post. Lunetistii Hercules care îl acoperă pe Trump de sus și din spatele scenei s-au întors apoi cu fața spre proprietatea AGR din nord. Aproape simultan, un ofițer care era urcat pe acoperiș l-a văzut pe bărbatul înarmat, care s-a învârtit și și-a îndreptat pușca spre ofițer. Fără apărare, ofițerul și-a dat drumul și a căzut la pământ.

Câteva secunde mai târziu, Crooks a deschis focul, lovindu-l pe Trump la ureche, ucigând un participant la miting și rănind alți doi. Un lunetist al Serviciului Secret l-a împușcat pe Crooks. La două zile după împușcătură, Young, comandantul echipei SWAT din județul Beaver, a convocat o întâlnire a tuturor ofițerilor săi care fuseseră la miting. Young însuși era plecat în acea zi și a alergat la fața locului după ce bărbatul înarmat a deschis focul. Pe lângă Nicol și Woods din clădirea AGR, el avea acolo alți opt ofițeri în diferite roluri.

Un polițist veteran care a fost de două ori în Irak cu Garda Națională a Armatei, Young a făcut bilanțul a ceea ce au avut de spus membrii echipei sale. Deși rezultatul a fost, fără îndoială, tragic, era încrezător că oamenii lui și-au făcut treaba și au avut rezultate admirabile. Nici Young, nici ofițerii săi, însă, nu au fost pregătiți pentru acuzațiile care au urmat.

Directorii serviciilor secrete, șeful poliției statului Pennsylvania și parlamentarii au criticat acțiunile forțelor de ordine locale în timpul mai multor audieri importante din Congres. Ei au spus că au presupus că asigurarea complexului AGR a fost responsabilitatea polițiștilor locali și au sugerat, în mod fals, că ofițerii nu au vrut să urce pe acoperiș din cauza căldurii din acea zi. Ei au susținut că Nicol și-a abandonat postul și că lunetisții din interiorul clădirii AGR l-ar fi putut vedea pe Crooks dacă ar fi fost mai vigilenți.

Acuzațiile i-au determinat pe Young și pe procurorul districtual al județului Beaver, Nate Bible, să vină în apărarea ofițerilor lor. Într-un interviu din iulie pentru ABC, ei și-au împărtășit mai întâi unele dintre frustrările lor legate de planificarea proastă și de comunicările izolate din perioada premergătoare și în timpul evenimentului.

În interviurile cu CNN, Nicol și Woods au spus că se așteptau la instrucțiuni mai detaliate de la Serviciul Secret și s-au plâns de lipsa de claritate cu privire la planul complet de securitate. Lunetiştii au spus că nu au vorbit niciodată direct cu agenţii Serviciului Secret în pregătirea evenimentului - şi că nu li s-a cerut să spună partea lor de poveste, în ciuda faptului că au jucat un rol esenţial în identificarea ameninţării.

Vineri - la aproape patru săptămâni de la atac - Young a spus că a primit în sfârșit o notificare de la Serviciul Secret că anchetatorii vor să-l interogheze pe el și pe ofițerii săi. „Nu pot să cred că Serviciul Secret nu a vorbit cu niciunul dintre oamenii noștri", a spus el înainte de comunicarea de vineri. El a spus că a vrut să lămurească ce a mers prost în Butler și să remedieze problemele, deoarece primește deja cereri pentru evenimente viitoare de campanie.

Unele dintre eșecuri, au spus ofițerii, au devenit dureros de evidente în urma împușcăturii. Cel mai mult, poate, necesitatea unor comunicații mai bune între agenții. Pe de o parte, autoritățile din Butler au ocupat un centru de comandă din care puteau comunica cu propriii ofițeri și cu echipele din Washington și din județul Beaver care i-au sprijinit în timpul mitingului. Într-o altă locație, Serviciul Secret și poliția de stat au înființat un alt centru de comandă. Ofițerii locali de aplicare a legii, însă, nu au putut comunica direct cu soldații sau cu Serviciul Secret. Chiar și centrul de comanda din Butler a trebuit uneori să folosească telefoanele mobile personale pentru a contacta agenții de stat și federali - o problemă într-o zi în care serviciul celular nu era de încredere din cauza numărului mare de oameni din zonă.

O altă sursă de frustrare s-a învârtit în jurul planurilor pentru securizarea clădirii AGR în sine, situată în afara perimetrului stabilit de Serviciul Secret. Nicol a spus că el și Woods au presupus că ofițerii de patrulă vor proteja accesul la clădire, deoarece, în calitate de lunetişti înăuntru, nu vor putea să vadă sau să urmărească imediat pe cineva din apropierea clădirii. Dar asta nu s-a întâmplat. Nicols, Woods, Young și alți ofițeri din Beaver County nu au fost singurii care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planificarea Serviciului Secret.

Imagini cu camera corporală publicate săptămâna aceasta de Departamentul de Poliție din Butler, arată un ofițer care a ajuns la proprietatea AGR în câteva minute după ce Crooks a deschis focul plângându-se că a îndemnat Serviciul Secret să posteze un ofițer acolo cu câteva zile înainte de mitingul lui Trump. „Le-am spus, la naiba", spune ofițerul, conform videoclipului lansat ca răspuns la o solicitare a înregistrărilor publice de la CNN. „Am vorbit cu oamenii de la Serviciul Secret. Au spus: „Da, nicio problemă", adaugă ofițerul.

Pe fondul multiplelor anchete în curs cu privire la ceea ce fostul director al Serviciilor Secrete a recunoscut că a fost cel mai grav eșec operațional din ultimele decenii, oficialii agenției și-au retras criticile anterioare la adresa forțelor de ordine locale și și-au acceptat întreaga responsabilitate pentru a nu preveni atacul asupra lui Trump.

Într-o declarație publicată joi, ca răspuns la filmările cu camera corporală, purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret, Anthony Guglielmi, a declarat că agenția „apreciază partenerii noștri locali de aplicare a legii, care au acționat curajos în timp ce au lucrat pentru a localiza trăgatorul în acea zi". „Tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump a fost un eșec al Serviciului Secret al SUA și ne revizuim și ne actualizăm politicile și procedurile de protecție pentru a ne asigura că o tragedie ca aceasta nu va mai avea loc", a spus Guglielmi.

loading...
PUTETI CITI SI...