Taiwanul suspectează că nave chinezești au tăiat cablurile submarine de internet

Postat la: 09.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Taiwanul suspectează că nave chinezești au tăiat cablurile submarine de internet

Potrivit autorităților taiwaneze, la 2 februarie, o navă de pescuit chineză a deteriorat un cablu de comunicații submarin care leagă insula principală a Taiwanului de Insulele Matsu. Aproximativ o săptămână mai târziu, o navă de marfă chineză a secționat un alt cablu.

Situată la aproximativ 30 de mile în largul coastei chineze, mica insulă Dongyin a stabilit rapid un sistem de comunicații de rezervă, după cum a relatat WSJ. Noul sistem utilizează un radio cu microunde de mare putere pentru a transmite date către Taipei. WSJ a descris întreruperea ca pe un "scenariu de război" și "într-o potențială avanpremieră a unui atac chinezesc".

"Wartime Scenario" Unfolds As Taiwan Suspects Chinese Ships Cut Undersea Internet Cables

Taiwanul are o rețea de paisprezece cabluri submarine de fibră optică, unele dintre ele îngropate la o adâncime de până la 2,5 metri sub fundul mării. Aceste cabluri sunt esențiale, deoarece asigură 95% din traficul de date și voce al insulei.

"Wartime Scenario" Unfolds As Taiwan Suspects Chinese Ships Cut Undersea Internet Cables

Dacă planificatorii militari occidentali au învățat ceva din invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a depus un efort considerabil pentru a afecta grav infrastructura de internet din această țară est-europeană în primele zile ale războiului.

„Războiul din Ucraina a demonstrat cât de vital poate fi internetul pentru o țară mai mică care se confruntă cu o invazie, atât pentru a aduna sprijin global, cât și pentru a coordona rezistența. Dacă China ar tăia cablurile din Taiwan, cea mai mare parte a insulei ar fi aruncată în afara rețelei, lăsând-o vulnerabilă.”, scrie Wall Street Journal.

Pierderea internetului în insulele Matsu a alertat Taiwanul cu privire la potențiala amenințare la adresa securității naționale reprezentată de Beijing, care consideră că această națiune insulară face parte din China și și-a exprimat intenția de a prelua controlul asupra ei.

WSJ a precizat că până în prezent nu există dovezi care să susțină că Beijingul a tăiat intenționat internetul din insula Matsu. Oficialii taiwanezi au emis teoria că dragarea ilegală a nisipului chinezesc în jurul micii insule a expus cablurile și a permis deteriorarea accidentală de către nave.

Cu toate acestea, legislatorii taiwanezi avertizează: "Dacă o întrerupere a internetului se poate întâmpla în Matsu, același lucru s-ar putea întâmpla și în Taiwan", a declarat Wen Lii, directorul Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, în comitatul Lienchiang din Matsu.”

Și există o veste bună pentru Taiwan - la fel ca în Ucraina - serviciul de internet prin satelit Starlink oferit de SpaceX, compania lui Elon Musk, oferă internet de mare viteză pe care nici Rusia, nici China nu îl pot întrerupe complet.

loading...
PUTETI CITI SI...