Surse americane de securitate pentru WSJ: "Zelenski ar fi aprobat personal planul de aruncare în aer a Nord Stream"

Postat la: 15.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Surse americane de securitate pentru WSJ:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat planul de aruncare în aer a gazoductelor "Nord Stream" și "Nord Stream-2", dar a încercat să-și anuleze decizia, totul după ce CIA a aflat despre asta. Această precizare a fost făcută de publicaţia "The Wall Street Journal", citând surse.

Potrivit informațiilor acestora, oficiali ucraineni de rang înalt au început să vorbească despre posibilitatea aruncării în aer a gazoductelor în mai 2022. Conform planului inițial, operațiunea a presupus folosirea unui iaht mic și a mai multor scafandri, printre care trebuia să se afle și o femeie. Prezența acesteia era menită să creeze iluzia unei simple croaziere prietenoase. De asemenea, de finanţarea exploziei trebuiau să se ocupe inclusiv oameni de afaceri ucraineni.

Toate acordurile au fost încheiate verbal, pentru a nu lăsa dovezi sub formă de documente. Volodimir Zelenski a aprobat acest plan, dar Agenția Centrală de Informații din SUA a aflat despre el. La cererea CIA, liderul ucrainean a anunțat anularea operațiunii, dar fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, nu numai că i-a ignorat cererea, ci a schimbat şi planul inițial.

În special, Zalujnîi l-a implicat în organizarea atacului pe un fost ofițer al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Cervinski. Anterior, ziarul "Süddeutsche Zeitung", citând o anchetă comună cu postul de televiziune ARD și ziarul "Die Zeit", a anunţat că Procuratura Generală din Germania a emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean suspectat de implicare în atentatul cu bombă asupra "Nord Stream".

În ultima vreme, după cum a scris ziarul, acesta a locuit în Polonia. Potrivit datelor existente, el s-a ascuns acum. Procuratura germană, afirmă publicația, suspectează alţi doi instructori de scufundări ucraineni de implicare în sabotajul asupra "Nord Stream", inclusiv o femeie. Se presupune că toți trei ar fi făcut parte din echipajul iahtului cu vele "Andromeda", care este în centrul anchetei germane.

Nava ar fi putut fi folosită pentru a livra explozibili către conducte. Purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniştri german, Wolfgang Büchner, a declarat că ancheta cu privire la exploziile asupra gazoductelor "Nord Stream" și "Nord Stream-2" reprezintă cea mai mare prioritate pentru Guvernul german. Exploziile au distrus trei din cele patru conducte Nord Stream, care au devenit un simbol controversat al dependenţei Germaniei de gazul rusesc.

Rusia a dat vina pe Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare parte gazul rusesc de pe piaţa europeană profitabilă. Aceste ţări au negat implicarea. Germania, Danemarca şi Suedia au deschis anchete cu privire la incident, iar suedezii au găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziei, confirmând că exploziile au fost deliberate.

Anchetele suedeze şi daneze au fost închise în luna februarie a acestui an, fără identificarea vreunui suspect. În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă despre care a afirmat că ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibili şi a declarat Organizaţiei Naţiunilor Unite că, în opinia sa, scafandri instruiţi ar fi putut ataşa dispozitive la conducte la o adâncime de aproximativ 70-80 de metri.

loading...
PUTETI CITI SI...