Suntem în plin război monetar. Vom asista la prăbușirea sistemului

Postat la: 20.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Suntem în plin război monetar. Vom asista la prăbușirea sistemului

Autor: James Rickards

Am studiat economia monetară timp de aproximativ 50 de ani. Toate cercetările mele m-au condus la o singură concluzie - vom asista la prăbușirea sistemului monetar internațional.

Când spun asta, mă refer în mod specific la o prăbușire a încrederii în monedele de hârtie din întreaga lume. Nu este vorba doar de moartea dolarului sau de dispariția euro. Este vorba de o prăbușire a încrederii în toate monedele de hârtie.

În ultimul secol, sistemele monetare s-au schimbat în medie la fiecare 30-40 de ani. Înainte de 1914, sistemul monetar global se baza pe standardul clasic al aurului.

Desigur, la 31 de ani de la sfârșitul etalonului aur clasic, în 1945, la Bretton Woods a apărut un nou sistem monetar. Dolarul a fost desemnat în mod oficial principala monedă de rezervă la nivel mondial - o poziție pe care o deține și astăzi, deși această poziție este în curs de slăbire.

În cadrul acestui sistem, dolarul era legat de aur la 35 dolari pe uncie.

În 1971, Nixon a pus capăt convertibilității directe a dolarului în aur. Pentru prima dată, sistemul monetar nu mai era susținut de aur. Acesta urma să se bazeze acum pe cursuri de schimb flotante, fără o ancoră de aur.

În prezent, sistemul monetar existent are peste 50 de ani, așa că lumea ar fi trebuit să aibă de mult timp un nou sistem monetar.

Sancțiunile fără precedent pe care SUA și aliații săi le-au impus Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina nu au făcut decât să accelereze trecerea la un nou sistem monetar.

Sancțiunile iau mai multe forme și afectează multe domenii diferite ale comerțului și schimburilor comerciale, dar ceea ce au toate în comun este utilizarea dolarului american ca armă principală.

Națiunile din întreaga lume își dau seama că, atâta timp cât sunt dependente de dolari pentru a deține active sau pentru a cumpăra mărfuri globale, vor fi sub controlul celor care controlează sistemele de plăți în dolari, adică, în principiu, SUA, cu un oarecare ajutor din partea marilor bănci europene și japoneze.

Națiunile știu, de asemenea, că, deși Rusia este ținta actuală a sancțiunilor, altele ar putea fi cu ușurință următoarele. De exemplu, dacă China va crește presiunea asupra Taiwanului, atunci și acesta ar putea fi în curând supus unor sancțiuni bazate pe dolar.

Singura modalitate de a scăpa de sancțiuni este de a scăpa de dolar.

Acest lucru explică în mare măsură dezvoltarea destul de rapidă a noii monede BRICS, care urmează să fie anunțată luna viitoare. Dacă nu ar fi existat sancțiunile severe împotriva Rusiei impuse de SUA și aliații săi, este foarte puțin probabil ca această mișcare să aibă loc chiar acum.

Asta nu înseamnă că tendința antidolar este doar un fenomen recent. Nu este așa. Este în desfășurare de ani de zile. Doar că sancțiunile au accelerat foarte mult acest proces.

Asta nu înseamnă că dolarul își va pierde statutul de rezervă peste noapte.

Dacă vreți să vedeți încotro se îndreaptă în cele din urmă dolarul, ar trebui să vă uitați la lira sterlină britanică.

Mulți observatori presupun că conferința de la Bretton Woods din 1944 a fost momentul în care dolarul american a înlocuit lira sterlină ca principală monedă de rezervă a lumii. Dar această înlocuire a lirei sterline cu dolarul ca principală monedă de rezervă a lumii a fost un proces care a durat 30 de ani, între 1914-1944.

Conferința de la Bretton Woods din 1944 a fost doar o recunoaștere a unui proces de dominație a rezervei dolarului care a durat zeci de ani.

La fel ca în cazul lirei sterline, alunecarea rolului dolarului ca principală monedă de rezervă mondială nu este neapărat ceva ce se va întâmpla peste noapte.

Dar sancțiunile fără precedent impuse de dolar împotriva Rusiei au grăbit procesul.

Și, deși procesul va fi probabil relativ gradual, niciun investitor nu ar trebui să fie surprins dacă se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Este ca în citatul din romanul lui Ernest Hemingway din 1926, The Sun Also Rises (Soarele răsare și el).

Unul dintre personaje întreabă: "Cum ați dat faliment?".

"În două feluri", spune celălalt personaj. "Treptat și apoi brusc".

Dolarul și-ar putea pierde statutul de rezervă treptat - apoi brusc.

Dacă vreți să înțelegeți cum am ajuns aici, trebuie să înțelegeți războaiele valutare - ce sunt, de ce sunt purtate și cum se termină.

Războaiele valutare sunt una dintre cele mai importante dinamici din sistemul financiar global actual.

Ce este, pe scurt, un război valutar? Se întâmplă de obicei atunci când nu există suficientă creștere economică în lume pentru a acoperi toate obligațiile legate de datorii. Cu alte cuvinte, atunci când creșterea este prea mică în raport cu povara datoriilor. Acesta este cu siguranță cazul în prezent.

Atunci când există suficientă creștere economică pentru toate, le pasă cu adevărat Statelor Unite dacă o țară din lume încearcă să-și ieftinească puțin rata de schimb pentru a încuraja investițiile străine? Nu prea. Este aproape prea puțin pentru a se deranja, în schema lucrurilor.

Dar atunci când nu există suficientă creștere economică pentru toată lumea, dintr-o dată este ca și cum o grămadă de oameni înfometați se luptă pentru firimituri.

Nimeni nu câștigă și toată lumea pierde. Războaiele valutare nu creează creștere; ele doar fură temporar creșterea de la partenerii comerciali până când aceștia o fură înapoi cu propriile devalorizări.

În cel mai bun caz, războaiele valutare oferă spectacolul jalnic al unor țări care fură creșterea economică de la partenerii comerciali. În cel mai rău caz, acestea degenerează în crize succesive de inflație, recesiune, represalii și violență reală, deoarece lupta pentru resurse duce la invazie și război.

Actualul război valutar global a început în 2010. Cartea mea Războaie valutare a apărut la puțin timp după aceea. Unul dintre punctele pe care le-am prezentat în carte este că lumea nu se află întotdeauna într-un război monetar activ. Războaiele valutare nu implică lupte continue tot timpul. În anumite momente, există bătălii intense, urmate de perioade de acalmie, urmate de lupte mai intense.

Dar, atunci când sunt în vigoare, pot dura foarte mult timp. Pot dura cinci, 10, 15, 15, chiar 20 de ani. Asta înseamnă că această monedă ar putea dura încă câțiva ani.

Dar este important să ne dăm seama în ce fază a războaielor valutare ne aflăm.

Au existat trei războaie valutare în ultimii o sută de ani. Războiul monetar I a acoperit perioada 1921-1936. A început cu adevărat cu hiperinflația de la Weimar. Aceasta a fost o perioadă de devalorizare succesivă a monedei.

În 1921, Germania și-a distrus moneda. În 1925, Franța, Belgia și alții au făcut același lucru. Ce se întâmpla în acea perioadă înainte de Primul Război Mondial din 1914? Cu mult timp înainte, lumea se afla pe ceea ce se numește etalonul aur clasic. Dacă aveai o balanță de plăți, un deficit, îl plăteai în aur.

Dacă aveai un excedent al balanței de plăți, achiziționai aur. Aurul era regulatorul expansiunii sau contracției economiilor individuale. Trebuia să fii productiv, să-ți urmărești avantajul comparativ și să ai un mediu de afaceri bun pentru a obține într-adevăr ceva aur în sistem - sau cel puțin pentru a evita să pierzi aurul pe care îl aveai. A fost un sistem foarte stabil care a promovat o creștere enormă și o inflație scăzută.

Acest sistem a fost distrus în 1914, deoarece țările au avut nevoie să tipărească bani pentru a lupta în Primul Război Mondial. Când Primul Război Mondial s-a încheiat și lumea a intrat la începutul anilor 1920, țările au vrut să revină la standardul aur, dar nu știau cum să o facă. În 1922 a avut loc o conferință la Genova, Italia, unde s-a discutat această problemă.

Lumea a început înainte de Primul Război Mondial cu paritatea. Exista o anumită cantitate de aur și o anumită cantitate de bani de hârtie susținută de aur. Apoi, oferta de bani de hârtie a fost dublată. Acest lucru a lăsat doar două opțiuni dacă țările doreau să revină la un standard de aur.

Puteau să dubleze prețul aurului - practic, să reducă la jumătate valoarea monedei lor - sau puteau să reducă la jumătate masa monetară. Ar fi putut face oricare dintre cele două variante, dar trebuiau să ajungă la paritate fie la noul nivel, fie la cel vechi. Francezii au spus: "Este ușor. Vom reduce valoarea monedei la jumătate". Asta au făcut.

Dacă ați văzut filmul lui Woody Allen "Midnight in Paris", acesta prezintă expatriați americani care duc un stil de viață foarte bun în Franța la mijlocul anilor 1920. Acest lucru era adevărat din cauza hiperinflației din Franța. Nu a fost la fel de gravă ca hiperinflația de la Weimar din Germania, dar a fost destul de gravă. Dacă aveai o sumă modestă de dolari, puteai să mergi în Franța și să trăiești ca un rege.

Marea Britanie a avut de luat aceeași decizie, dar a luat-o altfel decât a făcut-o Franța. Acolo, în loc să dubleze prețul aurului, au redus la jumătate masa monetară. S-au întors la paritatea de dinaintea Primului Război Mondial.

Aceasta a fost o decizie luată de Winston Churchill, care era cancelar al Trezoreriei la acea vreme. A fost extrem de deflaționistă. Ideea este că, atunci când ai dublat masa monetară, poate că nu-ți place, dar ai făcut-o și trebuie să recunoști că ți-ai distrus moneda. Churchill s-a simțit dator să se ridice la vechea valoare.

A redus masa monetară la jumătate, ceea ce a aruncat Marea Britanie într-o depresiune cu trei ani înaintea restului lumii. În timp ce restul lumii a intrat în depresie în 1929, în Regatul Unit aceasta a început în 1926.

Menționez această poveste pentru că revenirea la aur la un preț mult mai mare, măsurat în lire sterline, ar fi fost cea mai bună cale de a face acest lucru. Alegerea unui preț greșit a contribuit la Marea Depresiune.

Economiștii de astăzi spun: "Nu am putea avea niciodată un etalon aur. Nu știți că etalonul aur a cauzat Marea Depresiune?".

Știu asta - a contribuit la Marea Depresiune, dar nu din cauza aurului. A fost din cauza prețului. Churchill a ales un preț greșit, iar acest lucru a dus la deflație.

Lecția anilor 1920 nu este că poți avea un standard de aur, ci că o țară trebuie să aleagă prețul corect. Au continuat pe această cale până când, în cele din urmă, a devenit insuportabil pentru Regatul Unit și au devalorizat în 1931.

La scurt timp după aceea, Statele Unite au devalorizat în 1933. Apoi, Franța și Marea Britanie au devalorizat din nou în 1936. Ați avut o perioadă de devalorizări monetare succesive și așa-numitele politici de "cerșetorie a vecinului".

Rezultatul a fost, bineînțeles, una dintre cele mai grave depresiuni din istoria lumii. A existat un șomaj galopant și o producție industrială zdrobită care a creat o perioadă lungă de creștere foarte slabă sau negativă.

Războiul monetar I nu a fost rezolvat până la cel de-al Doilea Război Mondial și apoi, în cele din urmă, la conferința de la Bretton Woods.

Atunci lumea a fost pusă pe un nou standard monetar. Războiul monetar II a făcut ravagii în perioada 1967-1987. Evenimentul de referință în mijlocul acestui război a fost scoaterea de către Nixon a SUA, și în cele din urmă a lumii, din standardul aurului la 15 august 1971.

El a făcut acest lucru pentru a crea locuri de muncă și a promova exporturile pentru a ajuta economia americană. Ce s-a întâmplat de fapt în schimb? Am avut trei recesiuni succesive, în 1974, 1979 și 1980.

Piața noastră bursieră s-a prăbușit în 1974. Șomajul a crescut vertiginos, inflația a scăpat de sub control între 1977 și 1981 (inflația din SUA în acea perioadă de cinci ani a fost de 50%), iar valoarea dolarului a fost redusă la jumătate.

Din nou, lecția războaielor valutare este că nu produc rezultatele la care vă așteptați, adică creșterea exporturilor și a locurilor de muncă și o oarecare creștere economică. Ceea ce produc este deflație extremă, inflație extremă, recesiune, depresie sau catastrofă economică. Acest lucru ne aduce la cel de-al treilea război monetar, care a început în 2010.

Observați că am sărit peste toată perioada 1985-2010, acea perioadă de 25 de ani? Ce se întâmpla atunci?

Aceea a fost epoca a ceea ce noi numim "Regele Dolar" sau politica "dolarului puternic". A fost o perioadă de creștere foarte bună, de stabilitate foarte bună a prețurilor și de performanță economică bună în întreaga lume. Nu era un sistem de tip "etalon aur" și nici nu era bazat pe reguli.

Fed s-a uitat la prețul aurului ca la un termometru pentru a vedea cum se descurcă. Practic, ceea ce Statele Unite au spus lumii este: "Nu suntem pe un standard de aur, ci pe un standard de dolar.

"Noi, Statele Unite, suntem de acord să menținem puterea de cumpărare a dolarului, iar voi, partenerii noștri comerciali, puteți să vă legați de dolar sau să vă planificați economiile în jurul unei anumite parități cu dolarul. Acest lucru ne va oferi un sistem stabil." Acest lucru a funcționat de fapt până în 2010, când Statele Unite au rupt înțelegerea și au declarat practic al treilea război monetar după criza financiară.

Precedentele istorice sunt destul de îngrijorătoare, dar pericolele de astăzi sunt și mai mari, crescute exponențial de amploarea și complexitatea legăturilor financiare din întreaga lume.

Iată-ne în 2023 și ele continuă. Și, odată cu iminenta monedă BRICS susținută de aur, acestea sunt pe cale să se încălzească.

loading...
PUTETI CITI SI...