SUA vor să exploateze fisurile din regimul lui Putin și caută potențiali spioni în guvernul rus!

Postat la: 25.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA vor să exploateze fisurile din regimul lui Putin și caută potențiali spioni în guvernul rus!

SUA și aliații săi încearcă să exploateze crăpăturile din sistemul de putere al președintelui rus Vladimir Putin, recrutând oficiali ruși de rang înalt pentru a spiona pentru Occident. Efortul capătă o nouă urgență după rebeliunea șocantă, dar de scurtă durată, a lui Evgheni Prigojin, un fost aliat al lui Putin, care a întors armele împotriva Kremlinului la sfârșitul lunii trecute.

Directorul CIA, William Burns, în apelul său de recrutare în rândul elitelor ruse, a spus că divizarea reprezintă o „ocazie odată la o generație" de a exploata crăpăturile din eșaloanele superioare ale Moscovei. „Cred că Putin devine puțin agitat și se uită peste umăr", a spus Burns, joi, 20 iulie, când a vorbit la Aspen Security Forum.

Comentariile directorului CIA vin după cele ale directorului serviciului britanic de informații externe MI6, care a repetat un apel către rușii „șocați" de războiul lui Putin împotriva Ucrainei să apeleze la informațiile occidentale. „Există astăzi mulți ruși care sunt tăcuți, dar îngroziți în timp ce văd armata lor distrugând orașe ucrainene, alungând familii nevinovate din casele lor și răpind mii de copii", a declarat directorul MI6 Richard Moore, la Praga.

„Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să își unească forțele cu noi. Porțile noastre sunt mereu deschise", a adăugat el. „CIA vrea să afle adevărul despre Rusia și căutăm oameni de încredere, care să ni-l spună și cu care să putem comunica în siguranță", a spus publicației o sursă CIA. Scopul este de a viza oficialii ruși care servesc în domenii critice, cum ar fi armata, serviciile de informații, dezvoltarea tehnologiei sau partenerii de afaceri asociați cu aceste industrii.

„Oamenii s-ar putea să nu-și dea seama că ceea ce știu este de mare valoare pentru noi. Suntem interesați de cercetarea științifică, tehnologiile militare și cibernetice, informațiile financiare, sursele de date valoroase și secretele de politică externă", a explicat agentul CIA, menționând că sunt apreciate și informațiile despre managementul superior și economia rusă.

Rușii care aleg să se opună lui Putin și guvernului său se confruntă cu pericole enorme. Iana Horohovska, director de cercetare la Freedom House, a remarcat că distrugerea de către Rusia a aproape tuturor libertăților politice a făcut exprimarea în orice fel extrem de periculoasă. „A rămas foarte puțin loc pentru agitație, iar Kremlinul pedepsește oamenii foarte aspru pentru orice discurs împotriva războiului, inclusiv comentarii anonime că acesta este un război și că soldații ruși nu ar trebui să moară așa. Oamenii sunt pedepsiți cu închisoarea pentru asta", a spus ea.

Oponenții secreți și publici ai guvernului devin ținta asasinatelor și primesc pedepse exorbitante de închisoare. Burns, în discursul său din Aspen, l-a numit pe Putin „apostolul răzbunării" și a glumit că Prigojin ar fi mai bine să-și angajeze un degustător personal. Paranoia lui Putin pare să se extindă la anturajul său. Generalul rus Serghei Surovikin a dispărut din vizorul publicului după ce s-a dezvăluit că ar fi știut despre planurile de revoltă ale lui Prigojin.

O atmosferă de paranoia are un efect foarte rău asupra oricărei organizații. Nu împărtășești informații în mod corespunzător, nu ai încredere în oameni, concediezi oameni etc.", a explicat Daniel Byman, de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS). „Există probabil mulți oficiali ruși care sunt supărați de război, care ar putea avea dificultăți financiare grave (și, prin urmare, mai deschiși la stimulente și sunt mai înclinați să ia în considerare spionajul decât în ​​trecut", a adăugat expertul.

Dar Bayman a remarcat că, chiar dacă efortul de recrutare a spionilor eșuează, „va da în continuare impresia că există mulți potențiali spioni pentru SUA/Marea Britanie etc.". Campania de recrutare a CIA nu menționează în mod explicit beneficii financiare, deși programul Rewards for Justice al Departamentului de Stat oferă o compensație semnificativă pentru informații utile cu privire la o serie de priorități de securitate națională a SUA. Cu toate acestea, motivul principal pare să fie influența.

Șeful MI6 a spus că scopul serviciilor de informații britanice este de a recruta ruși care „ne-ar putea ajuta să punem capăt vărsării de sânge din Ucraina", nu neapărat să-l răstoarne pe Putin. „Nu putem face nimic în legătură cu ceea ce se întâmplă în Rusia. Ceea ce se întâmplă în Rusia depinde în cele din urmă de ruși", a spus Moore într-un interviu pentru Politico după discursul său de la Praga.

În discursul său din Aspen, Burns a spus că Statele Unite și Marea Britanie „urmăresc același scop". Dar un oficial CIA care a vorbit cu The Hill a spus că agenția dorește, de asemenea, să știe ce se întâmplă în interiorul Rusiei. „Suntem în continuare concentrați pe obținerea de informații despre invazia Rusiei, dar recunoaștem și că această invazie este un simptom al unor probleme mai ample în sistemul rus și, prin urmare, căutăm și informații mai extinse despre Rusia", a spus interlocutorul publicației.

loading...
PUTETI CITI SI...