Stenograme terifiante de crimele din Spitalul Pantelimon. "Doamna cu coasa" creștea doza redusă de noradrenalină înainte de vizitele familiei pacienților - "Ăsta e de lăsat!"

Postat la: 09.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Stenograme terifiante de crimele din Spitalul Pantelimon.

Procurorii au făcut noi dezvăluiri șocante cu privire la situația din secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din București. Una dintre doctorițele arestate pentru omor calificat cu premeditare creștea doza de noradrenalină scăzută în prealabil atunci când familiile pacienților îi vizitau.

Referatul Parchetului Tribunalului București arată că doctorița M.M., care era poreclită în Secția ATI „doamna cu coasa", avea ca scop eficientizarea secției ATI, iar procurorii bănuiesc că reducerea noradrenalinei era o practică constantă. Medicul „a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire".

O asistentă le-a spus anchetatorilor că doctorița creștea doza de noradrenalină înainte de vizitele membrilor familiei, apoi o scădea la loc. Mai mult, stenogramele din dosar indică faptul că asistentele cunoșteau practica, dar încercau să ofere pacienților doza corectă atunci când medicul nu era prezent.

Stenograme:

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele. În 6 - patul 1, în 7 - patul...la ăia, la toți le-au modificat Nora (Noradrenalina).

Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?

Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.

Directoare: Asistentele nu comentează și ele?

Asistentă: Toată lumea comentează... Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo... La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta... dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație).

Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de omor cu premeditare în cazul morților de la unitatea medicală din Capitală, au fost arestate pentru 30 de zile. Este vorba despre doctorițele Mirela Paius si Maria Miron, reținut și acuzate de omor calificat pentru ca ar fi redus doza de noradrenalina la un pacient de 54 de ani.

"Maria Miron, în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unui pacient în stare foarte gravă, a încercat să suprime viaţa acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp).

Însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei salvatoare a unei asistente care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină administrată prin intermediul dispozitivului medical cu injectarea, fără ştirea medicului, a acestei substanţe direct în perfuzia pacientului.

Însă, pacientul avea să ajungă din nou pe mâna doctoriței. Astfel, pe 4 aprilie, ora 13.17, cele două doctorițe, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a pacientului, i-au redus din nou doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 58 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15.00.

„Inculpatele au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor - medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut" , au explicat anchetatorii, în rechizitoriu.

O asistentă care a îngrijit pacientul, a povestit că „la un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata Miron Maria a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e "DE LĂSAT", totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h", arată procurorii.

loading...
PUTETI CITI SI...