Spionaj: Un agent german urma să livreze Moscovei informaţii despre poziţiile militare ucrainene!

Postat la: 18.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Spionaj: Un agent german urma să livreze Moscovei informaţii despre poziţiile militare ucrainene!

Un agent al serviciilor de informaţii germane, arestat chiar înainte de Crăciun şi suspectat de spionaj în favoarea Moscovei, urma să furnizeze serviciilor secrete ruseşti informaţii despre poziţiile artileriei şi apărării antiaeriene ale armatei ucrainene, relatează vineri AFP, citând publicaţia germană Der Spiegel.

Acestea erau informaţii despre sistemul de apărare antiaeriană Iris-T, furnizat de Berlin Ucrainei după invazia rusă şi despre sistemele-lansatoare de rachete de mare mobilitate Himars, puse la dispoziţia Kievului de către SUA, potrivit săptămânalului german.

Focus, un alt săptămânal german, susţine că acest presupus spion, cunoscut sub nunele de Carsten L., ar fi divulgat Moscovei accesul secret utilizat de către serviciile federale de informaţii germane (BND) pentru a pătrunde în sistemele de comunicaţii ruseşti.

Potrivit primelor rezultate ale investigaţiei Der Spiegel, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) i-a cerut lui Carsten L., reţinut la 22 decembrie, să-i furnizeze prin intermediul unui presupus complice, care a fost arestat în 26 ianuarie, datele GPS privind localizarea sistemelor de apărare antiaeriană Iris-T şi a lansatoarelor de rachete Himars.

Dar surse apropiate anchetatorilor au declarat săptămânalului german că este puţin probabil ca astfel de date să fi fost transmise în cele din urmă.

Procurorul general german, Peter Frank, a deschis o anchetă pentru înaltă trădare împotriva celor doi, ambii plasaţi în arest preventiv.

Arthur E., care, spre deosebire de Carsten L., nu este agent al serviciilor de informaţii germane, ar fi livrat FSB, în cursul a două întâlniri la Moscova, materiale secrete ale BND, scoase clandestin de complicele său.

Potrivit Der Spiegel, Moscova ar fi răsplătit cu generozitate aceste servicii: anchetatorii au găsit plicuri cu bancnote în valoare de câteva sute de mii de euro într-un dulap aparţinând lui Carsten L, sume transmise de Arthur E. în numele FSB.

Responsabili BND presupun că FSB conta pe o colaborare de lungă durată cu acest agent.

Acesta din urmă a atras atenţia BND din cauza opiniilor sale de extremă dreaptă, notează săptămânalul german.

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, activităţile de spionaj ruseşti în Germania au căpătat o amploare rar egalată în ultimii ani, potrivit serviciilor de securitate germane.

loading...
PUTETI CITI SI...