Serviciile secrete canadiene provoacă un cutremur politic: China a pus serios umărul la realegerea lui Justin Trudeau

Postat la: 17.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Serviciile secrete canadiene provoacă un cutremur politic: China a pus serios umărul la realegerea lui Justin Trudeau

China a folosit o strategie sofisticată pentru a perturba democrația canadiană în campania electorală federală din 2021, în condițiile în care diplomații chinezi și reprezentanții lor au susținut realegerea liberalilor lui Justin Trudeau - dar numai pentru un alt guvern minoritar - și au lucrat pentru a-i învinge pe politicienii conservatori considerați a fi neprietenoși cu Beijingul, notează publicația The Globe and Mail.

Întreaga amploare a operațiunii de interferență chineză este expusă în documente secrete și ultrasecrete ale Serviciului canadian de informații de securitate, consultate de The Globe and Mail, care acoperă perioada de dinaintea și de după alegerile din septembrie 2021, care i-au readus pe liberali la guvernare.

Rapoartele CSIS au fost împărtășite între înalții oficiali guvernamentali și aliații canadieni din domeniul serviciilor de informații Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. Unele dintre aceste informații au fost împărtășite și cu serviciile de spionaj franceze și germane.

În ultimul deceniu, China, sub conducerea președintelui Xi Jinping, a adoptat o politică externă mai agresivă, încercând să își extindă influența politică, economică și militară în întreaga lume.

Deputații din Comisia pentru afaceri interne a Camerei Comunelor analizează deja acuzațiile potrivit cărora China a intervenit în campania electorală din 2019 pentru a susține 11 candidați, majoritatea liberali, în zona Greater Toronto Area (GTA).

Desprinse dintr-o serie de operațiuni de culegere de informații ale CSIS, documentele ilustrează modul în care o mașinărie orchestrată a funcționat în Canada cu două obiective principale: să se asigure că un guvern liberal minoritar va fi întors în 2021 și că anumiți candidați conservatori identificați de China vor fi învinși.

Documentele spun că liderii Partidului Comunist Chinez de la Beijing "exercitau presiuni asupra consulatelor sale pentru a crea strategii de influențare a membrilor comunității chinezești [active] din punct de vedere politic și a asociațiilor din cadrul societății canadiene". Beijingul se folosește de organizațiile canadiene pentru a pleda în numele lor "în timp ce ascunde legăturile cu Republica Populară Chineză".

Rapoartele clasificate consultate de The Globe dezvăluie că fostul consul general al Chinei la Vancouver, Tong Xiaoling, s-a lăudat în 2021 cu modul în care a ajutat la înfrângerea a doi deputați conservatori.

loading...
PUTETI CITI SI...