Secții de poliție chineze clandestine în România folosite pentru a hărțui criticii PCC în străinătate

Postat la: 09.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Secții de poliție chineze clandestine în România folosite pentru a hărțui criticii PCC în străinătate

România este printre țările în care există secții de poliție chineze ilegale. Potrivit organizației neguvernamentale Safeguard Defenders cu sediul în Europa, secțiile de poliție sunt folosite pentru a hărțui criticii Partidului Comunist Chinez în străinătate, relatează BTA citat de Rador.

Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a documentat înființarea a 48 de noi secții de poliție ale Serviciului Național de Poliție Chinez în afara granițelor țării. Potrivit unui raport publicat în această săptămână, există 102 secții în 53 de țări din întreaga lume, inclusiv în România.

Potrivit unei investigații a postului Europa Liberă, care citează raportul Safeguard Defenders, cele mai multe posturi de poliție noi au fost înființate după 2016. Acestea au fost implicate în cel puțin 80 de cazuri în care cetățenii chinezi au fost reținuți și chiar au fost forțați să se întoarcă în China, unde au fost supuși unor represiunii politice.

Primele secții „pilot" ale poliției chineze au apărut la Milano în 2016, ca urmare a unui acord bilateral privind patrule comune ale poliției chineze și italiene. Ministerul de Interne al Italiei a declarat atunci că este pentru prima dată când China trimite ofițeri de poliție în Europa și că proiectul este menit doar să asigure siguranța turiștilor chinezi.

România se află și ea pe lista Safeguard Defenders, iar cel mai vechi acord încheiat este un memorandum între poliția locală din satul Dobroești de lângă București și poliția din orașul Nantong, scrie Ziare. „Știm că autorităților Partidului Comunist Chinez le place să ademenească autoritățile locale, care probabil nu sunt la fel de bine informate despre ceea ce se întâmplă", a declarat Laura Harth, director de campanie al Safeguard Defenders, pentru Europa Liberă.

În 2016, a fost semnat un memorandum în baza unui acord de înfrățire între cele două localități. Dobroești este o localitate importantă pentru China, deoarece acolo funcționează complexul comercial Dragonul Roșu și există o mare comunitate chineză. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, memorandumul prevede repatrierea cetățenilor chinezi care au comis infracțiuni, alături de așa-zisul sprijin din partea poliției chineze în ceea ce privește o mai bună supraveghere și intervenție în cazurile de criminalitate organizată.

În 2018, o serie de reprezentanți oficiali ai Nantong au vizitat satul Dobroești, iar presa locală a scris la acea vreme că ei sunt interesați de consolidarea cooperării și dezvoltarea unor investiții la scară largă.

Europa Liberă l-a contactat pe primarul de la Dobroești, Valentin Laurențiu Condu, care a recunoscut protocolul semnat în 2016, însă susține că acesta nu are nicio legătură cu informațiile difuzate de Safeguard Defenders și neagă că pe teritoriul satului ar exista o secție ilegală de poliție chineză.

Ieri, în fața Primăriei Dobroești, organizația locală a partidului de opoziție Uniunea Salvați România a organizat o conferință de presă pentru a solicita anularea acordului de înfrățire între Nantong și Dobroești și a protocolului semnat între cele două secții de poliție.

loading...
PUTETI CITI SI...