Scurgere de documente: Lista comisarilor europeni cu cele mai multe proprietăți, bani și influență
Postat la: 03.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Europarlamentarii comisiei JURI au verificat joi, 3 octombrie, dacă cei 26 de potențiali comisari sunt sau nu apți să-și facă treaba în deplină independență. Președinta, Ursula von der Leyen, nu este inclusă în procesul de screening.
Publicația Politico a consultat declarațiile de avere ale comisarilor și a ajuns la concluzia că nu există niciun indiciu că cineva ar fi făcut ceva ilegal, dar au existat unele detalii care au ieșit în evidență atunci când jurnaliștii au analizat declarațiile, inclusiv portofoliul imobiliar extins al candidatului grec și propriile firme de consultanță ale candidaților sloveni și portughezi.
Comisia JURI are putere reală, deoarece poate respinge un candidat dacă se constată un conflict de interese major. Dar membrii săi au avut la dispoziție doar trei zile înainte de întâlnirea de joi pentru a examina sute de pagini de declarații furnizate de comisari înșiși - într-un proces atât de opac încât nu mai este loc pentru un control real. O a doua întâlnire pentru continuarea discuțiilor este așteptată în următoarele două săptămâni.
Pe hârtie, declarațiile trebuie să includă, de exemplu, informații din ultimul deceniu referitoare la angajatorii anteriori, detalii despre acțiunile în companii și alte active și implicarea în grupuri de reflecție, partide politice sau ONG-uri. Declarațiile se aplică și partenerilor și copiilor (dar nu și altor membri ai familiei). Regulile sunt destul de flexibile, deoarece comisarii pot alege să nu completeze anumite răspunsuri dacă consideră că nu există un conflict de interese.
Dacă deputații europeni fac cercetări suplimentare depinde de fiecare parlamentar în parte. Deși pot căuta informații disponibile public, pot cere candidaților mai multe detalii sau chiar îi pot chema pentru interogatoriu, dar membrii JURI nu au puterea de a investiga pe deplin.
Ceea ce ar putea constitui un conflict de interese este afectat și de politica parlamentară: Unele grupuri politice decid să nu ridice întrebări despre un comisar dintr-un grup de opoziție în schimbul unui tratament similar pentru comisarul propriului grup. Negocierile nu au loc în mod public, iar declarațiile sunt păstrate secrete pe tot parcursul procesului.
„Acesta este un proces profund viciat, lipsit de transparență, în care regulile împiedică un control semnificativ al acestor declarații", a declarat Nicholas Aiossa, directorul Transparency International UE.
Grecul Apostolos Tzitzikostas are cea mai impresionantă listă de proprietăți, cu patru pagini din declarația sa care detaliază proprietatea sa parțială sau totală asupra a 16 apartamente, 655.463 m2 de teren (adică de aproximativ șase ori suprafața Parisului), șase magazine și, de asemenea, mai multe garaje și spații de depozitare în toată Grecia. Familia Tzitzikostas este unul dintre cei mai mari latifundiari din țară, cu proprietăți funciare care datează de secole, potrivit unui oficial grec, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. Familia Tzitzikostas este una dintre cele mai bogate din nordul Greciei.
Portofoliul lui Tzitzikostas va include industria Turismului, ridicând întrebări cu privire la deciziile pe care le-ar putea lua și care ar putea afecta valoarea proprietăților sale, a declarat un deputat european care a avut acces la declarație, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. Politicianul grec, care declară, de asemenea, că deține acțiuni în valoare de peste 200 000 de euro în diverse întreprinderi (de la produse lactate la energie fotovoltaică), a primit, de asemenea, finanțare din partea politicii agricole comune a Europei pentru una dintre fermele sale, în valoare de 18.116 de euro.
Italianul Raffaele Fitto a declarat că deține șapte apartamente, în timp ce are acțiuni în alte trei. Activele sale imobiliare, toate situate în Italia, includ, de asemenea, terenuri, două garaje și o pivniță. Politicianul din partidul de dreapta al Giorgiei Meloni, care și-a făcut cariera în sectorul public, este așteptat să preia portofoliul coeziunii și reformei. El declară, de asemenea, că deține 15% dintr-o farmacie din Brindisi, în sudul Italiei, a cărei valoare este estimată - de Fitto însuși - la 150.000 de euro.
Se pare că și Ekaterina Zaharieva, nominalizată de Comisia bulgară, și-a creat o avere imobiliară. În 2008, ea a cumpărat un teren de 6 850 m2, inclusiv o casă de vacanță în peninsula grecească Halkidiki, precum și un apartament în capitala țării sale, Sofia. Între 2016 și 2018, Zaharieva a cumpărat alte două case și parcele de teren în Bulgaria.
Slovena Marta Kos a declarat aproximativ 1 milion de euro în conturi de economii.
Alți aspiranți la postul de comisar pot avea, de asemenea, averi, dar mulți dintre ei nu au împărtășit detalii despre activele lor. Actualul comisar Valdis Dombrovskis, de exemplu, a depus un formular aproape gol.
Într-o declarație, Dombrovskis a declarat pentru POLITICO: „Declarațiile mele de interese sunt publice de 10 ani și sunt completate pe deplin în conformitate cu regulile aplicabile... De deja 10 ani sunt membru al Comisiei Europene și, în consecință, nu există multe activități din trecut au rămas de declarat."
„Am luat o decizie conștientă de a nu investi în niciun fel de acțiuni sau obligațiuni ale companiilor sau instrumente similare pentru a evita orice percepție a unui posibil conflict de interese și nici nu am desfășurat activități comerciale," a spus acesta.
Tratatele UE prevăd că membrii Comisiei „se abțin de la orice acțiune incompatibilă cu funcțiile lor" și, prin urmare, se abțin de la orice alte activități profesionale în timpul mandatului lor. Pentru a garanta acest lucru, declarația de interese ar trebui să includă multe detalii pentru a se asigura că un comisar este exclus de la a lucra la anumite probleme în cazul în care există un conflict. În practică, niciun comisar nu a completat toate căsuțele din declarația sa.
Kaja Kallas din Estonia declară doar că are conturi bancare și economii. Secțiunea referitoare la interesele financiare ale soților sau partenerilor a fost lăsată goală, în ciuda unei controverse apărute în 2023 cu privire la deținerea de către soțul său a unor acțiuni într-o afacere cu legături cu Rusia. Cu toate acestea, ea detaliază ulterior pozițiile acestuia în patru entități juridice - Tristock, Tallinn Directors Club, AS Framm și Novaria Consult.
Românca Roxana Mînzatu, nominalizată pentru funcția de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire, a înființat o firmă de consultanță în aprilie 2021 pentru a ajuta întreprinderile să acceseze fonduri UE între funcțiile sale de ministru al fondurilor europene în 2019 și de secretar de stat pentru coordonarea programelor finanțate de UE între decembrie 2021 și iulie 2024.
Ea a transferat proprietatea totală a companiei în februarie 2022, chiar înainte de a-și asuma rolul de secretar de stat, potrivit documentelor obținute de POLITICO. În ciuda faptului că a anunțat o suspendare a activității începând cu ianuarie 2022, compania a avut un venit în 2023 - pe care Mînzatu nu l-a declarat. La momentul publicării, Mînzatu nu a răspuns Politico la o solicitare de comentarii.
Portugheza Maria Luis Albuquerque a ridicat întrebări în propria țară pentru modul în care a trecut fără efort de la sectorul privat la poziții guvernamentale cheie. Albuquerque nu ascunde acest lucru în declarația sa, oferind legislatorilor o descriere generală a implicării sale anterioare în companii. Cu toate acestea, ea a omis orice alte detalii privind structura acționariatului sau veniturile propriei companii de consultanță, Roundatmosphere. Deținută de ea și de soțul ei, afacerea a obținut 170 000 de dolari în 2023 și 132 000 de dolari în 2022, conform datelor financiare furnizate de Informa. Contactată pentru comentarii, echipa lui Albuquerque a confirmat că declarația a fost depusă și este în curs de procesare de către Parlament, adăugând că „nu ar fi oportun să comenteze orice scurgeri sau speculații" între timp.
Luxemburghezul Christophe Hansen, viitorul comisar pentru Agricultură, are legături foarte importante. Soția sa lucrează ca asistent în cabinetul președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, iar vărul său este ministrul luxemburghez al Agriculturii - deși nu a declarat această ultimă informație, deoarece comisarii sunt obligați să divulge doar detaliile referitoare la soți și copii.
Hansen a fost președintele unei asociații de creștere a animalelor mici (Union des Sociétés Avicoles du Grand-Duché du Luxembourg) din 2015. El a promis că va demisiona dacă va fi numit în funcție. La momentul publicării, Hansen nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Teresa Ribera din Spania, vicepreședinte executiv pentru o tranziție curată, echitabilă și competitivă, este bine conectată în cercurile internaționale din domeniul climei. Înainte și în timpul mandatului său de ministru al energiei și mediului din Spania, aceasta a lucrat cu peste 10 ONG-uri internaționale, grupuri de reflecție și agenții care se ocupă cu clima și mediul. Contactată pentru comentarii, echipa lui Ribera a confirmat doar că declarația de interes a fost trimisă.
Lituanianul Andrius Kubilius, comisar pentru apărare și spațiu, a co-fondat în 2019 „Friends of European Russia Forum", care sprijină opoziția și societatea civilă din Rusia. El este, de asemenea, membru al unei asociații care se arată foarte critică la adresa Chinei. Kubilius a fost, de asemenea, membru al consiliului internațional de consilieri al Institutului Republican Internațional din 2016 până în 2019. IRI este un grup nonprofit care primește fonduri federale americane pentru a ajuta țările să dezvolte mecanismele democrației. La momentul publicării, Kubilius nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Înainte de a fi aleasă de Slovenia pentru funcția de comisar, Marta Kos lucra pentru firma de lobby Kreab din Bruxelles în calitate de consilier principal și deținea, de asemenea, propria sa firmă de consultanță înregistrată în Elveția. Deși a declarat anterior că nu se consideră lobbyistă, Kos enumeră UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, drept unul dintre clienții săi pentru misiuni de „advocacy" în 2021 la nivelul ONU „și al organismelor sale cele mai relevante". Kos, care ar putea supraveghea procesul de extindere, nu a declarat în mod voluntar că soțul ei este „domnul Europa" elvețian Henri Getaz, fost secretar general al Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). La momentul publicării, Kos nu a răspuns la o cerere de comentarii.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...