Românul amendat degeaba de 440 de ori pentru lipsa rovinietei. Cum a dovedit, după ani de chinuri, că Dacia „vinovată" avea numărul de înmatriculare modificat

Postat la: 09.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Românul amendat degeaba de 440 de ori pentru lipsa rovinietei. Cum a dovedit, după ani de chinuri, că Dacia „vinovată

Ion Dedu, buzoianul care era executat pentru suma de 25.000 lei din amenzi pentru neplata rovinietei, a câştigat procesul cu Primăria comunei Gura Teghii şi scapă de secehestru. Bărbatul ajunsese dator vândut la stat, din amenzi primite de la CNAIR pentru neplata rovinietei din 2010, timp de 7 ani, deşi autoturismul său, Dacia 1300, nu mai părăsise curtea de multă vreme.

Dedu a aflat în 2017 că era sancţionat din cauza unui şofer care circula cu acelaşi număr de înmatriculare. În total, Ion Dedu a strâns numeroase procese verbale de contravenţie emise începând din 2010, dintre care peste 100 au fost puse în executare prin intermediul primăriei comunei Gura Teghii. "Am câştigat un nou proces pentru un debit de 25.000 lei rezultat în urma întocmirii a 100 de procese verbale, în mod nelegal. În acest sens, UAT Gura Teghii a fost parte într-un proces pentru recuperarea sumei amintite anterior, executându-l silit pe bărbat, care oricum are o situaţie financiară precară, existând, astfel, riscul să piardă bunurile pe care le deţine", a declarat Andrei Petriceanu, avocatul lui Dedu.

Avocatul a precizat ca este o solutie justă pentru partea pe care a reprezentat-o în instanţă şi lupta va continua cu reprezentanţii CNAIR, "până adevărul va ieşi la lumină". Şirul de sancţiuni contravenţionale pentru rovinieta neplătită de Ion Dedu a început în anul 2010. Neobişnuit cu astfel de situaţii jenante, spune bărbatul, s-a conformat şi a achitat primele amenzi. La acel moment, acesta deţinea un autoturism Dacia 1300, cu numelere de înmatriculare BZ-05-TRI, pe care mai tot timpul îl ţinea parcat în curtea casei. Deşi avea dubii încă de atunci privind sursa contravenţiilor, şoferul din Gura Teghii se lăsa de fiecare dată intimidat de procesul verbal care, pe lângă o fotografie captată cu o cameră digitală ANPR, folosită în vederea recunoaşterii automate a numerelor de înmatriculare, scria clar că "numărul de înmatriculare BZ05TRI nu s-a regăsit în baza de date în care sunt conţinute toate rovinietele valide la data înregistrării contravenţiei valide".

Ion Dedu îşi întărea convingerea că ceva e necurat la mijloc cu fiecare proces verbal pe care continua să îl primească pentru lipsa rovinietei, contravenţii înregistrate de camerele de la podul Mărăcineni în zile în care el nu părăsise curtea casei. Mai mult, autoturismul său, cu numărul indicat în procesul verbal, nu mai fusese pornit de mult timp. "Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de câteva luni însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. Am crezut la început că cineva a falsificat plăcuţele de înmatriculare. Maşina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea", ne-a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300. Crezând că pune capăt coşmarului care îi zdruncina liniştea şi îi subţia serios bugetul, bărbatul din Gura Teghii a mers la postul de poliţie să conteste amenzile. Le-a spus poliţiştilor că maşina sa nu avea cum să se afle la Mărăcineni, atâta timp cât zace în curte.

La sfatul agenţilor, Ion Dedu a angajat doi avocaţi care nu au făcut altceva decât să conteste procesele verbale, fără să meargă şi la sursa problemei. Astfel că, până în 2015, şoferul ghinionist avea să strângă 440 de amenzi pentru neplata rovinietei. Din munca grea la pădure, abia a reuşit să plătească taxele de timbru pentru contestarea unei părţi din amenzi, după care a rămas fără bani. A plecat la muncă în străinătate, dar cei aproape 15.000 de lei câştigaţi s-au risipit pe avocaţi ineficienţi.

"Cât am lucrat în Covasna, făceam naveta şi luam 70 de lei pe zi. Mă împrumutam la patron să plătesc timbrele acelea. Dar nu am mai putut plăti şi am fost executat silit", a spus bărbatul. Cel de-al treilea avocat angajat de Ion Dedu a făcut lumină în acest caz, la scurt timp după ce l-a preluat în portofoliul său, la sfârşitul anului 2016. În urma anchetei Poliţiei, care a pornit de la plângerea penală formulată de avocatul Andrei Petriceanu, s-a descoperit în cursul anului 2017 că în toată perioada în care Ion Dedu primea amenzi acasă, un alt bărbat, din Mărăcineni, posesor al unui autoturism Dacia Logan de culoare albastră, cu numerele de înmatriculare BZ-05-TRL, circula în fiecare zi pe podul de la Mărăcineni. „L"-ul de la număr a fost modificat, în împrejurări neclare, ceea ce făcea să pară un „I", faptă pe care anchetatorii au considerat-o a fi din neglijenţă.

loading...
PUTETI CITI SI...