România importă legume și fructe de 1,2 miliarde de euro. Țăranii nu își pot vinde produsele!

Postat la: 05.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

România importă legume și fructe de 1,2 miliarde de euro. Țăranii nu își pot vinde produsele!

România a importat anul trecut produse alimentare de 5 miliarde de euro şi a exportat de 1,6 mld. euro. Cele mai mari dezechilibre sunt la legume şi fructe. Guvernările PSD și PNL au distrus economia României prin distrugerea a tot ce se construise înainte de 1989. Fermierii români sunt privați de posibilitatea de a-și vinde marfa prin legi cu dedicație date de PSD și PNL pentru marile supermarket-uri occidentale.

Fermierii din Dăbuleni rămân cu pepenii pentru că nu au unde să îi vândă, iar în supermarket se vând pepeni de proastă calitate din Turcia. Chiar dacă produc legume și fructe de calitate fermierii români sunt privați de o piață de desfacere. România nu mai are centre de colectare și prelucrare a produselor agricole, astfel am ajuns să fin dependenți total de importuri.

Degeaba Guvernul sprijină programul tomata pentru că oamenii nu au unde să își vândă produsele și sunt nevoiți să le lase să putrezească pe câmp. Dintr-un exportator net am ajuns să importăm peste 70% din produsele alimentare necesare consumului intern. Am ajuns să ne mândrim că exportăm milioane de tone de cereale anual, în timp ce fabricile de pâine au fost închise. Importăm zilnic coca congelată din Occident, pentru că românii nu mai știu să coacă pâine. Aici ne-au adus guvernele trădătoare de țară.

Producția de fructe și legume a României a coborât la cel mai redus nivel din 2012 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat. Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la morcovi (doar 8,21 mii tone), fasole (4,47 mii tone) și ceapă (16,9 mii tone).

Anul 2020 a consemnat a doua cea mai slabă performanță din perioada analizată la mere (53,40 mii tone, cu cea mai slabă recoltă în 2019), pere (doar 3,10 mii tone, minim în 2015 iar din 2016 batem pasul pe loc), cartofi (2.683 mii tone, tocmai în 2012 datează contraperformanța precedentă, cu doar o mică revenire după alt an slab, 2019) și roșii (441,1 mii tone, minim în 2015, situație similară cu cea de la cartofi).

La polul opus, s-au situat culturile de struguri și salate (în vogă, din 2019 încoace), care au înregistrat al doilea cel cea mai bun rezultat din perioada 2012 - 2020. Din reținut, în context, din toate celelalte produse agricole, doar floarea-soarelui a avut un avans notabil în ultimii trei ani, în timp ce producția de struguri de-abia a revenit la reperul din 2012, de 176 mii tone anual.

Acestea fiind spuse ca să știm cum stăm și cum evoluăm, hai să vedem, de fapt, ce ne trebuie pe baza rezultatelor din comerțul exterior, unde am depășit anul trecut pragul de 1 miliard de euro deficit DOAR pentru că nu producem suficiente LEGUME și FRUCTE pentru PIAȚA INTERNĂ.

Pe vremea socialistă a plății datoriilor, România a putut să livreze tiruri întregi de marfă în țările socialiste prietene, dar și în țările occidentale. De unde importăm acum masiv, inclusiv fructe și legume, iar cifrele pot fi calificate drept dezastruoase, Exporturile sunt penibile față de importuri iar rezultatul de ansamblu rușinos.

La potențialul pedo-climatic al țării noastre, producțiile prezentate sunt o glumă față de posibilități. Asta nemaivorbind despre calitatea produselor autohtone, net superioară importurilor. Desigur, nicio țară nu poate asigura toate gusturile în materie de legume și fructe iar specializarea intraindustrială ar trebui să funcționeze și în agricultură.

Adică măcar să echilibreze o balanță sectorială unde am avut excedent înainte de 1989, dar pe care nu am știut să-l gestionăm ulterior. Desigur, se vor grăbi unii să spună că, de fapt, minusul vegetal din farfurie reprezintă doar 5,5% din deficitul total uriaș de 18,4 miliarde euro de anul trecut. Dar România nu e Japonia, nici ca relief, nici ca forță tehnologică, pentru a-și permite să importe NET legume și fructe.

Acest dezechilibru major de pe piața legumelor și fructelor face România vulnerabilă în fața crizelor economice mondiale ce au devenit extrem de acute în ultimii ani. CSAT-ul condus de Klaus Iohannis nu abordează aceste probleme ce țin de siguranța națională și lasă România pradă importurilor. Sub guvernele PSD și PNL România a devenit o colonie de consum în toată regula și nu se iau niciun fel de măsuri pentru a redresa situația sau pentru a sprijini fermierii români.

Satele României sunt pustiite și nu se mai produce nimic. Au distrus tot. Când te uiți în jurul tău și vezi zece case parasite sau sat fără oi și vaci înțelegi că țara se duce la vale și ceva nu este în regulă. Dacă nu eliminăm acești bandiți pe mâinile cărora a încăput țara nu o să mai avem o țară.

loading...
PUTETI CITI SI...