România este practic în colaps economic: Klaus Iohannis și Guvernul Cîțu pregătesc terenul pentru Troika CE-FMI-BCE

Postat la: 03.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

România este pracic în colaps economic: Klaus Iohannis și Guvernul Cîțu pregătesc terenul pentru Troika CE-FMI-BCE

România se află sub un scenariu sumbru din punct de vedere economic și a atins o datorie externă de 119,97 miliarde euro, la finalul lunii Noiembrie, 2020. Guvernul Orban, cu ministrul de Finanțe Florin Cîțu, au reușit performanța de a îndatora România, în 9 luni, cu impresionanta sumă de 10,18 miliarde euro.

Investițiile străine au ajuns la un minim istoric în 2020 și au însumat 1,876 miliarde euro (comparativ cu 4,740 miliarde euro în perioada ianuarie - noiembrie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,845 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 1,969 miliarde euro.

România, nu numai că se află într-o situație mult mai gravă decât în perioada crizei din 2008 și cu o datorie externă mult mai mare, dar astăzi avem un context internațional de pandemie, unde economia globală stagnează, iar Guvernul Cîțu pe lîngă faptul că nu are soluții, ne sapă și mai mult groapa prin supraîndatorare pe termen scurt și ținerea sectoarelor economice închise.

Comisia Europeană și așa zisă TROIKĂ(CE, FMI, BCE) care a îngenuncheat Grecia și a produs o serie de tragedii naționale în rândul mai multor popoare europene se pregătește să i-a cu asalt România din cauza datoriei externe. CE l-a anunțat pe noul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare că vrea să discute bugetul public al României pe 2021 şi să intervină imediat, cât şi pe termen mediu sau lung pentru a rezolva problema datoriilor care cresc de la an la an.

„Comisia Europeană va reevalua situaţia bugetară a României în primăvăra anului 2021 şi dacă va fi cazul va propune noi paşi în cadrul procedurii de deficit excesiv", se anunță într-un comunicat. Pasii implica salarii tăiate, pensii tăiate, vânzarea acțiunilor statului, vânzarea Tarom, a Portului Constanța, Hidroelectrica, CFR, CEC Bank, Exim Bank, Nuclearelectrica. Angela Merkel i-a scris, la randul ei, premierului Cîțu și a susținut că "așteaptă cu nerăbdare" o întâlnire.

Executivul a analizat proiectul de lege pentru abrogarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care interzice privatizările timp de doi ani, că măsură de protecție față de criză COVID-19. Actul normativ - care totuși nu li se aplică privatizărilor deja încheiate - prevede și faptul că în cei doi ani în care legea își va produce efectele, statul român va putea cumpără acțiuni la companii din diverse domenii de activitate. Prin această măsură statul trebuie să se protejeze împotriva fluctuațiilor generate de criza economică.

Actul normativ se bazează pe faptul că articolul 135, alineatul 2, litera b din Constituție obligă statul român „să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară". Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bănci și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice la care statul deține acțiuni, că acționar unic sau în diverse cote de participare.

 

loading...
PUTETI CITI SI...