Rețeaua ofițerilor de carton din STS, avansați cu indicații scurte de sus: „S-a sunat, s-a dat ordinul, s-a închis telefonul"

Postat la: 09.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Rețeaua ofițerilor de carton din STS, avansați cu indicații scurte de sus: „S-a sunat, s-a dat ordinul, s-a închis telefonul

Persoane din conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) - altele decât fostul șef al Direcţiei Management Resurse Umane, generalul Daniel Cosmin Grigore, judecat pentru corupție - au făcut presiuni asupra unui psiholog pentru a schimba rezultatele testării după concursurile pentru trecerea din corpul subofițerilor în cel al ofițerilor.

Un martor din Dosarul fraudării examenelor la STS a recunoscut acest detaliu, vineri, 7 octombrie, dar instanța nu l-a lăsat să vorbească mai departe, deși avocații au cerut nume.

Este vorba despre cauza în care generalul Daniel Cosmin Grigore și alți ofișeri de la STS au fost trimiși în judecată după ce au ajutat-o pe Ana Maria Berhardt - soția unui polițist de frontieră - să ajungă la gradul de ofițer, deși picase atât testul de limbă engleză, cât și pe cel psihologic.

La termenul de vineri, 7 octombrie, în fața instanței a fost chemată ca martor psiholoaga Cezarina Ștefania Lambă, una dintre examinatoarele Anei Maria Berhardt, a cărei audiere a decurs anevoios.

Asta pentru că martora a vorbit într-un limbaj de lemn, polițienesc, având construcții frazale lipsite de subiect și, în plus, cu toate verbele la diateza pasivă.

Astfel, din exprimarea psiholoagei STS nu se putea identifica nici care este subiectul în propoziție, nici ce anume face acesta.

Maniera descrisă, conjugată cu declarația dată în șoaptă, făcea ca audierea să nu aibă nicio noimă pentru oricine stătea la trei pași în spatele martorei. De aceea, avocatul generalului Daniel Cosmin Grigore ajunsese la capătul răbdării:

„Aș vrea să nu mai folosească martora exprimări de genul „s-au dat rezultatele", că așa nu ne asumăm nimic. Cine a dat rezultatele? Cine a sunat?!", a răbufnit avocatul.

Judecătoarea Daniela Toader (președinte) l-a acuzat pe avocat că o „timorează" pe martoră, dar i-a cerut acesteia, totuși, să se exprime cu subiect și predicat: „Vă rog să ne spuneți ce s-a întâmplat pas cu pas".

După ce „s-au mai adresat" întrebări - că martora nu putea să se obișnuiască deloc cu astfel de propoziții care dezvăluie totul - instanța a consemnat:

„După momentul intervievării tuturor candidaților, eu împreună cu colega mea Gionea Andra, ne-am îndreptat spre biroul doamnei Nițu (n.r. - Ana Nițu, şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică), căreia colega mea i-a comunicat rezultatele testărilor. Nu mai rețin dacă doamna Nițu l-a sunat pe domnul Grigore sau invers (n.r. - Daniel Cosmin Grigore, șeful de la resurse umane)".

Pentru un cititor nedeprins cu procedura de audiere, întrebările nu sunt adresate niciodată direct martorului, ci prin intermediul judecătorului, tot magistratul fiind cel care îi dictează grefierului ce anume să scrie în declarație.

Judecătoarea: După telefon ce s-a întâmplat?

Martora: S-a sunat, s-a discutat, s-a închis telefonul și s-a vorbit despre schimbarea rezultatelor.

În sală se făcuse o liniște atât de profundă, încât participanții la proces puteau auzi ticăitul propriilor ceasuri.

Judecătoarea (consemnează): „Așa cum am arătat anterior, discuția dintre inculpații Nițu și Grigore s-a referit la schimbarea rezultatului obținut de Berhardt Ana într-un mod favorabil pentru aceasta, apoi telefonul s-a închis". Bun, cum era justificată intervenția domnului Grigore?

Martora: Nu știu.

Judecătoarea (consemnează): „Nu știu de ce inculpatul Grigore a solicitat schimbarea avizului".

Avocat: Când au intrat în biroul doamnei Nițu, acolo mai erau și alte persoane?

Martora: Nu știu...

Avocat: La urmărire penală a spus că doamna Nițu l-a sunat pe domnul Grigore.

Martora: Da.

Judecătoarea (consemnează): „Mențin declarația de la urmărirea penală, inclusiv în ceea ce privește declarația mea potrivit căreia, în timp ce mă aflam în biroul doamnei Nițu Ana aceasta a spus că îl va suna pe domnul Grigore".

Avocat: A spus: „Am auzit că domnul Grigore i-a comunicat ceva doamnei Nițu, apoi ea mi-a comunicat să îi dăm aviz pozitiv doamnei Berhardt. În nicio situație domnul Grigore nu mi-a cerut să modific rezultatul". Menține?

Martora: Da.

Dialogul în sala de judecată a continuat cu o serie de întrebări din partea avocatului lui Daniel Cosmin Grigore care vizau mutarea acțiunii în sfera apropiată Anei Nițu și cât mai departe de clientul lui.

Strategia apărătorului a dat roade, când martora a afirmat: „Nu am auzit-o pe Nițu Ana să îi fi spus lui Grigore Daniel că ceea ce i-a cerut e ilegal".

Avocat: A spus că alte persoane din STS i-au cerut același lucru. Așa a declarat la urmărirea penală!

Martora: În alte situații, persoane din STS au solicitat să fie schimbate...

Judecătoarea (consemnează): „Arăt că în alte situații au existat persoane din STS care au exercitat presiuni asupra mea ca să schimb rezultatele altor candidați".

Avocat: Ne poate spune nume?

Martora: ...

Judecătoarea: Instanța respinge întrebarea ca nefiind utilă soluționării cauzei și pentru protejarea demnității umane. Îi sugerează domnului avocat să facă plângere penală.

Acuzațiile DNA în dosarul fraudelor de la concursul STS
DNA l-a trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării.

De asemenea, au fost trimişi în judecată alți lucrători ai STS:

locotenent colonel (r) Ana Niţu, şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS;
căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări;
căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu;
plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi;
Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.
Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS".

Cum a fost înaintată în grad, până la urmă, soția lui Liviu Berhardt
Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

„Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă", susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

loading...
PUTETI CITI SI...