Raport special din ograda ministrului Tanczos Barna

Postat la: 15.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Raport special din ograda ministrului Tanczos Barna

Sub presiunea sancțiunilor externe, ministrul mediului apelor și pădurilor (MMAP), Tanczos Barna a încheiat anul prin studiourile televiziunilor dispuse să-i înghită poveștile despre centrale de apartament și despre rablele din curtea românilor.

În acest timp, rapoartele dezstruoase despre fondul silvic și cinegetic zac în nelucrare în sertarele ministerului, ba pe la secretarii de stat ai MMAP, ba sub dosul bine blindat politic al directorului Lucian Mihail Mănoiu, șeful Direcției Corp Control Integritate și Anticorupție, (poreclit "Mănăilă", din motive lesne de înțeles), care întârzie trimiterea jefuitorilor în comisia de disciplină sau către autorități competente să ancheteze infracțiuni de acest tip. Astfel, adevărații vinovați pentru hoția continuă din fondul forestier, oamenii partidelor aflați la putere, sunt protejați în funcții mari la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Din când în când, presa și opinia publică mai are câte o baftă cu scandalurile din ograda lui Barna, unde membrii mafiei pădurilor se ceartă ca la ușa cortului și se încaieră în văzul lumii. Dar nici atunci, ministrul Tanzos Barna nu pare deranjat din pelerinajele sale televizate.

Astfel, după cum am aflat din surse interne, în perioada noiembrie - decembrie 2021, magistrații Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj i-au săltat pe șustache, fără să emită vreun comunicat, pe Gurgui Ion, șef de post la UAT Crușeț și pe un alt lucrător dintr-un UAT învecint, ambele aparținând Ocolului Silvic Hurezani ( care cuprinde UAT-urile Crușeț, Logrești, Stoina, Dănciulești), unde în cursul ultimilor doi ani s-au înregistrat prejudicii uriașe la fondurile silvic și cinegetic. Presa a scris în detaliu despre jaful din pădurile județului Gorj. Dosarele dospesc în sertarele magistraților. Anul trecut, însă, defrișările ilegale au depășit orice inchipuire, aducând prejudicii uriase fondului național silvic și bugetului de stat.

Hoții de lemn și-au ascuns urmele scoțând rădăcinile copacilor furați, acoperind găurile rămase cu pământ și cu vegetație. Controalele realizate de lucrătorii Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, în perioada octombrie-noiembrie 2021, au stabilit că tăierile ilegale la Ocolul Silvic Hurezani măsoară 1600 mc lemn, cu un prejudiciu aproximat la 800.000 lei ! Și asta numai la O. S. Hurezani. Interesant de observat este faptul că, dacă până acum, parchetele își făceau un titlu de glorie din transmiterea de comunicate despre acțiunile din zona forestieră, în acest caz s-a păstrat o liniște suspectă. De ce oare? Au cei doi polițiști atât de mult de povestit încât să-i îngrozească pe magistrați sau pe politicieni ? Un indiciu vine chiar din interiorul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea. Cu puțin timp înainte de acțiunea împotriva celor doi polițiști susmenționați, la sediul central al instituției vâlcene care are în responsabilitate cinci județe, s-a petrecut un scandal mai puțin obișnuit.

Fuga Inspectorului șef Gheroghe Poenaru

La începutul lunii decembrie (03.12.2021), la sediul Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, (sediul central din Rm. Vâlcea, str. Carol I, nr. 37), din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, a fost scandal mare. În urma unui control efectuat de către delegații gărzii împreună cu reprezentanții inspectoratului de poliție Vâlcea, Serviciul Ordine Publică, biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, la firma SC Durist Forest SRL, la sediul gărzii s-a prezentat Constantin Huidu, administratorul firmei verificate și, în același timp, șef al Ocolului Silvic EparhialGorj (ocolul Mitropoliei Olteniei).

La intrarea în sediul instituției, Huidu s-a întâlnit cu inspectorul șef al Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, ing. Poenaru Gheorghe, moment în care a început să urle ca scos din minți. Martorii oculari susțin că administratorul Durist Forest SRL i-a reproșat lui Poenaru că, în ciuda faptului că i-a ajutat în fel și chip și le-a dat șpagă, atât inspectorului șef, cât și directorului de la Direcției control, Gheorghe Ștefan, controalele poliției și ale gărzii la firma sa nu contenesc de patru luni.

Luat prinsurprindere, inspectorul șef Poenaru s-a speriat și a fugit în sediul bibliotecii județene Rm. Vâlcea, iar administratorul firmei SC Durist Forest SRL, Huidu Constantin, l-a luat la rost pe directorul Direcției control, Gheorghe Ștefan. Cearta a avut loc de față cu reprezentanții poliției Vâlcea. Sursele noastre, care au asistat la scandal, afirmă că Huidu i-a reproșat lui Gheorghe Ștefan că :

"a dat proveniență în sistemul Sumal, împreună cu delegații Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, materialului lemnos tăiat ilegal de către Daniel Droaşcă, patronul ( S.C. Cireşul SRL ) care a defrişat terenurile forestiere din nordul judeţului Vâlcea, ce aparţin Obştii Moşnenilor Câinenii Mari și că lua 50 lei pentru fiecare metru cub, pentru care Gheorghe Ștefan dădea proveniență ".

Inutil de adăugat faptul că directorul Gheorghe Ștefan este bun prieten cu actualul inspectorul șef al IPJ Vâlcea, Dumitru Daraban, fost lucrător și șef de birou la Serviciul Ordine Publică, biroul pentru Combaterea Delictelor Silvic (în perioada 2008 - 2018), și că SC Cireșul are un istoric bogat în activități ilegale în domeniul silvic. Și așa mai departe.

Practic, spun angajații MMAP, Huidu emitea documente false (avize de expediție) pentru numeroase automobile ale firmei SC Cireșul SRL, pentru ca aceștia să poată transporta nestingheriți material lemnos provenit din tăieri ilegale de pădure. Astfel, conform documentelor aflate la dosar (există dosar în cazul SC Cireșul SRL la DIICOT încă din anul 2014), automobile obișnuite, de oraș, apar în avize de expediție încărcate cu zeci de metri cubi de lemn.

Scandalul se întinde și implică polițiști

După două zile de la incidentul din sediul Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, la începutul lunii decembrie (în 6.12.2021), la Direcția de Control Silvic și Cinegetic din cadrul gărzii, în cadrul unei ședințe, în loc să se discute acuzațiile aduse șefilor Poenaru și Gheorghe Ștefan, s-au adus acuzații grave împotriva altor polițiști și consilieri care activează în domeniu. Surse din cadrul ministerului afirmă că Ilie Barcan, consilierul de etică și prietenul apropiat al inspectorului Gheorghe Poenaru, primise însărcinarea să deturneze cursul anchetei, de la șeful său, Poenaru, către alți doi țapi ispășitori.

Conform Raportului întocmit în 14.12.2021 (pe care vi-l prezentăm atașat), consilierul Barcan i-ar fi acuzat pe Cosmin Botez, consilier superior în cadrul Direcției control regim silvic și cinegetic (din subordinea directorului Gheorghe Ștefan) și pe Motoc Răzvan, inspector principal în cadrul IPJ Vâlcea, SOP, Biroul pentru Combatere a delictelor Silvice, că ar fi primit câte 5000 de lei mită de la administratorul Huidu, pentru a trece cu vederea infracțiunile comise de acesta. Acuzațiile au fost formulate în fața mai multor consilieri și directori din cadrul instituției, după cum reiese din document. Cei doi au negat acuzațiile și, după două săptămâni de la ședința cu pricina, l-au dat în judecată pe consilierul Barcan.

Aceste incidente cu consecințe grave asupra fondului național silvic și asupra bugetului de stat s-au întâmplat intr-o instituție de forță a statului român, Garda Forestieră Rm. Vâlcea, din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, de față cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Serviciul Ordine Publică, biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice. Ce părere aveți domnule ministru Tanczos Barna?

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...