RAPORT: De ce trupele americane au părăsit în grabă și în dezordine Afganistanul

Postat la: 02.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

RAPORT: De ce trupele americane au părăsit în grabă și în dezordine Afganistanul

Inspectorul general special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), un organism de supraveghere independent al guvernului SUA, a publicat în această săptămână raportul final al anchetei privind retragerea trupelor americane din Afganistan în august 2021.

Raportul detaliază factorii care au contribuit la dezintegrarea forțelor de apărare și de securitate afgane (ANDSF), facilitând preluarea puterii de către talibani, relatează Insider. După 20 de ani și în pofida unui sprijin internațional în valoare de 90 de miliarde de dolari, SUA, partenerii săi și guvernul afgan nu au reușit totuși să construiască o forță de rezistență „independentă și autosuficientă", a constatat raportul.

Factori multipli au stat la baza acestui eșec, dar un motiv important a fost faptul că SUA nu au avut capacitățile - organizatorice, politice, dar nici resursele - pentru a dezvolta practic armata unei alte țări. De pildă, instructorii și consilierii americani erau adesea lipsiți de experiență, și erau trimiși pentru perioade scurte de timp. În plus, SUA aveau parametri defectuoși de evaluare a performanței ANDSF.

„Reflectând dorința continuă de a ieși din Afganistan, armata SUA a acționat pentru a crea aparența unui succes prin îndeplinirea acelor sarcini pentru care ar fi trebuit să antreneze armata afgană: aprovizionare, logistică, evacuare, informații, întreținere și activități de achiziții", se arată în raport.

Un alt aspect problematic privește modul în care a abordat SUA pregătirea armatei afgane. Washingtonului i-au lipsit voința politică și străduința necesară pentru dezvolta efectiv o forță de securitate într-o „țară devastată de război și sărăcită", ceea ce reprezintă oricum o sarcină monumentală. Din acest motiv, ANDSF nu a putut lucra independent și s-a confruntat cu obiective nerealiste privind dezvoltarea sa. „Un eventual colaps al ANDSF era previzibil", se arată în raport.

SIGAR a remarcat că un alt factor a fost acordul de pace încheiat în februarie 2020 între SUA și talibani, care a stârnit sentimentul de abandon printre forțele se securitate afgane, semnalând sfârșitul ANDSF. Vinovat a fost și guvernul afgan, din cauza corupției din cadrul său care s-a infiltrat și în armată.

„Moralul scăzut al trupelor, un element pe care armata americană nu l-a luat în considerare, s-a numărat printre principalii factori care au contribuit la prăbușirea ANDSF", se arată în raport. „Cu toate acestea, în februarie 2021, nimic nu le-a afectat mai mult moralul decât conștientizarea faptului că forțele militare americane urmau să plece".

După retragerea trupelor americane, talibanii s-au angajat într-o campanie fulgerătoare în Afganistan, în urma căreia au preluat pentru a doua oară puterea în țară. Retragerea haotică și dezordonată a forțelor americane și ale NATO, la sfârșitul lui august 2021 - care s-a soldat cu zeci de morți - a stârnit critici puternice la adresa acțiunii SUA.

Raportul a mai dezvăluit că trupele americane au lăsat în urmă avioane, rachete, echipamente de comunicații și alte echipamente militare în valoare de 7,2 miliarde de dolari, relatează USA Today.

Printre acestea s-au numărat cel puțin 78 de aeronave, în valoare de 923,3 milioane de dolari; 9 524 de proiectile aer-sol, în valoare de 6,54 milioane de dolari; mai bine de 40 000 de vehicule, peste 300 000 de arme și aproape toate echipamentele de vedere pe timp de noapte, de supraveghere, de comunicații și biometrice furnizate armatei afgane ANDSF, a precizat SIGAR, citând un raport din 2022 prezentat Congresului de către Pentagon.

„În primul rând, Statele Unite au redus drastic o forță multiplicativă critică: atacurile aeriene americane [...] Doar în 2019, Statele Unite au efectuat 7.423 de lovituri aeriene ... Drept urmare, au declarat pentru SIGAR înalți responsabili afgani, ANDSF a înregistrat progrese, recucerind teritoriu. Limitarea loviturilor aeriene după semnarea acordului dintre SUA și talibani anul următor a lăsat ANDSF fără un avantaj esențial în menținerea talibanilor la distanță.

Apoi, ANDSF a rămas dependentă de armata americană parțial din pricina faptului că Statele Unite au proiectat ANDSF ca o imagine în oglindă a forțelor americane, ceea ce presupunea un grad înalt de profesionalism militar și de conducere. Acest fapt a creat dependențe pe termen lung pentru ANDSF.

Statele Unite au creat, de asemenea, o structură de subofițeri care nu avea nicio bază în istoricul militar din Afganistan. O componentă esențială a ANDSF a fost Forța aeriană afgană (AAF), care a reprezentat cel mai mare avantaj pe care l-a avut în fața talibanilor. Cu toate acestea, AAF nu a fost proiectată pentru a fi autosuficientă cel puțin până în 2030.

Decizia SUA de a se retrage contractorii care asigurau mentenanța la fața locului în mai 2021 a redus disponibilitatea aeronavelor operaționale și a eliminat instruirea la principalele aerodromuri regionale. Deoarece ANDSF nu a dispus de capacitatea logistică de a muta stocurile de arme și de echipamente furnizate de SUA pe cale terestră suficient de rapid pentru a satisface cererile operaționale, aceasta a trebuit să se bazeze pe o AAF subțiată pentru a face acest lucru. Drept urmare, ANDSF s-au plâns că nu au suficiente muniții, alimente și apă, și alte echipamente militare pentru a susține angajamentele militare împotriva talibanilor", se arată în raportul final publicat de SIGAR.

loading...
PUTETI CITI SI...