Războiul "spectral": conceptul care stă la baza NGAD - avionul de luptă american al viitorului!

Postat la: 04.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul

Știm de ceva timp că Forțele Aeriene americane lucrează de mai mulți ani la programul Next Generation Air Dominance, sau NGAD, a șasea generație de avioane de luptă. Se lucrează la el atât de activ încât există indicii puternice că primul avion ar putea fi testat în zbor încă din 2020.

Desigur, nu se știu prea multe despre acest viitor avion cu reacție, deși analiștii speculează cu privire la tehnologiile avansate pe care un astfel de avion, conceput pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Chinei și, într-o măsură mai mică, a Rusiei, va trebui să le încorporeze.

Știm cu certitudine că acel lucru va fi un avion. Prin urmare, va zbura, a priori, va zbura. Va merge, fără îndoială, repede, va fi, fără îndoială, foarte manevrabil și va fi echipat cu motoare revoluționare. Va putea fi utilizat în roiuri și rețele, la plural în ambele cazuri, pilotat de oameni sau, poate, de inteligența artificială (AI). S-ar putea să i se alăture drone de luptă, precum Loyal Wingman de la Boeing.

Dar, după cum explică The War Zone, NGAD nu este doar o mașină zburătoare, oricât de futuristă și formidabilă ar fi. Este un concept mult mai global, un sistem tehnic și senzorial complet, al cărui nucleu este o doctrină pe care Forțele Aeriene americane o numesc "război spectral" sau "dominație spectrală".

Este acesta un război împotriva fantomelor, ca într-un celebru film din anii 1980, în care știi pe cine să suni atunci când pericolul pândește în cartier? În principiu, nu - sau poate că ne lipsesc unele elemente.

"O definiție oficială simplă a ceea ce este războiul spectral sau dominația spectrală pare să nu fie disponibilă în acest moment", deplânge jurnalistul Joseph Trevithick în The War Zone. El notează totuși, așa cum face adesea site-ul, că multe indicii pot fi găsite sau ghicite în textele cu litere mici din documentele bugetare ale Pentagonului.

Este evident, pentru că aceasta este direcția poveștii tehnologice: la fel ca noua versiune F4 a Rafale, NGAD va fi o platformă de război electronic și conectat, o cale pe care forțele aeriene ale marilor națiuni au început să o urmeze cu mult timp în urmă.

Obiectivul Pentagonului este, se pare, de a accelera foarte mult dezvoltarea acestui război al viitorului, în special prin echiparea avioanelor și a piloților lor cu capacități "cognitive" de apreciere și gestionare a situațiilor de luptă, susținute de inteligența artificială.

Lucrările actuale privind luptele de câini F-16 complet autonome și cu inteligență artificială par să se îndrepte în această direcție, la fel ca și proiectul de drone de luptă "Skyborg", care ar putea înlocui învechitul avion de luptă universal.

Dar conceptul de dominare spectrală și această inteligență situațională asistată de calculator implică, de asemenea, inventarea (sau îmbunătățirea) unei serii de senzori și detectoare care să permită dispozitivelor să vadă totul, să știe totul, să analizeze totul, în toate spectrele imaginabile.

S-au alocat astfel bugete pentru a cerceta cum să se obțină un avantaj, ofensiv sau ca o contramăsură împotriva unor apărări antiaeriene din ce în ce mai ascuțite, în infraroșu, pentru a crea noi senzori pentru rachetele viitorului, bruiaje mai puternice și mai capabile decât cele cu care vor fi echipate avioanele națiunilor rivale, lasere capabile să perturbe acțiunea proiectilelor inamice.

Pe scurt, este vorba de a (re)lua fața mai ales Chinei, al cărei progres tehnologic exponențial în domeniul rachetelor, al războiului electronic și al furtivității este temut în mod public de Pentagon. Până la punctul de a face totul, inclusiv să impună o blocadă asupra celor mai avansate componente și semiconductori, pentru a împiedica acest progres constant.

loading...
PUTETI CITI SI...