Proiectul lui Dragnea, desființat de comunitatea forestierilor. Cât pierde România prin interzicerea exporturilor de bușteni

Postat la: 06.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Proiectul lui Dragnea, desființat de comunitatea forestierilor. Cât pierde România prin interzicerea exporturilor de bușteni

Comunitatea forestierilor din România, Fordaq, a avertizat că efectele interzicerii exportului de buștean și cherestea ar avea efecte economice dezastruoase.

Fordaq a anunţat, joi, că o iniţiativă legislativă propusă de Liviu Dragnea în domeniul pădurilor, privind interzicerea exporturilor de buştean şi cherestea, ar aduce pierderi de 1 miliard de euro în situația în care ar fi pusă în practică.

„Sectorul forestier s-a procoposit, în ultimele zile ale campaniei electorale, cu un proiect de lege - 340/2019, privind interzicerea exporturilor de buştean şi cherestea, un proiect anunţat în campania electorală de către Liviu Dragnea şi depus ca iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor joi, 23 mai, cu trei zile înainte de finalul campaniei electorale. Tema opririi exporturilor a fost vehiculată în mod oportunist de către diferiţi lideri de opinie, regăsindu-se în diferite proiecte legislative, care au fost respinse în urma dezbaterilor din Parlament. În acest sens dezbaterile şi punctele de vedere transmise de către Guvern în 2015 şi 2017 pot fi consultate pe pagina Camerei Deputaţilor.", se arată în comunicat.

Aceasta arată că percepţia celor care se informează pe Facebook, legată de trenurile pline cu buştean, care părăsesc România şi golesc versanţii de păduri, este complet falsă.

„Acele trenuri cu buştean vin în România nu pleacă! În ultimii 3-4 ani, România a importat în mod constant aproximativ 3 milioane mc de lemn rotund anual, în timp ce exporturile s-au situat sub 100 000 mc de buştean anual! Exporturile de cherestea de răşinoase se bazează în mare măsura pe lemn importat, prin urmare ce logică ar exista în oprirea acestor exporturi? Deşeurile şi rumeguşul rezultate din prelucrarea acestui volum uriaş de lemn provenit din import ajută la echilibrarea cererii interne de resursă pentru industria plăcilor, industria peleţilor şi a producerii de energie pe bază de biomasă. Oprirea acestor fluxuri de export cherestea ar avea drept consecinţă imediată oprirea fluxurilor de import lemn rotund, cu efecte colaterale majore prin afectarea industriei plăcilor, a peleţilor şi a lemnului de foc.", a declarat Cătălin Tobescu, reprezentant Fordaq, Comunitatea Forestierilor din România.

De asemenea, comunitatea a declarat că pierderile economice imediate ar fi de 500 milioane euro, contravaloarea exporturilor de cherestea, pierderi dublate prin efectele colaterale în industria plăcilor, a peleţilor şi prin pierderea de resursă pentru energia din biomasă. Concomitent, ar disparea ca resursă pentru lemnul de foc deşeurile obţinute din producerea cherestelei de foioase pentru export, adică echivalentul a 1 milion mc lemn de foc.

„Preţurile în piaţa lemnului din România au scăzut cu 20% faţă de anul trecut. Vă invit să vedeţi în acest sens rezultatele licitaţiilor organizate de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Scăderea preţurilor arată un excedent de resursă în piaţă, în niciun caz un deficit care să justifice oprirea exporturilor. Excedentul de lemn din piaţă este dat de volumele uriaşe de masă lemnoasă disponibile în Europa Centrală - Cehia şi Slovacia în principal, apoi Germania şi Italia, ca efect al atacurilor de gândaci de scoarţă şi a doborâturilor masive de vânt. O oprire a exporturilor de cherestea ar avea ca efect un blocaj suplimentar al pieţei lemnului, în condiţiile în care echilibrul financiar al admnistraţiilor silvice este deja foarte precar. Lipsa de piaţă pentru resursa de lemn conduce la neexecutarea lucrărilor de îngrijire a pădurilor, cu efecte pe termen lung asupra stării de sănătate a pădurilor.", a explicat reprezentantul Fordaq.

„Oprirea exporturilor de cherestea ar conduce la diminuarea cererii de buştean de gater şi implicit la scăderea volumului de masă lemnoasă exploatată, cu efect colateral în restrângerea ofertei de lemn de foc! Un calcul simplu ne arată că dispariţia celor 500.000 mc cherestea de fag exportată, cherestea obţinută cu un randament mediu de 40% din buştean, ar conduce la un volum de buştean prelucrat mai mic cu 1,2 milioane mc. Cum randamentul mediu de sortare din lemn rotund este în medie de 50%, rezultă că dispariţia exportului de cherestea de fag ar conduce indirect la dispariţia din piaţă a unui volum de 1,2 milioane mc lemn de foc, volum la care se adaugă deşeurile din prelucrarea primară utilizate ca lemn de foc - acei baloţi de lăturoaie pe care îi găsim în toată partea de Sud a României ca resursă de lemn de foc.", potrivit reprezentanților Fordaq.

loading...
PUTETI CITI SI...