​Primăria Capitalei a terminat o singură statuie din cele 4 promise pentru Centenar, în valoare totală de peste 40 milioane lei

Postat la: 22.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

​Primăria Capitalei a terminat o singură statuie din cele 4 promise pentru Centenar, în valoare totală de peste 40 milioane lei

Primăria Capitalei a comandat patru statui pentru a celebra pe 1 decembrie 2018 o sută de ani de la Marea Unire. Este vorba despre monumente dedicate Generalului Berthelot, Reginei Maria, Regelui Ferdinand I și ilustrului om politic liberal IC Brătianu.

În total, costurile pentru 3 dintre monumente se ridică la circa 40 milioane lei, iar pentru cel de-al patrulea încă nu știm valoarea. Anul Centenar a trecut de mult, însă din cele 4 statui promise doar una a fost terminată la timp și amplasată pe domeniul public, respectiv statuia Gen. H.M.Berthelot, inaugurată pe 10 decembrie 2018. Monumentul a fost amplasat în decembrie 2018 la intersecția străzilor General Henri Mathias Berthelot și Luigi Cazzavillan. Costul total pentru realizarea și amplasarea monumentului este de 2.069.658 lei cu TVA inclus. Autor Elena Nucă. Monumentele dedicate lui IC Brătianu și regelui Ferdinand au fost turnate în bronz, dar nu au fost expuse pe domeniul public.

În anul 2018 s-au realizat componentele artistice ale ansamblului monumental și au fost transpunse în material definitiv bronz. Valoarea acordului-cadru pentru realizarea componentelor artistice din bronz și a soclului de piatră este de 11.900.000 lei cu TVA inclus. Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a demarat recent lucrările pentru amplasarea monumentului de for public "I.C. Brătianu". Valoarea contractului pentru proiectarea, montarea și amplasarea monumentului în Piața Universității este de 4.760.000 cu TVA inclus. Lucrarea este executată de SC Exorno Studio SRL și reprezintă o reproducere după monumentul public omagial construit în anii 1902-1903 de către autorii Ernest-Henri Dubois și arh. Petre Antonescu.

În ceea ce privește monumentul dedicat Regelui Ferdinand, statuia este realizată de sculptorul Florin Codre și va fi amplasată în Piața Victoriei. Tot in anul 2018 s-a realizat statuia ecvestră Regele Ferdinand I Întregitorul, transpusă în material definitiv bronz. Suma plătită pentru realizarea statuii este de 20.051.500 lei cu TVA inclus. Au mai rămas de executat: soclul statuii ecvestre și postament cu trepte; postamentul circular cu trepte (pentru tot ansamblul monumental); soclurile hemiciclului + hemiciclul pe care vor fi fixate basoreliefurile; realizarea proiectului tehnic de amplasare (inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului) și execuție (inclusiv a elementelor de structura necesare montării soclului și a statuii ecvestre), precum și amplasarea monumentului. Ansamblul Monumental Regele Ferdinand I Întregitorul va fi amplasat în Piața Victoriei", se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

În ceea ce privește realizarea monumentului dedicat Reginei Maria a României, municipalitatea nu a desemnat nici măcar sculptorul care va face lucrarea. „În anul 2019 se va organiza un concurs de soluții - suma alocată 30.000 lei. Amplasamentul propus este Parcul Regina Maria, sector 1, București", a răspuns Primăria Capitalei.

loading...
PUTETI CITI SI...